Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A fekete-tengeri biztonsági helyzetről egyeztet a NATO–Ukrajna Tanács


Orosz rakétacsapás érte a Krisztus Színeváltozása-székesegyházat is Odesszában
Orosz rakétacsapás érte a Krisztus Színeváltozása-székesegyházat is Odesszában

Szerdán ül össze először az újonnan felállított testület. A napirend fő témája a gabonamegállapodás összeomlása és az ukrajnai kikötők bombázása.

A nagyköveti szintű találkozóra nem sokkal azt követően kerül sor Brüsszelben, hogy Oroszország nem egyezett bele az Ukrajnából származó élelmiszerek fekete-tengeri exportját lehetővé tevő, tavaly nyári szerződés meghosszabbításába, ehelyett súlyos légicsapásokat mért több ukrán gabonaraktárra és más létesítményekre Odesszában és a Duna mentén.

Volodimir Zelenszkij közölte, hogy kifejezetten a Fekete-tenger térségének biztonságáról, a kikötők védelmének és a gabonakivitel fenntartásának kérdéseiről lesz szó.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország kiszáll a fekete-tengeri gabonaegyezményből

Az ukrán elnök ezt megelőzően Rishi Sunak brit kormányfővel tárgyalt a termények piacra juttatásának lehetőségeiről. „Elsősorban arról beszéltünk, miként lehetne megóvni déli régióinkat, különösen Odesszát, az emberek normális életét és kikötőink működését” – tájékoztatott.

„Az Egyesült Királyság azzá a vezetővé válhat, amelynek támogatása a légvédelmi rendszerek területén garantálhatja a valódi biztonságot” – vélekedett.

Az orosz hadsereg az utóbbi napok során nagy erőkkel támadta az élelmiszerexportot szolgáló ukrajnai létesítményeket, egyebek mellett dunai kikötőket is célba vett a NATO-tag Románia határai közelében.

Orosz támadás a román határ közvetlen közelében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:37 0:00

A brit miniszterelnök „teljességgel elfogadhatatlannak” minősítette a gabonakivitel ellehetetlenítését célzó orosz erőfeszítéseket.

A légicsapásokat António Guterres, az ENSZ főtitkára is elítélte, rámutatva, hogy ezek Ukrajna határain túl is éreztetik negatív hatásukat, ugyanis a búza és a kukorica világpiaci árának megugrása mindenkit hátrányosan érint, különösen a globális Dél sérülékeny helyzetben lévő országait.

Oroszország előző héten húzta ki a talajt a tavaly nyáron létrejött megegyezés alól, amely lehetővé tette, hogy a hatalmas termelőnek számító Ukrajnából a gabona Afrika, a Közel-Kelet és Ázsia államaiba áramoljon, ahol az éhezés egyre nagyobb veszélyt jelent, és a magas élelmiszerárak egyre több embert taszítanak nyomorba.

Az egyezmény garanciákat adott arra, hogy a kereskedelmi hajókat nem éri támadás, amikor az ukrán kikötőkbe tartanak vagy elhagyják azokat.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán gabonaexportról tárgyalnak az orosz nem után az EU agrárminiszterei

Az ukrán védelmi erők az elmúlt 24 órában is számos orosz támadást vertek vissza Harkivban, eközben pedig továbbra is nyomás alatt tartották Zaporizzsja megszállt részeit. Ez idő alatt huszonhat közvetlen összecsapásról érkeztek hírek.

„Kupjanszknál katonáink szilárdan tartották a védelmet, illetve ezzel párhuzamosan offenzív műveletet hajtottak végre Melitopol és Bergyanszk irányában” – írta közleményében a kijevi hadvezetés.

Az orosz inváziós egységek több mint harminc települést lőttek a déli Zaporizzsjai és Herszoni területen.

„Minél tovább tart, annál nehezebb lesz” – Délkeleten nyomulnak előre az ukránok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:35 0:00

Eközben Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó arról számolt be, hogy életét vesztette egy 12 éves kislány is a Kosztantyinivka elleni hétfői orosz légicsapásban, így már háromra nőtt a halálos áldozatok száma. Köztük volt egy tízéves fiú, valamint több más gyerek is megsebesült a folyóparton. Állítólag az orosz hadsereg kazettás lőszereket használt.

Az Egyesült Államok előző nap további négyszázmillió dollár értékű katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára. A szállítmány mások mellett légvédelmi rakétákat, tüzérségi lövedékeket és páncélosokat is tartalmazni fog. Ez már a 43. hasonló amerikai csomag 2021 augusztusa óta.

Nem sokkal a Pentagon e bejelentése előtt az Európai Unió közölte, hogy a közösség újabb másfél milliárd euróval segíti a háborúba süllyedt országban a megrongálódott infrastruktúra helyreállítását.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb szankciók korlátozzák az oroszok hozzáférését bizonyos technológiákhoz

Antony Blinken amerikai külügyminiszter leszögezte: Washington és szövetségesei továbbra is kiállnak Kijev mellett.

„Oroszország bármikor véget vethet a háborúnak csapatai kivonásával, valamint az ukrán városok és emberek elleni brutális támadásai leállításával” – mutatott rá.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG