Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Financial Times: Orbán Viktor utasítása kellett Marine Le Pen magyar hiteléhez


A francia elnökválasztás volt szélsőjobboldali jelöltje, Marine Le Pen Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel 2021. október 26-án
A francia elnökválasztás volt szélsőjobboldali jelöltje, Marine Le Pen Budapesten Orbán Viktor miniszterelnökkel 2021. október 26-án

A brit üzleti lap szerint maga Orbán Viktor utasította az MKB Bankot, hogy nyújtson hitelt a vele jó kapcsolatot ápoló francia szélsőjobbos politikusnak, mert ettől a pénzintézet vezetése, de még Mészáros Lőrinc is vonakodott.

A Financial Times Orbán Viktor bankja című elemzését szemlézve a 444 és a 24.hu egyebek között arról ír, hogy NER-körök még az MKB Bank és a Budapest Bank egyesülését megelőzően három, összességében csaknem negyedmilliárd euró gigahitelt kaptak a portfolióból:

  • A Mészáros-féle Opus Global 130 millió eurót vett fel a Titász megvásárlására,
  • a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető BDPST 100 millió eurót kapott a Dorottya Hotel megépítésére,
  • és szintén a BDPST 14 millió eurós hitel segítségével vette meg az Iberostar Grand Hotelt.

Tucatnyi szakértőkre hivatkozva a Financial Times azt írja, hogyha ezek a cégek egy Orbán-kormány utáni időszakban elveszítik az állami szerződéseiket, az így kieső törlesztések veszélybe sodorhatják a Magyar Bankholding többi ügyfelének pénzét. Ugyanakkor, ha a következő négy-öt évben állami szerződések nélkül is működővé teszik a Bankholdingot, akkor az sikeres lehet.

Mindenesetre, elemzők szerint a kormány közvetlen befolyása kockázatot jelenthet az új pénzintézet döntéseire, ezt mutatja a Le Pennek nyújtott hitel esete is. A Financial Times által megkérdezett egyik szakértő szerint a Magyar Bankholding a magyar gazdaság legnagyobb kockázata lesz a jövőben.

Az MKB Bank és a Budapest Bank egyesülésének vonatkozásairól nem sokkal az áprilisi választások után adott ki közleményt a Magyar Bankholding Zrt., amelynek az MKB és a Budapest Bank a tagintézményei.

A közlemény szerint az egyesült MKB Bank április 5-től 66 városban, összesen 143 bankfiókkal és 184 ATM-mel szolgálja ki az ügyfeleket A magyar pénzügyi piacon meghatározó szerepet betöltő, egységes bank létrehozására irányuló építkezés következő állomása pedig a Takarékbank integrálása lesz.

Legutóbb egyébként május 27-én osztott meg közös képet Orbán Viktor a Facebookon találkozójáról Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével, akivel Párizsban találkozott.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek erről azt közölte, hogy Orbán Viktor egyebek között tájékoztatta Le Pent az új magyar kormányzati intézkedésekről, így az extraprofitot terhelő különadók rendszeréről, amelyekről Havasi szerint elismeréssel szólt a francia politikus.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG