Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Százhúszmilliós engedményt adott „karácsonyra” a Fidesz-közeli cégnek az V. kerület


Év végére is benépesül a Vörösmarty tér
Év végére is benépesül a Vörösmarty tér

Miközben az AVB Kft. akár nagyságrendileg egymillió forintot is elkérhet bérleti díjként egy standért a Vörösmarty téren és a Szent István-bazilika előtt rendezett adventi vásár árusaitól, az V. kerülettől hatalmas engedménnyel bérlik a közterületet – tudta meg a Szabad Európa.

Alaposan a zsebébe kellett nyúlniuk azoknak a – jellemzően – kisvállalkozóknak, akik az idei karácsonyi időszakban Budapesten a Vörösmarty téren vagy a Szent István téren szerettek volna árusítani. Mindkét helyszínen beszéltünk árusokkal a felmerülő költségekről, e szerint például a Szent István-bazilika előtt egy kisebb (négy négyzetméter alapterületű) standért 970 ezer forintot is elkérhettek a szervezők helypénzként.

Ezenfelül az érintett árusnak kellett az áramfogyasztását is fizetnie természetesen, ami a tavalyi ár sokszorosára nőtt. Emiatt volt olyan, aki – bár évek óta jelen van kézműves termékeivel a vásáron – idén már nem vállalta be a jelenlétet, mert túl rizikósnak tartotta üzletileg.

Egymillió

A Vörösmarty téren nagyságrendileg hasonló bérleti díjakról beszéltek az általunk megkérdezettek. Volt, aki azt mondta, egymillió forintot kellett fizetnie, ezenfelül kétszázezer forint kauciót kellett előre letenni, a villanyáram-fogyasztásért pedig a bő egy hónapos időszakra (november 18-tól január 1-jéig tartanak a rendezvények) szintén kétszázezer forintot kérnek a rendezők.

Egy másik standnál pontos összeget nem tudtak mondani, csak annyit, hogy „szűk egymillió forint” a bérleti díj, ez az árus viszont azt mondta, hogy neki mérni fogják az áramfogyasztását, és e szerint kell fizetnie utána. Ezek az összegek viszont a legkisebb standokra érvényesek csak, a nagyobb alapterületű, vendéglátással foglalkozó bódék után ennek a többszörösét kell bérleti díjként fizetni az általunk megkérdezettek szerint.

Korábban már írtunk az V. kerületi adventi vásárokról és a szervezők Fidesz-kötődéséről.

A Szent István téren – a rendezvény honlapja szerint – közel 120 árus van, a penzcentrum.hu pedig „majd 80 kiállítóról” írt a Vörösmarty téren is, vagyis a két rendezvény összesen bőven százmilliós bevételt hozhat a rendező AVB Kft.-nek. Korábban százmilliós profitról beszélt csak a Vörösmarty tér kapcsán egy ilyen rendezvények megszervezésében rendszeresen részt vevő forrásunk is.

Bevétel nem számít?

Ehhez képest roppant gálánsnak tűnik a két vásárhoz a közterületet biztosító, fideszes vezetésű V. kerület hozzáállása: mint azt lapunk Kovács Alex Gábortól, a Tiéd a Belváros ellenzéki frakció vezetőjétől megtudta, a Vörösmarty téren Classic X-Mas és Lencse Nap néven futó vásárért az AVB Kft.-nek 1229 négyzetméter közterület használata után 6.058.348 forintot kell fizetnie, ami négyzetméterenként 4929 forintot jelent.

Szerencsére ma már csak emlék két évvel ezelőtti videónk a Covid alatt kihalt Vörösmarty térről.

Vagyis ha egymilliós bérleti díjjal számolunk egy négy négyzetméteres stand esetében, azt kapjuk végeredményként, hogy az AVB ötvenszeres szorzóval adja tovább a közterületet hasznosításra. Az AVB-nek természetesen költségei is vannak, ezek között a legnagyobb tétel a bódék felépítése és lebontása, az őrzés, valamint a marketing.

Állami támogatók

Ugyanakkor a Szent István téri vásárnak a rendezvény honlapja szerint nyolc nagy támogatója van, ezek közül három állami: az első maga az V. kerület (minden bizonnyal a jelentős árengedmény miatt), ezenkívül a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Szerencsejáték Zrt. is beszállt. A Szent István téren 1606 négyzetméter után 11.556.529 forint a közterület hasznosításának díja, vagyis egy négyzetméterre 7195 forint, a 970 ezres helypénzzel számolva itt „csak” 34-szer kerül többe a kiállítónak az AVB-től ugyanannak a négy négyzetméternek a bérlése, mint a cégnek az V. kerülettől.

FRISSÍTÉS – Reagált az önkormányzat
Cikkünk megjelenése után emailt küldött szerkesztőségünknek az V. kerületi önkormányzat sajtóosztálya, egy nappal azután, hogy közölték: 90 napos határidővel válaszolnak a témában még októberben küldött közérdekű adatigénylésünkre.
Ebben azt írták, hogy az általuk most megadott 90 százalékos kedvezmény a közterölethasználati díjból egyáltalán nem kivételes, az elmúlt években is ezt a kdvezménytnyújtották akkor is, amikor nem az AVB Kft. rendezte a karácsonyi vásárt a Vörösmarty téren.
Azt is ígérik, hogy a Belváros Önkormányzata a terek a hasznosításból származó bevételt 100%-ban a közterületek fenntartására kívánja fordítani: közterület-tisztántartási, zöldfelület-fenntartási és közútkezelési feladatokra.
A közterület hasznosításáról pedig azt írták, hogy minden ilyen ügyet a Polgármesteri Hivatal Közterület-hasznosítási Osztálya kezel, amely "rendszerint az érintett osztályok, intézmények szakembereinek bevonásával bírálja el [azokat,] és a határozat ez alapján az osztály vezetője által kerül kiadásra és [...] aláírásra a tulajdonosi jogkört gyakorló polgármester nevében".


Mindezek fényében nagylelkűnek tűnik, hogy az V. kerület mindkét esetben nagyon jelentős kedvezményt adott a saját maga által eredetileg meghatározott tarifákból a szervezőknek. A Vörösmarty téren ennek mértéke kilencvenszázalékos volt, vagyis 54.525.132 forintot nem kellett kifizetnie az AVB-nek, míg a Szent István-bazilika előtt 85 százalék volt a kedvezmény mértéke, ami 65.486.998 forint elengedett bérleti díjat jelent.

Lapunk egyébként még október 6-án fordult az ügyben közérdekű adatkéréssel az V. kerületi önkormányzathoz, de válaszként csak annyit közöltek, hogy a veszélyhelyzet miatt kétszer 45 napig is várhatnak a tájékoztatással, ami azóta sem történt meg.

„Az AVB Kft. a két vásár megrendezése során összesen 120 millió (egészen pontosan 120.012.130 – a szerk.) kedvezményt kapott, miközben köztudott, hogy ezek bőven profitot termelő, jelentős szponzorok által támogatott rendezvények. Vagyis elmondhatjuk, hogy az V. kerület lakói 120 millió forinttól estek el, ezt a pénzt fejlesztésekre is lehetett volna fordítani. Ráadásul Szentgyörvölgyi Péter fideszes polgármester teljesen átláthatatlan módon, a képviselő-testület megkérdezése nélkül, egy személyben dönt a közterület hasznosításának feltételeiről, ami elfogadhatatlan. Eddig bármilyen javaslatot, ami nagyobb átláthatóságot biztosított volna, a fideszes többség leszavazott a képviselő-testületben. Most kezdeményezni fogjuk, hogy ilyen esetben testületi vagy bizottsági hatáskörbe kerüljön a döntés” – mondta a Szabad Európának Kovács Alex Gábor.

Drága, nem drága?

A standonként nagyságrendileg egymilliós bérleti díj ugyanakkor – bár elsőre soknak tűnhet – az általunk megkérdezett árusok szerint nem irreálisan magas, főleg a karácsonyi időszakban. Egy érintett például elmesélte, hogy még ősz elején egy nyugat-dunántúli városban két napra 48 ezer forintot kellett fizetnie egy négy négyzetméteres standért.

Vagyis mind a Vörösmarty téren, mind a bazilika előtt úgy kalkulálnak az érintettek, hogy még ilyen bérleti díjak mellett is megéri majd árusítani, igaz, ez azt is eredményezi, hogy mindkét rendezvény drága: a Vörösmarty téren például 4200 forint egy lángos, hatezerbe kerül egy tál pörkölt. Egy árus szerint ennek is köszönhető, hogy hatvan százalékban külföldi turistákból kerül ki a vevőkör.

Az árak és a bérleti díjak tekintetében viszont valóban túlzónak tűnik a 85 és a 90 százalékos mértékű árengedmény a kerület részéről, amit politikailag az tesz pikánssá, hogy az AVB köztudottan Fidesz-közeli cég. Az AVB Kft. Krskó Tibor érdekeltségébe tartozik, aki Csetényi Csabával áll szoros üzleti kapcsolatban. Közös médiacégük korábban – mint a G7 beszámolt róla – milliárdos állami megrendelésekhez jutott. Csetényi Csaba sokáig Rogán Antal szomszédja volt, bár erről ő maga az ATV-ben 2017-ben azt mondta, hogy neki ez „kifejezetten rosszat tesz”.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG