Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Fidesz-székháznál és a várban is jártak a katatüntetők, az MKKP társelnökeit bilincsben vitték el


A Karmelita kolostor volt a végcél, a Dísz téren a rendőrök sorfalat álltak a demonstrálókkal szemben, akik nemcsak azt kiabálták, hogy "Konzultálni jöttünk!", "Mocskos Fidesz!", vagy "Orbán, takarodj!", de a rendőröknek is magasabb béreket követeltek 
A Karmelita kolostor volt a végcél, a Dísz téren a rendőrök sorfalat álltak a demonstrálókkal szemben, akik nemcsak azt kiabálták, hogy "Konzultálni jöttünk!", "Mocskos Fidesz!", vagy "Orbán, takarodj!", de a rendőröknek is magasabb béreket követeltek 

Kora este kezdődött és gyakorlatilag egész éjjel tartott különböző helyszíneken az új katatörvény elleni tüntetés Budapesten. Több ezren tiltakozta a kedden megszavazott szigorítás ellen. Alapvetően békés volt a megmozdulás, de a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnökeit bilincsben vitték el a rendőrök.

„Orbán takarodj! Elegünk van! Egyeztetni jöttünk" – csak néhány a szerda esti kakatüntetésen skandált jelszavak közül. Az Országház előtti, a Kossuth téren kezdődött este 6-kor a demonstráció, amelyen a hírportálok beszámolói szerint több ezren gyűltek össze, hogy az új katatörvény ellen tiltakozzanak. A megmozdulást a Momentum szervezte.

A Telex beszámolója szerint a Momentum által szervezett tüntetés este 7-kor véget ért, a tiltakozók nagyobb csoportja azonban átvonult a Kossuth térről a Nyugati térhez, ahol leállították a körút forgalmát. Innen indultak tovább este 8 óra körül, villamossíneken gyalogolva az Oktogonhoz, majd a Fidesz Lendvay utcai székházához. Ott már erősebb volt a rendőri jelenlét.

A hírportál tudósítása szerint este tíz órakor még több ezer ember állt az úttesten a Blaha Lujza térnél és az Astoriánál, később tiltakozók jelentek meg a Margit hídon és az Erzsébet hídon is. Utóbbi helyszínről vitték el bilincsben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt két társelnökét, Kovács Gergelyt és Döme Zsuzsannát, eljárás indult ellenük. A párt közösségi oldalán az olvasható, hogy a két társelnökkel csak SMS-ben tudtak kapcsolatot tartani.

Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna a rendőrségen éjszakázott. Mint Döme Zsuzsanna másnap a 444-nek elmondta, először az V. kerületi kapitányságra vitték őket, külön fogdába, majd átszállították őket az I. kerületi rendőrségre, ahol már fogdán kívül várakoztatták őket, és reggel elmehettek.

A tömeg nagyobbik része a budai Vár felé vette az irányt, de nem jutottak el a Karmelita kolostorig, Orbán Viktor hivataláig, mert a rendőrök a Dísz téren feltartóztatták a tiltakozókat. A Margit hídon végül éjjel kettő körül indult meg a forgalom.

Arról, hogy mit jelent valójában az új katatörvény, az alábbi cikkben írtunk részletesen:

Itt pedig megnézheti videós összefoglalónkat az első, a törvény elfogadásának napján tartott tüntetésről.

Többszáz tüntető zárta le a Margit hidat – a kata szigorítása ellen tiltakoznak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:35 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG