Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Fidesz-közeli cégnek jár a 22 millió forintos kedvezmény a Belvárosban, de a kerületi ovinál „spórolni kell”


Karácsony után a húsvéti időszakban is nagy kedvezménnyel rendezhet vásárt Rogán Antal barátjának rendezvényszervező cége az V. kerületben – írta Facebook-posztjában Kovács Alex Gábor kerületi ellenzéki frakcióvezető, aki betekintetett az iratokba.

Március 30-tól április 16-ig rendezhet tavaszi vásárt az V. kerületben az AVB Rendezvényszervező Kft. a Belváros-Lipótváros Kulturális Hagyományőrző Egyesülettel.

A vásárra közterületen kerül sor. Mint Kovács Alex Gábor, a kerületi Tiéd A Belváros ellenzéki frakció vezetője közösségi oldalán írja, a rendezők ismét nagyon komoly kedvezményt kaptak a fideszes vezetésű önkormányzattól.

Rogán Antal szomszédja

Az AVB Kft.-ről már korábban is megírtuk, hogy Krskó Tibor érdekeltségébe tartozik, aki Csetényi Csabával áll szoros üzleti kapcsolatban, ő sokáig Rogán Antal szomszédja volt.

Ehhez kapcsolódóan: a tárgyalóbajnok szervező és a kilencvenszázalékos kedvezmény.

Azt még lapunk írta meg elsőként tavaly, hogy az AVB kilencvenszázalékos kedvezménnyel bérelhette ki az adventi vásár megtartására a Vörösmarty teret, míg a Szent István tér használatba vételéért 85 százalékos volt a diszkont.

Ez összesen 120 millió forintos kedvezményt jelentett, vagyis Krskó Tiborék négyzetméterenként 4929 forintot fizettek a közterületért, miközben egy négy négyzetméteres stand használatáért 970 ezer forintos helypénzt is elkérhettek a vásározóktól.

Bekeményített az önkormányzat

Kovács Alex Gábor szerint a kedvezmény mértéke most „csak” nyolcvan százalék, közel 22 millió forint. „A fideszes polgármester a karácsonyi és a tavaszi vásár címén 142 millió forint bevételtől fosztotta meg a belvárosiakat, ennyi pénzzel »kedveskedett« ugyanannak a cégnek. Biztos most sem volt idő a versenyre, a polgármester nem számított a húsvét közeledtére” – írta a Tiéd A Belváros ellenzéki frakció vezetője.

A kerületben ugyanis alapvetően polgármesteri hatáskör a közterület hasznosításának feltételeiről dönteni, a helyi ellenzék korábban javasolta ugyan, hogy erről az önkormányzat illetékes bizottsága döntsön, de a fideszes többség elutasította az indítványt.

„Ugyanakkor az Oktatási Bizottság fideszes többsége nem volt hajlandó 250 ezer forint támogatást biztosítani az egyik belvárosi óvoda fennállásának 125. évfordulójára szervezett ünnepségre: csak kétszázezret adtak. Takarékoskodni kell – érveltek a fideszesek. A szülők bezzeg becsülettel összeadták a költségek rájuk eső részét. A Fidesz tavaly ősszel arra sem volt hajlandó, hogy kilenc belvárosi diák Bursa Hungarica-ösztöndíját havi ötezer forinttal megemelje” – írta Kovács Alex Gábor.

Az ügyben mi is megkerestük a belvárosi önkormányzatot, válaszaikat közölni fogjuk.

FRISSÍTÉS
Cikkünk megjelenése után az V. kerületi önkormányzat sajtóosztálya közölte lapunkkal, hogy a tavaszi vásárt a kerület korábbi hagyományainak megfelelően rendezheti meg az AVB Kft. kedvezményes közterület-használati díj mellett. „Belváros Önkormányzata részéről a Vörösmarty téri vásárok közterület-használata tekintetében évek óta változatlan a gyakorlat, függetlenül attól, hogy ki szervezi a vásárt, a díjbesorolás változatlan. Belváros Önkormányzatától 2021-ben a Főváros Önkormányzatának százszázalékos tulajdonában álló rendezvényszervező cége, a Budapest Brand Zrt. is kulturális besorolással kapott közterület-használati hozzájárulást vásár megtartásához, ahogy 2019-ben a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. is kulturális díjkedvezményt kapott. A most tiltakozó ellenzéki képviselő mindaddig sosem emelte fel a szavát az eljárás ellen, amíg a kulturális besorolás kedvezményezettje a főváros volt" – írták. A kerületi óvodával kapcsolatban pedig közölték, hogy a kétszázezer forintos támogatást egyhangúlag szavazta meg a képviselő-testület úgy, hogy az egyik fideszes képviselő jelezte: a hiányzó ötvenezer forintot saját képviselői keretterhére biztosítja majd. „Az ellenzék részéről nem történt képviselői keretből történő felajánlás a születésnap megvalósítására.”
  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG