Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A gyászoló gázaiak attól tartanak, soha nem szolgáltatnak nekik igazságot


Archív: egy palesztin nő ül a törmelék borította gázai utcán a 2014-es gázai háború idején a terület északi részén
Archív: egy palesztin nő ül a törmelék borította gázai utcán a 2014-es gázai háború idején a terület északi részén

A Gáza központjában élő al-Kavlak család négy nemzedékének egymás szomszédságában lakó tagjai nem számítottak a pokolra. De másokhoz hasonlóan őket is rettegéssel töltötte el a negyedik gázai háború, amely május 10-én robbant ki Izrael és a part menti sávot irányító Hamász között.

Éjszaka a szülők és a gyerekek egy szobában aludtak, hogy ha úgy hozza a sors, együtt éljék túl a támadásokat vagy együtt haljanak meg.

A viszonylag jómódúnak számító Rimal kerület, ahol a család tagjai többemeletes házban éltek, biztonságosabbnak tűnt, mint Gázának az izraeli határhoz közelebb eső részei, amelyekben hatalmas pusztítást végeztek az eddigi háborúk, beleértve a mostanit is, áll az AP riportjában.

Az egyik éjszaka aztán bekövetkezett a katasztrófa. Azzam al-Kavlak négy gyereke már lefeküdt aludni, és ő is arra készült, hogy nyugovóra térnek a feleségével.

Május 16-án hajnali 1 körül hatalmas robaj rázta meg a harmadik emeleti lakást. Aztán még egy és még egy. „Szétrepedt a padló a lábunk alatt, a bútor a falhoz csapódott” – mondta a 42 éves mérnök.

A négyemeletes épület összeomlott, Azzamék lakása is a földre zuhant. A család a konyha erkélyén keresztül menekült ki, amely ekkorra már gyakorlatilag a földszinten volt. Bizarr módon az erkélyre száradni kitett ruha szinte érintetlen maradt.

Lassan döbbentek rá, micsoda tragédia történt

Egy napig tartott, amíg az emberek felfogták, milyen borzalmas dolog történt, azután, hogy a törmelék alól elkezdték kihúzni a holttesteket és a túlélőket. A család és a szomszédok kötelekkel húzták el a nagyobb betondarabokat, így segítették a rosszul felszerelt mentőcsapatok munkáját.

Mire leszállt az éj, a család halottainak száma elérte a huszonkettőt. Nyolc holttestet Azzam épületének romjai alól húztak ki, tizennégyet a szomszédos ház alól. A halottak között volt Amin, a család 89 éves pátriárkája, fia, a 62 éves Favaz, 28 éves unokája, Szameh, és hat hónapos dédunokája, Kuszaj.

Mindössze pár nappal korábban a csecsemő szülei ünnepeltek: a gyereknek kinőtt az első foga. Azzam két öccse is meghalt. A három unokahúgot – az ötéves Rulát, a tízéves Jarát és a tizenkét éves Halát – szorosan összeölelkezve találták meg. Az ő holttesteiket húzták ki utoljára – mesélte Azzam bátyja, Anvi, aki túlélte a támadást.

Célpont az utca alatti Hamász-alagút volt, de a családok szenvedtek

Az al-Vahda utca néhány száz méterén végigsöprő bombázás mindössze percekig tartott. Összesen három épületet döntött romba – kettőt, amelyekben az al-Kavlak család lakott, és egy másikat. Összesen 43 ember halt meg, és ez volt a tizenegy napos háború leggyilkosabb légicsapása.

Izrael azt mondta, hogy az utca alatt futó Hamász-alagutat támadta, amely egy 350 kilométerre becsült hálózat része volt. Az alagutak támadó és védelmi célokat is szolgáltak, mondták el izraeli katonai illetékesek, akik azzal vádolták meg a Hamászt, hogy palesztin lakosokat használt pajzsként.

Jonathan Cornicus hadnagy, katonai szóvivő elismerte, hogy a végzetes éjszaka sok polgári áldozatot szedett. „Nem csupán matematikai feladvány a megfelelő lőszer kiválasztása” – utalt arra, hogy a hadsereg elszámolhatta magát. Azt mondta, hogy Izrael több tucat légi csapást hajtott már végre sűrűbben lakott körzetekben, és az áldozatok száma sokkal alacsonyabb volt.

Beni Ganc védelmi miniszter a héten azt mondta külföldi újságíróknak, hogy Izrael mindent megtesz a polgári áldozatok elkerülésére, de Gáza zsúfoltsága miatt gyakorlatilag lehetetlen elkerülni, hogy civilek is meghaljanak.

„A Hamász szándékosan akar eltalálni polgári lakosokat, mi pedig mindent megteszünk, hogy ne történjen meg ilyesmi” – mondta.

Amerikai precíziós bombák, no comment

A harcok május 10-én indultak meg, amikor a Hamász rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre. A Gázát kormányzó radikálisok az izraeli rendőrség által keményen kezelt, az Al-Aksza-mecsetnél tüntető palesztinok és a Kelet-Jeruzsálemben a zsidó telepesek által kitelepítéssel fenyegetett palesztin családokkal való szolidaritás jeleként indítottak támadást.

A Hamász több mint négyezer rakétát lőtt ki Izrael felé a háborúban, miközben Izrael azt mondja, több száz, gázai militánsokhoz köthető célpontot talált el. (Jogvédők és az ENSZ szerint azonban egy sor orvosi központot és egy víztisztítót is.)

Gáza város rendőrségi központjában Mohamed Mekdad százados az al-Vahda utca feliratú hullámpapírdobozban tartott bombarepeszdarabok között kutatott.

Kettőn olyan sorszámok álltak, amelyek alapján az amerikai gyártmányú JDAM – Joint Attack Munition (Egyesített Közvetlen Támadó Muníció) néven ismert lőszerként lehetett azonosítani őket. Ezeket az eszközöket a Missouri állambeli Boeing Company gyártja Saint Charlesban.

„Okos bombaként” is szoktak utalni rájuk, mivel GPS-szel és lézersugarakkal tudják rávezetni őket a célra. A Boeing nem válaszolt a bombatámadással kapcsolatos kérdéseinkre. Csak egy nyilatkozatot adott ki, amelyben közölte: „Az amerikai törvényeknek megfelelően az amerikai szövetségi kormány engedélyezi és szigorúan felügyeli az összes védelmi célú exportot.

Alapos tervezés kell, hogy megelőzze a bevetést

Mekdad szerint a repeszek arra utalnak, hogy az al-Kavlak család otthonát romba döntő bombák valószínűleg GBU–31-esek voltak, amelyeket 430 kilogramm, különösen hatásos robbanószerrel töltöttek meg. A GBU–31-et általában nagy épületek ellen vetik be, de föld alatti célpontokat is meg tudnak semmisíteni – mondta N.R. Jenzen-Jones, a Fegyverzetkutatási Szolgálat (Armament Research Services) nevű nyomozó szakszolgálat igazgatója.

Az ilyen bombák hatalmas robbanást tudnak előidézni. Ez azt jelenti, hogy a támadás előtt alapos megfigyelést, hírszerzésiinformáció-gyűjtést és előtervezést kell folytatni. Emellett körültekintően kell megválasztani a lőszer hatóerejét – mondta.

„A nagy területre kiterjedő romboló hatásuk miatt észszerűen kell használni városi környezetben a nagy hatóerejű lőszert” – tette hozzá.

Az izraeli hadsereg nem válaszolt, amikor azt tudakoltuk, milyen bombákat vetettek be az Al-Vahda utcában.

Az év elején a Nemzetközi Büntetőbíróság vizsgálatot indított Izrael és a Hamász ellen a korábbi, 2014-es háborúban potenciálisan elkövetett háborús bűnök miatt.

Ez magában foglalja a Hamász izraeli települések elleni, válogatás nélküli rakétatámadásait – amelyet széles körben a háborús szabályok megsértésének tekintenek – és Izrael néhány halálos módszerét, például magas házak lerombolását, amelyek egész családok halálát okozták a katonák elleni harc közepette.

Gázai jogvédők szerint ezek háborús bűnök

Két gázai jogvédő csoport – az Al Mezan és a Palesztin Emberi Jogi Központ (Palestinian Centre for Human Rights, PCHR) – évek óta dokumentálja Izrael légi csapásait és behatolásait. Ezúttal ismét interjúkat készítettek a túlélőkkel, köztük az al-Kavlak család tagjaival, kórházakat látogattak meg, fényképeket készítettek és halotti bizonyítványokat gyűjtöttek, hogy előkészítsék a Nemzetközi Büntetőbírósághoz benyújtandó esetleges újabb kereseteiket.

Szamir Zakut, az Al Mezan, és Mohamed al-Alami, a PCHR tagjai elmondták, hogy szerintük az al-Vahda utcai bombázások – más halálos légi csapásokkal együtt – megsértették a háborús törvényeket. Azzal érvelnek, hogy minden lehetséges katonai célpont értéke eltörpült a civileknek okozott jelentős károk mellett.

Zakut azzal vádolta Izraelt, hogy szándékosan túlzott tűzerőt vet be a félelemkeltés érdekében, és hogy ez volt „a háború egyik közvetlen célja”.

Az izraeli hadsereg nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróságot, de azt állítja, hogy légi csapásait jogászok hagyják jóvá, hogy azok megfeleljenek a nemzetközi normáknak. A harcok során a hadsereg videót tett közzé arról, hogy a légierő állítólag azért fújt le a légi csapásokat, mert gyerekeket láttak a célpont közelében. Sok esetben a bombázás előtt felszólították a lakókat, hogy hagyják el az épületet.

Paola Gaeta nemzetközi jogászprofesszor a civil halálesetekre utalva azt mondta: „olyasminek vagyunk tanúi, ami helytelen”, de a háborús bűncselekményt nagyon nehéz bizonyítani. Ez magában foglalja az erő aránytalan használatát és a civilek elleni szándékos támadást – mondta a szakértő, aki a genfi Nemzetközi Fejlesztési Intézet tanára.

Izrael azzal védekezhet, hogy a hibahatáron belül elszámolta magát az al-Vahda utcai bombázásban bevetett robbanóanyag mennyiségével kapcsolatban – tette hozzá.

Izrael elismerte a hibát: „Mit kezdjek vele?” – kérdi a túlélő

A jogászok azonban nem hozzák vissza a halottakat: a gázai egészségügyi minisztérium szerint ebben a háborúban összesen 254 ember halt meg Gázában, köztük 67 gyermek és 39 nő. A Hamász nyolcvan fegyverese halálát ismerte el. Izraelben tizenegy civilt, köztük két gyermeket és egy katonát öltek meg a rakéták.

Avni al-Kavlak 22 halotti bizonyítványt őriz egy aktatáskában a két lerombolt ház tulajdoni lapjával együtt. Egy harmadik családi ház is megsérült és lebontásra vár. A családi vállalkozás, egy generátorjavító műhely szintén megsemmisült. Két lakóház, köztük Avni otthona, épségben maradt.

A romok mögötti udvaron ülve a 49 éves férfi vállvonogatva fogadta, hogy Izrael elismerte a hibáját. „Mit kezdjek ezzel? – kérdezte. – Elvesztettem a megélhetésemet, elvesztettem a testvéreimet, és a gyerekeik is meghaltak.

Az aggodalom, hogy soha nem szolgáltatnak nekik igazságot, megnehezíti a családnak, hogy feldolgozza a veszteséget – mondta. Al-Kavlak szerint Gáza és a terület gondjai, beleértve a fojtogató blokádot, amelyet Izrael és Egyiptom 2007 óta a Hamász megfékezésére használ, hamarosan ismét a feledés homályába merülhetnek.

„Tudjuk, hogy a világ most együttérző, de egy idő után elfelejti a problémánkat – mondta. – Még ha újra emlékezni is fognak ránk, akkor is csak számokat látnak majd” – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG