Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A földre teperve ismerte be bűnösségét az orosz blogger


Jurij Kovanszki bloggert a rendőrök őrizetbe veszik Szentpéterváron, 2021. június 9-én
Jurij Kovanszki bloggert a rendőrök őrizetbe veszik Szentpéterváron, 2021. június 9-én

Több mint 4,4 millióan követik a szentpétervári Jurij Kovanszkij YouTube-csatornáját. A férfit azért tartóztatták le az orosz rendőrök, mert feltöltött egy dalt, amelyben kigúnyolta azt, ahogyan a hatóságok a 2002-es Dubrovka színházbeli, százharmincnál több emberéletet követelő túszejtési akciót kezelték.

A nyomozók „terrorizmus igazolásával” gyanúsítják a 31 éves bloggert. A hatóságok feltöltöttek egy videót a YouTube-ra, amelyen Jurij Kovanszkij arccal a föld felé fekszik a padlón, kezével a feje fölött, miközben őrizetbe veszik.

A videón a férfi beismeri bűnösségét, bár nem világos, hogy ezt fenyegetés és a hatóságok kényszere nélkül tette-e. Mindenesetre azt mondja, „valamikor egy dalt adtam elő, mondjuk úgy, hogy a terrorizmus igazolására. Ezt teljes mértékben bánom, és beismerem a bűnösségem” – hangzik a videón a blogger nyilatkozata.

Sajtóhírek szerint az orosz rendőrség egy másik bloggert, Andrej Nyifododovot is őrizetbe vette tanúként Jurij Kovanszkij videójával kapcsolatban.

A blogger egyébként februárban nyilvánosan sajnálatát fejezte ki az áldozatokra tett sértő kifejezésekkel teli dal miatt, mondván, hogy „szégyelli”.

Csecsen túszdrámává vált a moszkvai színházi előadás

2002. október 22-én csecsen fegyveresek törtek be a moszkvai Dubrovka Színházba, megszakítva a Nord-Ost musical előadását, túszul ejtve a közönséget és a társulatot, összesen mintegy ezer embert. A terroristák a csecsenföldi harcok beszüntetését és az orosz csapatok kivonását követelték a túszokért cserébe.

Az orosz különleges erők négy nappal később, október 26-án megrohamozták a színházat, és a szabadítási akcióban az összes túszejtőt megölték, de ismeretlen vegyi anyagot használtak. Az orosz kormányt bírálták a történtekért, mert mintegy százharminc túsz is meghalt, sokan az elégtelen orvosi ellátás miatt.

XS
SM
MD
LG