Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Az ellenzék plakátokon, a kormány az interneten erősít


Bana Tibor képviselő, az MMM koordinátora beszél az ellenzék új plakátkampányáról 2022. február 4-én
Bana Tibor képviselő, az MMM koordinátora beszél az ellenzék új plakátkampányáról 2022. február 4-én

„Hazudik, ezért fél vitázni” – a miniszterelnök-jelölti vitát középpontba állító plakátkampánnyal újít az ellenzék.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom 1300 óriásplakátot fog tudni kirakni az országban, jelentette be Bana Tibor országgyűlési képviselő, az MMM koordinátora Facebookon. Ezek egy részén azt hangsúlyozzák, hogy Orbán Viktor nem akar nyílt vitára kiállni az ellenzéki miniszterelnök-jelölttel. Márky Zay Péter egyébként Lázár Jánost is kihívta nyílt vitára, de ő sem volt hajlandó rá. Lázár szerint a választókerületnek „nem vitára, hanem munkára van szüksége”, Márky-Zay szerinte pedig egyébként is hazudik. Február közepétől a hatpárti közös csoport, az Egységben Magyarországért is saját plakátkampányt indít a miniszterelnök-jelölti vita érdekében.

Miért lehet Magyarországon választásokat nyerni nyilvános kormányfői vita nélkül? – kampányelemzőnk válaszol
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:32:41 0:00

Márky-Zay Péterék eközben országjárást tartanak. Emellett hangsúlyozott üzenetük, hogy hatpárti, közös szavazatszámlálókat gyűjtsenek a tavaszi választásokra. Céljuk, hogy ne legyen sehol olyan szavazókörzet, ahol csak fideszes vagy egyetlen ellenzéki szavazatszámláló lesz, mindenhol legalább kettő legyen.

Orbán Viktor viszont YouTube-csatornáján kezdett erősíteni. Ezt jelezheti, hogy a Fidelitas is bejelentette, hogy választmányuk szakmai felkészülését Dukász Magor, a Fidesz digitális igazgatója, valamint Kádár Tibor, a párt kampányszakértője segítette.

Ellentétesen ítélik meg a választások tisztaságának ellenőrzését

Teljes körű választási megfigyelőcsapatot küld Magyarországra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), írta meg az EUrológus. A választások tisztaságát ellenőrző, több mint kétszáz fős csapat szerepét nagyon eltérően ítélték meg a szemben álló felek.

Márki-Zay Péter szerint jó esély van arra, hogy tiszták lesznek a választások áprilisban, mondta el az ATV-n. Varga Judit igazságügy-miniszter viszont a megfigyelőktől félti a választások tisztaságát, a Fidesz kampányát támogató médiafelületeken pedig szapulni kezdték őket. A teljesség igénye nélkül az Origo például arról írt, hogy ezek a megfigyelők „agyhalottak”, akik hazudni fognak, és az egész szervezet felesleges. A Magyar Nemzet véleménycikkében a szovjet tankokhoz érzik hasonlónak az EBESZ megfigyelőit.

A rendkívül lesújtó megítélés ellenére olyan hír nem érkezett, hogy a kormány kitiltaná őket, mint például nemrég Oroszország tette. Az EBESZ a világ egyik legnagyobb és legelismertebb választási ellenőrző-szerve, 57 tagországban figyelik rendszeresen a választások szabad és tisztességes lebonyolítását.

Egyházi támogatás a Fidesznek

Csűry István erdélyi református püspök Facebookon és az egyik egyházmegye honlapján a Fidesz-kampány jelmondatával buzdított a „helyes” szavazásra áprilisban – vette észre a HVG. Szerinte köszönettel tartozunk az elmúlt tizenkét esztendő „páratlan eredményeiért”. A magyarok között azonban árulók vannak, akiket le kellett győznie a nemzeti és keresztény kormánynak, ahogy az EP „megvesztegetett bürokratáit” is. A püspök szerint ő nem a Fidesz mellett kampányolt, csak szavazásra kívánt buzdítani.

Újra ál-közvéleménykutatók bukkantak fel egy billegő körzetben, mutatta be a Magyar Narancs. Egy somogyi férfi hangfelvételt is készített arról, ahogy egy magát közvélemény-kutatónak mondó nő erősen célzatos kérdéseket tesz fel neki.

Eközben Fekete-Győr András azzal támogatja aktivistatoborzó kampányukat, hogy az aktivistákkal videójátékozni, pontosabban FIFA-zni fog. A fideszes Németh Szilárd újra a pacalpörköltjével próbálta elnyerni a választók szimpátiáját.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG