Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A főváros mentheti meg az Iványi Gábor vezette budapesti szociális intézményeket


Iványi Gábor lelkész, a MET alapítója a Szabadságmenet nevű demonstráción Budapesten, az Andrássy úton 2023. március 15-én
Iványi Gábor lelkész, a MET alapítója a Szabadságmenet nevű demonstráción Budapesten, az Andrássy úton 2023. március 15-én

Hónapok óta nem kapnak fizetést, vagy csak egy részét az Iványi Gábor vezette hajléktalanszállók, iskolák és más szociális intézmények dolgozói, a közműszolgáltató is kikapcsolással fenyeget, egyre kilátástalanabb a helyzetük. Ezért döntött úgy a főváros vezetése, hogy átveszi a budapesti dolgozókat.

Karácsony Gergely Facebookon bejelentette: annak érdekében, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület által fenntartott fővárosi szociális intézmények működése ne kerüljön veszélybe, a főváros november 1-jétől átmeneti jelleggel biztosítaná az ott dolgozók bérét, valamint befizeti utánuk az adókat és a járulékokat.

A MET és az Oltalom működteti Budapesten a XVII. kerületi családok átmeneti otthonát, a József Nádor téri női szállót, a Dankó utcai éjjeli menedékhelyet, és nappali melegedőt, népkonyhát és utcai szociális szolgálatot is ellát.

A javaslatról a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie jövő héten. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen árult el részleteket. A Népszava cikke szerint az intézkedés várhatóan hetven főt érint, és havi több tízmilliós kiadással jár. Az átvett dolgozók munkáltatója a főváros hajléktalanellátó szervezete, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) lesz.

Korábbi cikkünk a témában: Nem kaptak fizetést a 175 milliós inkasszó után az Iványi Gábor vezette Oltalom munkatársai

A főváros vezetése azzal indokolta a javaslatot, hogy több mint kétszáz, betegséggel, alkoholproblémával, egyéb függőséggel küzdő hajléktalan kerülhet utcára, ha két vidéki oktatási intézményük után a Dankó utcai hajléktalanszállót is be kell zárniuk Iványi Gáboréknak.

Annak érdekében, hogy elkerüljék a dolgozók kényszerű távozását, a főváros inkább kifizeti a bérüket. A MET és intézményei a NAV szerint másfél milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel, ezért az adóhatóság inkasszóval élt, és a teljes, hajléktalanellátásra, oktatásra kapott állami normatívát leemeli a MET számláiról – emlékeztet a lap. Az egyházaknak járó kiegészítő normatívát szintén nem kapják meg az Iványi Gábor által vezetett egyházi intézmények.

Az inkasszó miatt már harmadik hónapja nem tudják kifizetni a dolgozók bérét, akik közül többen kénytelenek voltak más munkát keresni. Iványi Gábor segítségkérésére csak fizetési előlegre gyűlt össze valamennyi pénz.

Ehhez kapcsolódóan: A kis birodalom harca a naggyal: Iványi Gábor vs. Orbán Viktor

A lelkész akkor ígéretet kapott Karácsony Gergely főpolgármestertől a segítségnyújtásra, amelyet most jelentettek be. Olyan megoldást kerestek, amelyet nem érint a NAV inkasszója. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: ez nem jelent fenntartóváltást, csupán a működés biztosítását, a dolgozók átvétele azonban határozatlan időre szól – írja a Népszava.

Ahogy arról beszámoltunk, Iványi Gábort és egyházát 2011 óta próbálja ellehetetleníteni a kormány, ha kell, akár alkotmánysértő módon, törvényt szegve. A lelkész szerint azért, mert nem állt be a sorba, és ellentmondott a kormányfőnek.

A Szabadonban Báthory Róbert készített interjút Iványi Gáborral, aki részletesen mesélt arról, hogy 2011 óta hogyan és milyen módszerekkel tesz keresztbe a Fidesz–KDNP a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek, és arról, hogy mi van azokban az intézményekben, ahol hónapok óta nem kaptak fizetést a dolgozók.

XS
SM
MD
LG