Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A felsőoktatás után a közoktatásban is csökkenhet az állami szerepvállalás


Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökeként beszél az Óbudai Egyetem tanévnyitóján a Várkert Bazárban 2022. szeptember 5-én
Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökeként beszél az Óbudai Egyetem tanévnyitóján a Várkert Bazárban 2022. szeptember 5-én

Fenntartóváltás lehet egy fővárosi gimnáziumban, amelyért bejelentkezett az egyik egyetem. A Népszava értesülése szerint nem ez lenne az utolsó ilyen eset. A szülői munkaközösség a jövő héten, a belügyminiszter várhatóan május 31-én dönt az ügyben.

A lap értesülése szerint az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetem szeretné átvenni a budapesti, VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartását. Erről a szándékukról múlt héten tájékoztatták a tantestületet, a diákokat és a szülőket. Ez annak a találkozónak a jegyzőkönyvéből derül ki, amelyet március 7-én tartottak az egyetem, a tankerület, az önkormányzat, az iskolavezetés és a szülői munkaközösség képviselőinek részvételével. Az átvételre nyitott a Belső-Pesti Tankerületi Központ is.

Úgy tudni, az egyetem, amelyen gazdasági, műszaki, informatikai, építészképzés folyik, azért a Szinyeit választotta, mert a gimnáziumban erős a matematika és a nyelvoktatás.

A cikk felidézi a 2019-ben kezdődött felősoktatási modellváltást, amelyről a Szabad Európa is sokat cikkezett és amelynek keretében 21, addig állami egyetem vált közérdekű alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménnyé, az alapítványok kuratóriumaiban pedig megjelentek a fideszes politikusok, köztük miniszterek is, akik ezért nem egyszer milliós havi juttatást kaptak.

Ehhez kapcsolódóan: Gulyás Gergely az Erasmus-ügyről: Ez egy magyarellenes, faji alapú bosszú

Ez az Európai Bizottságnál is kiverte a biztosítékot, a brüsszeli testület szerint aggályos a fideszes vezetők részvétele az egyetemeket fenntartó alapítványokban, és nincs biztosítva az uniós támogatások közérdekű felhasználásának átláthatósága. Ezért, ha a bizottságnak nem sikerül dűlőre jutnia a magyar kormánnyal, blokkolja például az Erasmus+- és a Horizont programokban való magyar részvételt. Az Óbudai Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke egyébként Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere, aki Varga Mihály pénzügyminisztert váltotta a kuratórium élén.

A lap úgy tudja, hogy nem a Szinyei gimnázium lenne az utolsó, amely egy egyetemhez kerülne. Idézik Molnár András rektorhelyettest, aki a már említett március 7-i találkozón a jegyzőkönyve szerint arról beszélt, hogy ahogy elkezdte csökkenteni az állam a szerepvállalását a felsőoktatásban, úgy ezt a közoktatásra is ki akarja terjeszteni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG