Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„A gyerekem szabadsága miatt is” – Az orosz képviselőnő, aki elmenekült az országából


Helga Pirogova az aktivistáknak gyűjtő jótékonysági eseményen
Helga Pirogova az aktivistáknak gyűjtő jótékonysági eseményen

Július 21-én az orosz hatóságok „a fegyveres erőket lejárató hamis információk” terjesztésével vádolták meg Helga Pirogova független novoszibirszki városi törvényhozót, és büntetőeljárást indítottak ellene. Másnap csendben elhagyta az országot, és Georgiába távozott.

„A barátaim értesítettek, hogy büntetőeljárás indult ellenem – mondta Pirogova a Szabad Európa Szibériai Valóság című műsorának adott exkluzív telefonos interjúban. – Az egész elég gyorsan történt.”

Július 21-én reggel, amikor még csak közigazgatási váddal állt szemben, elmondása szerint nem állt szándékában elhagyni Oroszországot.

„Maradtam volna – mondta. – Készen álltam a kihallgatásra és a börtönre.”

De a büntetőjogi vád és az akár tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegetése már olyan probléma volt az első gyerekét váró, több hónapos terhes, 33 éves képviselőnő számára, amit nem vállalt fel.

„Akkor a választás a következő volt: a vádakkal szembeni küzdelem iránti vágyam és nemcsak a szabadságom, hanem a születendő gyermekem szabadsága közötti választás – mondta. – Nem engedhettem meg, hogy közvetlenül a születése után börtönbe kerüljön.”

Pirogovát Alekszej Navalnij ellenzéki politikai vezető Okos választás nevű kezdeményezésének támogatásával választották be a novoszibirszki városi tanácsba 2020-ban. Azóta maga Navalnij is börtönbe került olyan vádak alapján, amelyeket ő politikai indíttatásúnak nevez és elutasít.

Számos aktív támogatója ellen is büntetőeljárás indult, sokan pedig inkább – kényszerből – elhagyták az országot. 2021 júniusában Navalnij Korrupcióellenes Alapítványát és regionális irodáinak hálózatát az orosz kormány szélsőséges szervezetnek minősítette és bezáratta.

„Magad ellen ne lázadj!” Pirogova a gyűjtésen, amelyen a megbírságolt aktivistáknak szedtek össze pénzt
„Magad ellen ne lázadj!” Pirogova a gyűjtésen, amelyen a megbírságolt aktivistáknak szedtek össze pénzt

A hónap elején Ilja Jasin neves ellenzéki politikus ellen vádat emeltek ugyanezen, a fegyveres erők lejáratásáról szóló törvény alapján. A jogszabályt alig néhány nappal az ukrajnai nagyszabású invázió február 24-i megindítása után írta alá Vlagyimir Putyin elnök. Alekszej Gorinov moszkvai kerületi tanácsi képviselő, az első választott tisztségviselő, akit a törvény alapján elítéltek, hétéves börtönbüntetést kapott.

A Pirogova elleni vádak egy július közepi Twitter-bejegyzésből erednek, amelyben szarkasztikusan megjegyezte, hogy szegény oroszok hálát adnak a kormánynak, amiért fizeti az Ukrajnában harcoló rokonaik temetését.

„Szörnyűnek tűnt számomra, hogy a rokonok, akik épp most vesztették el a férjüket, testvérüket vagy fiukat, ahelyett hogy gyászolnák, hogy szerettük elment, csodálkoznak, hogy ilyen csodálatos temetést szerveztek nekik annyi étellel, hogy a fél falut meg lehetett volna hívni” – írta Pirogova.

Pirogova gyorsan törölte a posztot, de egy képernyőkép vírusként kezdett el terjedni. „Újra elolvastam, és láttam, hogy rosszul is fel lehet fogni – mondta. – És rosszul is vették.”

A poszt szerinte túlságosan érzelmes volt

Bár eltávolította, a Novoszibirszki Városi Tanács elnökhelyettese, Andrej Panfjorov, a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja feljelentette a Nyomozóbizottságnál, amely vizsgálatot indított ellene.

Pirogova azonban úgy véli, hogy Twitter-bejegyzése csak ürügy volt arra, hogy rátámadjanak, mert Putyin és az ukrajnai háború szókimondó bírálója.

„Az egyetlen céljuk az, hogy minden ellenzéki gondolkodású embert elüldözzenek az országból – mondta a Szabad Európának. – Nem számít, hogy milyen ürüggyel próbálkoznak.”

Amikor Pirogova értesült az ellene felhozott büntetőjogi vádakról, úgy döntött, azonnal elhagyja Oroszországot.

„Megértettem, hogy még arra sincs időm, hogy összeszedjem a holmimat – mondta. – Bárhol várhatnak rám.”

„Mivel a belvárosban voltam, egyenesen a repülőtérre mentem – folytatta. – Nem tudom megmondani, ki segített megvenni a jegyet, de nem volt gondom a határátlépéssel, sem Oroszországban, sem Georgiában. Még nem sikerült felkerülnöm a repülési tilalmi listára (…) Ez az egyik ok, amiért úgy gondolom, hogy az igazi céljuk az volt, hogy kiszorítsanak az országból.”

Helga Pirogova
Helga Pirogova

Amióta elment, úgy érzi, hogy lekerült róla az öncenzúra terhe. Felidézte, milyen furcsa érzés volt számára, hogy a georgiai újságíróknak adott interjúk során nyíltan háborúnak tudta nevezni az ukrajnai háborút.

„Hogy őszinte legyek, elég furcsa volt – mondta. – Már öt hónapja tart, és most először gondolkodás, habozás vagy a szavak szűrése nélkül csak úgy kimondhatod, hogy háború, és nem kell félned.”

Azt is elmondta, hogy átnézte az elmúlt hónapok közösségi médiás posztjait, és hozzátette azokat a megjegyzéseket, amelyek jelzik, hogy mit akart valójában mondani.

Pirogova azt tervezi, hogy a városi tanács tagjaként távolról folytatja munkáját, amíg csak teheti.

Írta Robert Coalson a Szabad Európa szibériai szerkesztőségének anyaga alapján.
XS
SM
MD
LG