Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyon gyorsan megváltozott az orosz szakértő véleménye, aki szerint a világ ellenük van


Mihail Hodarjonok egykori orosz ezredes, helyben ismert katonai szakértő egy 2016-os képen
Mihail Hodarjonok egykori orosz ezredes, helyben ismert katonai szakértő egy 2016-os képen

Mihail Hodarjonok nyugalmazott ezredes és ismert védelmi szakértő az állami narratívától markánsan eltérő, az orosz katonai helyzetet sokkal borúsabban látó véleményt fogalmazott meg a helyi köztévében. Két nappal később visszament, hogy elmondja, hogy már teljesen más a szakmai véleménye.

„Az ég szerelmére, ne fenyegessük rakétákkal Finnországot, ez inkább csak mulatságos” – mondta többek közt Mihail Hodarjonok ismert védelmi szakértő, nyugalmazott orosz ezredes hétfőn az orosz köztévében. Az eset azért váltotta ki az egész ország megdöbbenését, mert az orosz állami médiában, különösen a tévében egyöntetűen és határozottan támogatják Vlagyimir Putyin ukrajnai invázióját, a kritikus hangokat gyakorlatilag teljesen elfojtották a nyilvánosságban az utóbbi hónapokban.

„Katonai-politikai helyzetünk legfőbb hiányossága, hogy bár nem akarjuk beismerni, teljes geopolitikai elszigeteltségben vagyunk, gyakorlatilag az egész világ ellenünk van. Ki kell törnünk ebből a helyzetből” – hangsúlyozta még a 60 perc című talkshow-ban, amelynek az egyik leginkább Kreml-párti tévés személyiségként számontartott Olga Szkabejeva a házigazdája.


„Őszintén szólva a helyzet romlani fog számunkra” – mondta még el az ország egyik katonai elitakadémiáján végzett Hodarjonok. Ő egyébként már a háború megkezdése előtt arra figyelmeztetett írásaiban, hogy a katonai beavatkozás nem szolgálná az ország érdekeit.

Külön kiemelte még az ukrán hadsereg lényegesen nagyobb motiváltságát, hiszen a szülőföldjüket védik, illetve azt, hogy Ukrajna akár még egymillió embert képes lehet mobilizálni.

Gyorsan megváltozott a véleménye

Szerdára visszahívták a műsorba a szakértőt, akinek két nap alatt teljesen megváltozott a véleménye, vette észre a BBC. Hodarjonok ezúttal már ugyanúgy látta a helyzetet, mint az orosz közmédia többi szakértője, szerinte például az ukránoknak szállított amerikai M777-es ágyúk hamarosan már csak emlékek lesznek az orosz légicsapások miatt.

Sőt már úgy látta, hogy Ukrajnának semmi esélye sincs visszaszerezni légtere ellenőrzését, ahogy arra se, hogy az ukrán flotta az orosz hadsereggel vetekedhetne a Fekete-tengeren.

Szerinte helyzetük romlása helyett inkább az valószínű, hogy Ukrajnának kellemetlen meglepetést fog okozni az orosz haderő. Ezúttal kiemelte azt is, hogy az ukrán ellentámadásokról szóló hírek valójában csak pletykák szakmai véleménye szerint.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG