Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A figyelmeztetések ellenére több helyen is tüntettek Iránban egy diáklány halála után


Armita Garavand temetése 2023. október 29-én
Armita Garavand temetése 2023. október 29-én

Kormányellenes demonstrációt tartottak több városban is az iszlám köztársaságban, miután nemrég vitatott körülmények között életét vesztette egy középiskolás lány, sokak szerint az erkölcsrendészet verése következtében.

Egy hónap kómában töltött idő után szombaton meghalt Armita Garavand, aki október 1-je óta feküdt egy teheráni kórházban, miután összeesett a fővárosi metróban. A hatóságok azt állították, hogy a kurd régióból származó, 16 éves diáklány vérnyomásesés áldozata lett, tagadták, hogy bármilyen „szóbeli vagy fizikai összetűzés” történt volna.

Több jelentés szerint azonban a tinédzser azt követően esett kómába, hogy az erkölcsrendészet tagjai bántalmazták, amiért megsértette az iráni nők fátyolviselési kötelezettségének előírásait.

Az esetet követően az iráni hatóságok erős nyomást gyakoroltak a szemtanúkra, hogy ne beszéljenek a történtekről.

A temetésre vasárnap került sor, több civil aktivistát is őrizetbe vettek. Nem sokkal később Irán-szerte demonstrációkat tartottak, többek között Teheránban, Sirázban, Száriban, Karadzsban és Meshedben.

Ehhez kapcsolódóan: Az iráni nőké az idei Szaharov-díj

A tavaly ősszel kezdődő, majd vérbe fojtott tiltakozások egyik központjának számító, fővárosi Ekbatan negyedben sokan kormányellenes szlogeneket skandáltak az ablakból, valamint a háztetőről. „Halál Hámeneire, a gyilkosra! Halál a diktátorra!” – zengett az utcákon.

Több más teheráni kerületben is hasonló jelenetek játszódtak le. „Megölték Armitánkat, és a hidzsábra fogták” – skandálták.

Az északi Gilán tartománybeli Bandar-e Anzali tengerpartján azt írták ki, hogy „Nők, élet, szabadság”.

A temetésen a rendőrség erőszakkal lépett fel több résztvevővel szemben. Őrizetbe vettek egy emberi jogi aktivistát, akit férje szerint keményen meg is vertek. A letartóztatottakat a jelentések szerint ugyanott tartják fogva, ahol tavaly halálra verték a túl lazán megkötött hidzsábja miatt feltartóztatott, 22 éves Mahsza Aminit.

Több mint ötszáz tüntetőt öltek meg a tavaly agyonvert iráni lányért kezdődött tiltakozáshullámban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:30 0:00

Az iráni Forradalmi Gárdához köthető Farsz hírügynökség meg is erősítette a jogvédő őrizetbe vételét. A híradások szerint azért állították elő, mert „levette a fejkendőjét, és a társadalom mentális biztonsága ellen cselekedett”.

Mások mellett a teheráni pedagógusszövetség egyik vezetőjét is letartóztatták a búcsúztatáson, illetve sokakat megvertek.

Ehhez kapcsolódóan: Iránban tovább szigorítják a hidzsábviselési szabályok megsértőinek büntetését

Tavaly Mahsza Amini halálának hírére országszerte tüntetések kezdődtek, az ügy azonban túlmutatott önmagán, sokan általánosságban tiltakoztak a másként gondolkodók elleni egyre keményebb hatósági fellépés, a nőkkel szemben fokozódó állami erőszak ellen. A megmozdulásokon számos nő levette a fejkendőjét, levágta a haját. A hatóságok végül leverték a demonstrációkat, több száz ember vesztette életét.

Noha a hidzsáb viselése az 1979-es iszlám forradalom óta kötelező a kilenc évnél idősebb nők és lányok számára, a követelményt gyakran semmibe veszik, különösen a városokban.

XS
SM
MD
LG