Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hiába a hídfoglalás, megszavazta a parlament az új katatörvényt


A katatörvény szigorítása ellen tiltakozók blokkolják a Margit híd forgalmát Budapesten, 2022. július 12-én
A katatörvény szigorítása ellen tiltakozók blokkolják a Margit híd forgalmát Budapesten, 2022. július 12-én

Hiába foglalták el a tiltakozók a Margit hidat és tüntettek az Erzsébet hídon is, a parlament kormánypárti többsége a benyújtástól számítva kevesebb mint 24 óra alatt szavazta meg az új katatörvényt, lépéskényszerbe hozva, szakértők szerint ellehetetlenítve ezzel az adóév közepén 450 ezer embert.

Az országgyűlés kormánypárti többsége 120 igen, 57 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett fogadta el az új katatörvényt. A parlamenti ellenzéki pártok több módosító javaslatot is benyújtottak, és egységesen elutasították a szabályozást, amelynek a szakértők szerint is számos negatív hatása lesz.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ezt az adózási formát szeptember elsejétől csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, termékeket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják. Ez alól csak a taxis személyszállítást végzők képeznek kivételt. A kata 18 millió forintos éves bevételi értékhatárig lesz alkalmazható, mértéke továbbra is havi 50 ezer forint, megszűnik azonban az a lehetőség, hogy 75 ezer forint befizetésével az ellátási alap is emelkedik.

A Pénzügyminisztérium érvelése szerint azért volt szükség a módosításra, mert sok volt a visszaélés. Ezt a kormány szerint az új kata megszünteti, miközben kedvezőbb feltételeket kínál a lakosságnak értékesítő legkisebb vállalkozóknak.

Az első reakciók szerint viszont a katás vállalkozók jelentős részét lehetetleníti el a kormány az új törvénnyel azáltal, hogy a cégektől származó bevételt kizárja az érintettek bevételeiből.

Miután hétfőn kiderült, mit tartalmaz a parlamentnek benyújtott javaslat spontán tüntetés szerveződött a Facebookon kedd délelőtt 10 órára, amikor kivételes eljárásban megkezdte a parlament a vitát a javaslatról. Az Országház előtti Kossuth téren kezdődött a tüntetés, a tömegben több ellenzéki politikus is megjelent. A tiltakozók 11 óra körül átmentek a Margit hídra, amit a Margitsziget magasságában lezártak. Nem sokkal 12 óra után az Erzsébet hídon is tiltakozók jelentek meg, de a híd forgalmát nem bénították meg, csak lelassították. Délután fél 3-kor az Erzsébet hídon a tüntetés véget ért.

A hírportálok tudósítása szerint legkevesebb ezren tüntettek a Kossuth téren, ahol mások mellett feltűnt Szabó Tímea, Tordai Bence és Mellár Tamás a Párbeszéd frakciójából, Bedő Dávid és Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke. A Telex beszámolója szerint utóbbi felhívása volt, hogy foglalják el a tiltakozók a Margit hidat. Sok ételfutár is feltűnt a tömegben, őket is érzékenyen érinti a módosítás, csakúgy mint a szellemi szabadfoglalkozásúakat.

A MOK átmeneti mentességet kér az egészségügyi dolgozóknak

Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara is, a szakmai szervezet szerint a kataszabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon.

A MOK a betegbiztonság és az ellátásbiztonság megóvása érdekében kéri, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek az új törvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól.

A Momentum elnöke a Margit hídon mondott beszédében a törvény visszavonását, Parragh László iparkamarai elnök és Matolcsy György jegybankelnök menesztését követelte.

Nézze meg a Szabad Európa videóját a Margit hídi tüntetésről.

Többszáz tüntető zárta le a Margit hidat – a kata szigorítása ellen tiltakoznak
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:35 0:00

A Momentum volt egyébként az egyik parlamenti párt, amelyik módosító javaslatot terjesztett be a katát szigorító törvényjavaslathoz. Kivette volna a szabályozásból, hogy a katás vállalkozók csak magánszemélyeknek állíthatnának ki számlát, és módosította volna az új katás rendszer bevezetésének határidejét is, hogy több idejük legyen a vállalkozóknak az átállásra.

A most megszavazott törvény szeptember elsejével hatályba lép. Az új kata választásáról szóló nyilatkozatokat szeptember 25-éig nyújthatják be az adóhivatalhoz az érintettek. Akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is. Ezek a vállalkozók október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG