Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Rövid kétoldalú megbeszélést folytatott az amerikai és az orosz külügyminiszter


Antony Blinken és Szergej Lavrov találkozója Genfben 2022. január 21-én
Antony Blinken és Szergej Lavrov találkozója Genfben 2022. január 21-én

Antony Blinken és Szergej Lavrov a várakozásokkal ellentétben, hónapok óta először kétoldalú tárgyalást folytatott a világ húsz legnagyobb gazdaságát tömörítő országcsoport indiai külügyminiszteri találkozóján.

Amerikai tisztségviselők arról számoltak be, hogy a felek megbeszélése nagyjából tíz percig tartott, és ennek során Blinken tudatta, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Ukrajnát, amíg csak szükséges, illetve visszatérésre szólította fel Moszkvát az Új Start-szerződéshez, illetve az oroszországi fogságban lévő Paul Whelan szabadon bocsátását sürgette.

A névtelenséget kérő illetékesek nem részletezték Lavrov reagálását, azt azonban közölték, hogy nem várható változás Oroszország politikájában rövid távon.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő nem kommentálta a történteket, mindössze annyit mondott el, hogy a találkozót Washington kezdeményezte.

Az ülésen résztvevő külügyminiszterek Kína és Oroszország képviselőjének kivételével határozottan elítélték az ukrajnai háborút.

Ahogy várható is volt, a jelek szerint az ukrajnai háború témája uralja a G20-ak újdelhi külügyminiszteri találkozóját. A világ tizenkilenc legnagyobb gazdaságából, illetve az Európai Unióból álló csoport adja a világgazdaság 85 százalékát és a globális népesség mintegy kétharmadát.

Narendra Modi indiai kormányfő az esemény megnyitásakor az ukrajnai helyzettel kapcsolatos súlyos nézetkülönbségek áthidalására szólította fel a nemzetközi közösséget.

Az amerikai külügyminiszter, aki mintegy nyolc hónapja most tartózkodott először egy teremben orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, viszont más hangot ütött meg felszólalásában.

„Sajnos ,ezt a találkozót is elrontotta Oroszország indokolatlan és igazságtalan háborúja Ukrajna ellen, a civil célpontokat szándékosan pusztító kampánya és támadása az ENSZ Alapokmányának elvei ellen” – jelentette ki.

Majd hozzátette, hogy a G20-aknak meg kellene erősíteniük a tavaly novemberi csúcsértekezletükön elfogadott közös nyilatkozatukba belefoglalt felszólítást az ukrajnai orosz csapatok kivonására, a világ békéjének és a globális gazdaság stabilitásának helyreállítására vonatkozóan.

„Ukrajna támogatása mellett továbbra is összpontosítanunk kell a globális kihívások megoldására. Ezt várja el a világ, erre van a szükség” – szögezte le.

Az orosz diplomácia vezetője ugyanakkor kínai hivatali partnerével, Csin Ganggal megbeszélést folytatott.

Az utóbbi hetekben felerősödtek a félelmek, hogy Kína végül fegyverszállításokról dönthet Oroszország számára. Több résztvevő így arról próbálja meggyőzni a pekingi vezetést, hogy maradjon a partvonalon a konfliktusban.

A moszkvai külügyminisztérium a Lavrov-Csin tárgyalásról kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy a felek egyetértenek „a más országok belügyeibe való beavatkozási kísérletek, a fenyegetés és zsarolás útján történő egyoldalú megközelítések, a nemzetközi kapcsolatok demokratizációjával szembeni ellenszegülés” elutasításában.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG