Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A főpolgármester-választás megismétlését sürgeti Karácsony Gergely


Karácsony Gergely sajtótájékoztatója a Nemzeti Választási Bizottság épülete előtt 2024. június 13-án
Karácsony Gergely sajtótájékoztatója a Nemzeti Választási Bizottság épülete előtt 2024. június 13-án

Karácsony Gergely azt mondta: bármi lesz is az érvénytelen szavazatok újraszámlálásának eredménye, meg fogja támadni, mert úgy véli, semmilyen, a jogállamisági elveket biztosító garancia nem valósult meg, a választási bizottság nem a lezárt szavazóurnákat rendelte be; könnyű egy tollvonással érvényes szavazatot csinálni az érvénytelenből.

Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott tájékoztatóján gyakorlatilag megismételte, amit két órával korábban egy hosszú bejegyzésben már leírt a Facebook-oldalán.

Elismerte, hogy Szentkirályi Alexandra, a Fidesz jelöltje a törvényes határidőn belül lépett vissza, de szerinte egyértelmű, hogy a lépéssel, az utolsó pillanatra időzítésével a választópolgárok megtévesztése volt a Fidesz célja.

A főpolgármester szerint a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége tegnap statáriális döntést hozott az újraszámlálásról, nem adott lehetőséget az ellenzéki tagoknak arra, hogy érdemben és egyenként vizsgálják Vitézy Dávidék bizonyítéknak szánt dokumentumait. Egy óra alatt hívták össze az ülést, a tagok előtte percekkel kapták meg a dokumentumokat, amelyekről első ránézésre látszott, hogy a legtöbb esetben előre megírt, nyomtatott papírokat töltöttek ki a zömmel a Fidesz által delegált szavazóköri bizottsági tagok.

Kifogásolta, hogy a Nemzeti Választási Bizottság nem a lezárt urnákat kérte be az újraszámláláshoz, hanem arra utasította a helyi választási irodákat, hogy vegyék ki belőlük az ott elvben kötegelve megtalálható érvénytelen szavazatokat.

Nem tették kötelezővé azt sem, hogy az urnákat csak ellenzéki választási bizottsági tagok jelenlétében bonthassák föl, erre csak lehetőséget adtak. Tudnak olyan kerületekről, ahol úgy bontották fel az urnát, hogy nem volt ott a választási bizottság egyetlen delegáltja sem, és olyanról is, ahol a jegyző – mire az ellenzéki delegált odaért – felbontotta. Hogy közben történt-e valami, azt senki nem tudja már ellenőrizni.

Karácsony szerint ha már nem a leplombált urnákat kérte be az NVI, az újraszámolás tisztasága csak akkor lenne biztosított, ha legalább a kötegek bontatlanul érkeznek be a Nemzeti Választási Irodába. Ezzel szemben tudnak olyan kerületről, ahol a Nemzeti Választási Iroda utasítására hivatkozva felbontották helyben a köteget, és csak a szavazólapokat küldték be egy borítékban. Karácsony Gergely szerint sem a kötegek felbontása során, sem a szállítás közben nem volt biztosított, hogy ne lehessen belenyúlni a kötegbe, illetve ne lehessen manipulálni a szavazólapokat.

Szerinte erre a helyzetre az a megoldás, hogy Budapest teljes területén megismétlik a főpolgármester-választást. Karácsony Gergely azt is közölte, hogy bármi lesz az érvénytelen szavazatok újraszámlálásának eredménye – tehát akkor is, ha őt hozzák ki győztesként – meg fogja támadni, a választás megismétlését fogja követelni.

A főpolgármester arra kérte támogatóit, hogy pénteken a Nemzeti Választási Iroda előtti demonstrációval adjanak nyomatékot annak, hogy a főpolgármester-választás megismétlését kérik.

Karácsony Gergely minden korábbinál szorosabb versenyben, mindössze 324 szavazat különbséggel nyerte meg a főpolgármester-választást Vitézy Dávid előtt. Az LMP jelöltjeként induló, de Szentkirályi Alexandra visszalépése után a Fidesz által is támogatott Vitézy már a választás éjszakján kérte a rendkívül sok, 24.592 érvénytelen szavazat újraszámlálását. Később sajtótájékoztatón jelentette be indokait. Szerinte olyan eljárásjogi hibák fordultak elő, amelyek befolyásolhatták a főpolgármester-választás végeredményét. Arra hivatkozott, hogy a 23 fővárosi kerület közül húszból, összesen 202 szavazókörből kapott szerinte bizonyító erejű, névvel, címmel vállalt nyilatkozatot arról, hogy tévesen nyilvánítottak érvénytelennek érvényes szavazatokat a szavazatszámlálók. Ráadásul óriási aránytalanságokat tapasztaltak az érvénytelen szavazatok területi eloszlása között.

Erről itt írtunk bővebben: Vitézy Dávid: Több mint kétszáz szavazókörben nyilvánítottak érvénytelennek érvényes szavazatokat

Vitézy Dávid: Szerintem ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása

A főpolgármester-választás jelen állás szerinti vesztese, Vitézy Dávid, akinek követelésére elrendelték az érvénytelen szavazatok újraszámlálását, a Facebookon reagált Karácsony Gergely bejelentésére. Szerinte Karácsony Gergely mai sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, amíg meg nem nyeri, csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes. Szerinte ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása.

„A választás vasárnap megtörtént, végre abban kellene tisztán látni, hogy ki nyerte. Ezt a választást Karácsony Gergely rendezte, a főváros szervezte, minden rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság a főpolgármester felelőssége” – írta Vitézy Dávid, aki, mint fogalmaz, jóval több szerénységre számítana Karácsony Gergelytől, ha már egy főpolgármester-választást sem sikerült megszerveznie fennakadások nélkül.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG