Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A gazdatüntetések ellenére elfogadta az EU a természet helyreállításáról szóló jogszabályt


Szárazság a Doñana Nemzeti Parkban, Spanyolországban
Szárazság a Doñana Nemzeti Parkban, Spanyolországban

A huszonhét európai uniós tagország kormányait tömörítő tanács megszavazta a környezetvédelmi szabályok szigorítását célzó, sokak által élesen bírált rendeletet, amelyet a másik társjogalkotó szerv, az Európai Parlament (EP) már korábban jóváhagyott.

Miután az EP igen szoros szavazással elfogadta a természet helyreállításáról szóló jogszabályt, végső jóváhagyása még hónapokat csúszott egyes tagállamok tiltakozása miatt, miután a gazdák Európa-szerte tüntetésekbe kezdtek. Szerintük a rendelet veszélybe sodorja a megélhetésüket.

A megrekedt folyamatot végül Ausztria csatlakozásával sikerült továbblendíteni, ezáltal a tagállamok környezetvédelmi miniszterei hétfőn végül minősített többséggel meg tudták szavazni a jogszabályt.

„Ez az utolsó lépés, mielőtt a jogszabály hatályba léphet” – írta tájékoztatásában az EU belga elnöksége.

A gazdatüntetések és az Európai Néppárt tiltakozásának hatására felvizezett tervezet fontos eleme lesz a közösség ambiciózus klímavédelmi programjának, az úgynevezett zöldmegállapodásnak.

Ehhez kapcsolódóan: Természetvédelmi ügyben tört ki botrány Brüsszelben a bal- és a jobboldal között

A rendelet célja, hogy 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább húsz százalékát, 2050-ig pedig lehetőleg valamennyi ökoszisztémát helyreállítsanak, és megakadályozzák az élőhelyek romlását.

„A kemény munka kifizetődött. Nem tarthatunk szünetet a környezet védelmében” – szögezte le Alain Maron belga környezetvédelmi miniszter.

Osztrák zöldpárti kollégája, Leonore Gewessler rámutatott: „Bátor döntésekre van szükség, amikor a következő nemzedékek egészséges és boldog élete forog kockán.”

Ausztriában már hónapok óta belpolitikai viták zajlanak az ügyben, Gewessler lépése pedig feldühítette a kormánykoalíció nagyobb tagját, az Osztrák Néppártot, így Karl Nehammer kancellár jogszerűtlennek minősítette a szavazást. Hivatala közölte, hogy eljárást fognak indítani az Európai Bíróságon a határozat megsemmisítése céljából.

A jogszabály előírásai sokat enyhültek az eredeti javaslathoz képest az EU-s jogalkotási folyamat során.

Ehhez kapcsolódóan: Kevesebb kiskapu és sokkal több pénz kell a klímaváltozás megállításához

A tárgyalásokat bonyolították a viták az egyes előírások alóli mentességekről, a szabályok rugalmas értelmezéséről, aminek nyomán végül enyhítettek a rendelet szigorán.

Egyesek szerint az eredeti tervezet aláásná az élelmezésbiztonságot, az árak emelkedését vonná maga után, és ártana a gazdáknak.

A Greenpeace szakértője hangsúlyozta, hogy kínos helyzetet eredményezett volna, ha az EU nem tudja elfogadni a jogszabályt az ENSZ októberi biodiverzitási találkozója előtt.

„A törvény gyengítése ellenére ez a megállapodás reménysugarat jelent Európa környezete, következő generációi és a vidéki közösségek megélhetése szempontjából” – fogalmazott Špela Bandelj Ruiz.

Ehhez kapcsolódóan: Dr. Csecserits Anikó: „Ha nem akarjuk, hogy a Föld egy nagy homogén massza legyen, akkor vigyázni kell rá”

„Az egészséges ökoszisztémák védelmet jelentenek a szélsőséges időjárási jelenségekkel, a vízhiánnyal és a szennyezéssel szemben” – tette hozzá.

A szakemberek szerint jelenleg a kontinens élőhelyeinek több mint nyolcvan százaléka nincs megfelelő ökológiai állapotban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG