Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A G7-ek csaknem húszmilliárd dolláros támogatást adnak Ukrajnának


Janet Yellen amerikai, Chrystia Freeland kanadai, Christian Lindner német és Rishi Sunak brit pénzügyminiszter beszélget a G7-ek pénzügyminisztereinek és jegybankárainak találkozóján a németországi Königswinterben 2022. május 19-én
Janet Yellen amerikai, Chrystia Freeland kanadai, Christian Lindner német és Rishi Sunak brit pénzügyminiszter beszélget a G7-ek pénzügyminisztereinek és jegybankárainak találkozóján a németországi Königswinterben 2022. május 19-én

A világ legfejlettebb gazdaságú országait tömörítő G7-csoport és globális pénzügyi intézmények 19,8 milliárd dolláros támogatást nyújtanak Ukrajna államháztartásának megerősítésére – közölte a német pénzügyminiszter pénteken.

Christian Lindner újságíróknak azt mondta, hogy 9,5 milliárd dollárról ezen a héten állapodtak meg a G7-ek pénzügyminiszterei a németországi Königswinterben tartott ülésükön. A cél az, hogy Ukrajna pénzügyi helyzete ne befolyásolja védelmi képességét az orosz invázióval szemben.

„Konkrét intézkedésekben állapodtunk meg a többoldalú gazdasági együttműködés elmélyítése érdekében, hangsúlyoztuk elkötelezettségünket, hogy egységes választ adunk Oroszország Ukrajna elleni háborús agressziójára, és kifejeztük rendíthetetlen támogatásunkat Ukrajna mellett” – olvasható a G7-ek közleményében.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter és más vezetők a héten arról is egyeztettek, hogy a szövetségeseknek további segélyeket kell biztosítaniuk ahhoz, hogy Ukrajna átvészelje az orosz inváziót.

„Mindannyian ígéretet tettünk arra, hogy megtesszük a szükséges lépéseket a hiány pótlásához – mondta Yellen csütörtökön, a miniszterek kétnapos egyeztetésének első napja után. – Össze fogjuk adni a szükséges forrásokat” – tette hozzá.

A G7 – amelynek tagja Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok – pénzügyminiszterei megbeszéléseiken az egyre növekvő inflációról, az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos aggodalmakról és egyéb gazdasági kérdésekről is tárgyaltak.

Miközben a pénzügyminiszterek Németországban üléseztek, az Egyesült Államok elsöprő többséggel jóváhagyta az Ukrajnának és szövetségeseinek nyújtott, negyvenmilliárd dolláros katonai és gazdasági segélyt. A javaslatot minden demokrata és a legtöbb republikánus is támogatta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG