Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A francia kormány feloszlatott egy bevándorlóellenes csoportot


Francia csendőrök járőröznek Oye-Plagenál, Calais mellett, hogy megakadályozzák azt, hogy bárki illegálisan próbáljon meg átkelni a La Manche csatornán. 2019. január 9.
Francia csendőrök járőröznek Oye-Plagenál, Calais mellett, hogy megakadályozzák azt, hogy bárki illegálisan próbáljon meg átkelni a La Manche csatornán. 2019. január 9.

A francia belügyminiszter bejelentette a migránsellenes akciókat szervező, Identitás Generáció nevű csoport feloszlatását. Kiemelték, hogy annak tagjai erőszakra és hátrányos megkülönböztetésre buzdítanak az országban.

Gérald Darmanin közzétette a Twitteren az Identitás Generáció egyesületet törvénytelennek minősítő, szerdán elfogadott kormányrendeletet. E szerint a csoport

„kiadványai, illetve vezetőinek szavai és tettei olyan ideológiát terjesztenek, amely gyűlöletre, erőszakra és diszkriminációra buzdít egyes személyekkel szemben származási, faji vagy vallási alapon”.

Az Identitás Generáció Franciaországban és azon túl is számottevő befolyással rendelkezik. Tagjai a francia és az európai civilizáció védelmezőinek tekintik magukat a bevándorlókkal, elsősorban a muszlimokkal szemben. Bírálói szerint egy fajgyűlölő ügyet felkaroló fegyveres csoportról van szó.

Magyar Gárda
Magyarországon 2009-ben tiltotta be a bíróság a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Az egyesület hasonló célokkal indult, ők a magyarság védelmében szerveztek volna félkatonai csoportot. De nem sikerült meggyőzniük többek közt a Mazsihiszt vagy az Országos Cigány Önkormányzatot sem arról, hogy nem fajgyűlölő ideológiát hirdetnek. Első fokon a bíró kiemelte, hogy "a hazafiságot nem mások ellenében kell képviselni" , végül másodfokon 2009 nyarán oszlatták fel a csoportot. 2019 óta Nemzeti Légió néven próbál a Mi Hazánk párt hasonló szervezetet felépíteni.

A rendeletben megemlítik, hogy a szervezet több bevándorlóellenes akciót végrehajtott, s szándékában áll egyfajta „magánhadseregként” fellépni.

„Ezzel az intézkedéssel véget vetünk a csoport alkalmanként erőszakos cselekedeteinek” – írta Gabriel Attal kormányszóvivő.

Hajóztak, járőröztek, maradnak

A lyoni székhelyű szervezet volt a fő motorja a 2017-es "Védd meg Európát" akciónak. A fő tevékenységük azon civil hajók akadályozása volt, amelyek a Földközi-tengeren át Európába tartó menekülteket és bevándorlókat próbálták megmenteni haláltól. Emellett az Alpokban és a Pireneusokban járőröztek illegális határátlépőkre vadászva.

Az Identitás Generáció vezetője, Clément Gandelin elmondta, hogy bíróságon támadják meg a határozatot, de ha vesztenek, "a harcosok akkor is itt fognak maradni".

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG