Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Fidesz ellen is elindul a Fideszből most kitett polgármester Csepelen


Borbély Lénárd és Németh Szilárd a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én
Borbély Lénárd és Németh Szilárd a nemzeti összetartozás napján, 2021. június 4-én

Borbély Lénárd jövőre független polgármesterjelöltként indul el Csepelen a helyi Fidesz jelöltjével szemben is akár, miután már nem tagja a pártnak Németh Szilárdnak köszönhetően – tudta meg a Szabad Európa.

Nem értek véget a fideszes belharcok Csepelen azt követően sem, hogy a párt vezetése Németh Szilárd országos alelnök kezdeményezésére feloszlatta, majd újjáalakította a helyi szervezetet.

Németh Szilárd a csepeli választókerület Fidesz-elnökeként még tavaly december 6-án oszlatta fel a helyi pártszervezetet, miután elmérgesedett a vitája Borbély Lénárd polgármesterrel és Ábel Attila (szintén fideszes) alpolgármesterrel.

Aki kimarad

A Fidesz alelnöke tegnap maga jelentette be közösségi oldalán, hogy újjáalakították az alapszervezetet, de ennek már sem Borbély Lénárd, sem Ábel Attila nem tagja, pedig mindketten kérvényezték az újrafelvételüket.

Ez látszólag a regnáló polgármester és alpolgármestere politikai karrierjének végét is jelenthetné, de a Szabad Európa információi szerint Borbély Lénárd jövőre független jelöltként indulni fog a polgármesteri címért a helyhatósági választásokon.

Ehhez kapcsolódóan: Németh Szilárd gyakran hozza a szívbajt a gasztrosznob választókra ételkölteményeivel.

„Lénárd 2010 óta amilyen választáson elindul, azt megnyeri Csepelen. Egy baloldali fellegvárból csinált egy stabil fideszes körzetet. A »vörös Csepelen« tömegek jönnek el a nemzeti összetartozás napján rendezett önkormányzati megemlékezésre. Semmi oka arra, hogy ne induljon el” – mondta ezzel kapcsolatban egy forrásunk.

Van, aki nyer…

Az erdélyi származású, nagycsaládos politikus 2010-ben nyert egyéni mandátumot Csepelen az országgyűlési választáson, majd ugyanebben az évben egy helyi választókörzetet is megnyert a helyhatósági választásokon. Ezen Németh Szilárd győzött polgármesterjelöltként, ekkor még szoros szövetségben Borbély Lénárddal, akit alpolgármesterének is megtett.

Borbély Lénárd 2014-ben polgármesterjelöltként indult és nyert, majd 2019-ben is újrázni tudott. Németh Szilárd ugyanakkor 2018-ban és 2022-ben is alulmaradt Szabó Szabolccsal szemben a parlamenti választásokon.

Ehhez kapcsolódóan: elemzésünk a kormány rezsicsökkentéséről.

A két politikus között informátorunk szerint azért kezdett megromlani a viszony, mert „Németh Szilárd nem bírta elviselni, hogy már se nem polgármester, se nem képviselő Csepelen, és folyamatosan irányítani akarta Borbély Lénárdot”.

Az ígéret szép szó

A személyes rivalizáláson túl konkrét helyi ügyekben is szembekerült egymással a Fidesz két csepeli erős embere. A kerületi Fidesz még ellenzékben kezdeményezett népszavazást 2008-ban arról, hogy nyissák újra a Weiss Manfréd kórházat, maradjanak önkormányzati tulajdonban a Csepel SC ingatlanjai, és továbbra is sportcélokra használják, illetve ne épülhessen irodaház vagy lakópark a Kis-Duna-parton.

2010. október 3-án, amikor kiderült, hogy megnyerte a polgármesterválasztást, Németh Szilárd egy videó tanúsága szerint megígérte, hogy ezekről immár népszavazás nélkül dönt majd a képviselő-testület, hiszen a Fidesz győzelme (14 helyi választókerületből 13-at nyertek meg) azt is jelenti, hogy a csepeliek véleményt mondtak mindhárom kérdésben.

Ehhez kapcsolódóan: korai előrejelzésünk a jövő évi helyhatósági választásokról.

A kórház a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet telephelyeként újranyitott, a másik két kérdésben azonban nem úgy alakultak a dolgok, ahogy eredetileg várni lehetett. A Csepel SC-t még a szocialista városvezetés alatt átjátszották Jelinek Dániel ingatlanvállalkozónak, ezt viszont nem az önkormányzatnak sikerült visszaszereznie, hanem – a 24.hu cikke szerint – 2020-ban Németh Szilárd Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítványának.

Németh Szilárd ekkor azt jelentette be, hogy „a csepeliek visszakapták a baloldal által tönkretett, eltékozolt létesítményeiket”, de 2022. július 1-jén Borbély Lénárd mégis arról írt a helyi Csepel.info-n, hogy „eljött a nap, amikor a Csepel SC új tulajdonosi háttere kizárta Csepel futballcsapatát és több száz gyereket a Béke téri stadionból, ezzel mostanra az önkormányzat egyesületét tiltotta ki onnan. Szerződést nem hosszabbítanak. A zárakat már tegnapra le is cserélték.”

Egy Duna-parti csónakházban

A Kis-Duna-partra a KIMBA építhetett 2,4 milliárd forint állami támogatásból birkózóakadémiát, de ez is viták tárgya lett később, mivel az eredeti tervekhez képest nagyobb és magasabb épületet húztak fel. Ráadásul tavaly májusban a Népszava megírta, hogy kordont is vontak az épület és a mellette szintén közpénzből épült nyilvános szabadtéri tornapálya köré a tulajdonosok, amit csak Borbély Lénárd hivatalos felszólítására tüntettek el.

Ábel Attila alpolgármester ekkor vádolta meg Németh Szilárdot, hogy a létesítményt éppen a csepeli birkózók nem tudják használni, mert irreálisan magas bérleti díjat kérnek tőlük. Március 10-én (erről szintén a Népszava írt) a helyi önkormányzat hosszú viták után csak úgy tudta elfogadni a költségvetést, hogy a KIMBA 111 millió forint „jelképes összegű” támogatásban részesült.

Az egyelőre kérdés, hogy Borbély Lénárd immár független polgármesterként hogy lesz képes vezetni a kerületet, de az a jelenlegi támogatottságát látva biztosnak tűnik, hogy jövőre még párton kívüliként indulva is jelentős mennyiségű kormánypárti szavazóra számíthat.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG