Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU gyorsabban hazatoloncolná azokat, akiket nem tart menekültnek


Boszniában, Velika Kladusa mellett, egy elhagyott gyárépületben próbálnak migránsok melegedni 2021. január 31-én.
Boszniában, Velika Kladusa mellett, egy elhagyott gyárépületben próbálnak migránsok melegedni 2021. január 31-én.

A menekültstátusz feltételeit nem teljesítő migránsok gyorsabb hazatoloncolását javasolja az Európai Bizottság. Ez áll egy szerdán tagállamoknak elküldött, a kitoloncolási döntések „hatékony végrehajtásról” szóló dokumentumban.

A dokumentum szerint bár a hazadeportálás önkéntes lenne, a tagállamok döntenének, az EU segítené a származási országokat a hazatérők jobb visszaintegrálásában és így abban bíznak, hogy több ember választaná ezt a lehetőséget. A Bizottság kilátásba helyezte, hogy megbírságolhatja azokat a tagállamokat, amelyek nem tesznek eleget az új kitoloncolási szabályoknak.

A kedden kiadott 12-oldalas javaslat része egy átfogóbb bizottsági tervnek, amelyet szeptemberben indítottak el a kudarcot vallott migrációs szabályok átalakítására. Ez a stratégia a tagállamok évek óta fennálló menekültügyi gondjait kívánja orvosolni, és jobb fogadtatás biztosítana a Közel-Keletről és Afrikából érkező menekülteket.

Meg akarják győzni a tagállamokat, hogy jobban segítsék a valódi menekülteket

2015-ben több, mint egymillió ember érkezett az EU határaira. Mindez túlterhelte a biztonsági és a jóléti rendszereket és feltüzelte a szélsőjobboldali érzelmeket.

A Bizottság egy működőképesebb uniós visszatérési rendszert szeretne” – olvasható a február 10-i keltezésű anyagban, amely kitoloncolásra vonatkozó uniós kifejezést használja.

A dokumentum gyorsabb kitoloncolásokat ígér, a visszatérési folyamat döntéseinek gyorsabb meghozatalát és hatékony végrehajtását.

A kitoloncolások számának növelésével a Bizottság abban bízik, hogy sikerül rábírnia a tagországok kormányait, hogy adjanak több jogi lehetőséget azok integrálására, akiket a tagország menekültként befogadott. Itt olyanokra lehet gondolni, hogy hozzáférhetővé teszik számukra az oktatási rendszert, az egészségügyi szolgáltatásokat, a lakhatást és a munkavállalást.

Erdőkben húzzák meg magukat a Boszniában rekedt menekültek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:00 0:00

Az érkezettek kisebbsége valódi menekült, a többiek vonakodnak hazatérni

A dokumentum szerint nem reális az az elvárás, hogy a közel 500 milliós, gazdag kereskedelmi-politikai blokk minden migránst be tudjon fogadni. Az anyag szerint 2019-ben csak a menedékjogért első ízben folyamodók 30 százaléka esetében találták úgy, hogy valóban oltalomra szorultak.

Ugyanakkor az EU-tagállamok csak a kitoloncolásra kijelöltek egyharmadát küldték haza és még kevesebben voltak hajlandók önként hazatérni bár a Bizottság szerint a járvány megnehezítette ezt a folyamatot.

Annak ellenére, hogy világszerte utazási korlátozások vannak érvényben, a menedékkérelmek elbírálásának és kitoloncolási procedúráknak folytatódniuk kell” – közölte a Bizottság. A gyorsabb kitoloncolásokat a hosszú fellebbezési folyamat akadályozza és az, hogy egyes migránsok megpróbálnak elrejtőzni a hatóságok elől, írja az EU végrehajtó szerve.

Valamit valamiért: több kitoloncolás, de a tagállamoknak integrálni kell a menekülteket

Azt követően, hogy az EU éveken át a menedékkérők elosztására – és benne az egyes tagállamok, így Magyarország heves ellenállását kiváltó kvótákra koncentrált, a kitoloncolások előtérbe tolásával azt akarja jelezni a nemzeti kormányoknak, hogy csak a valóban segítségre szoruló embereknek kell segíteni és hogy ezt a segítséget a tagállamoknak kell megadniuk.

A menedékkérők elhelyezéséről szóló viták feszültséget váltottak ott ahol a kérelmezők beléptek, azaz a tengerparti államok, a vonakodó keleti tagok és az északi országok között, ahol az érkezők nagy része le akar telepedni.

Egyes kormányok minden érkezőt „migránsként” írtak le, ezzel ellenséges hangulatot teremtve a valóban befogadásra szoruló és a jog szerint menekültstátuszt kapott emberekkel szemben.

Az új bizottsági javaslat - amelyet mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia – ugyanakkor önkéntes rendszert kíván létrehozni. Ez azt jelenti, hogy a migránsokat pénzzel és más EU-s támogatással segítik a hazatérésben és az otthoni társadalomba történő integrációban.

A Bizottság önkéntes hazatérési és reintegrációs stratégiát fogad el” – áll a dokumentumban, amely azt is megjegyzi: az EU kiterjesztheti a hazatérőknek nyújtott segélyt és tanácsadó programokat. „Az önkéntes hazatérések és a hatékony reintegrációs stratégiák kombinációja növeli ezen tevékenységek elfogadottságát és sikerességét”.

Készült a Reuters tudósítása nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG