Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A háború nagyot üt az európai gazdaságon, pörgeti az inflációt


Az árak Görögországban is egyre nőnek a háború kezdete óta. Egy személyi edző vásárol Athénban, 2022. február 16. .
Az árak Görögországban is egyre nőnek a háború kezdete óta. Egy személyi edző vásárol Athénban, 2022. február 16. .

Oroszország ukrajnai háborúja belátható időn belül hatalmas károkat okozhat az Európai Unió gazdaságának, alacsonyabb éves növekedéssel és rekordmagas inflációval – derült ki az EU gazdasági előrejelzéséből csütörtökön.

A 19 tagú euróövezet nyári adatai szerint az infláció átlagosan eléri a 7,6%-ot az idén, ami jelentős növekedés a korábbi 6,1%-os várakozáshoz képest. A múlt hónapban a fogyasztói árak 8,6%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A gazdasági növekedésre vonatkozó várakozások 0,1 ponttal 2,6%-ra csökkentek az idei évre, ami nagy visszaesés a tavalyi 5,3%-os bővülés után.

„Oroszország Ukrajna elleni háborúja továbbra is hosszú árnyékot vet Európára és gazdaságunkra” – mondta Valdis Dombrovskis, az EU alelnöke.

A háború az energia- és élelmiszerárak megugrásához vezetett, ami vágtató inflációs rátát hozott magával, és rontja a gazdasági növekedést és a fogyasztói bizalmat. Egyre nő a félelem, hogy az energiaválság súlyosbodhat, ha Oroszország tovább csökkenti a földgázellátást, vagy teljesen elzárja a csapokat, miközben az európai országok a télre készülve tülekednek azért, hogy feltöltsék tartalékaikat.

Putyin még hónapokig bizonytalanná teheti az előrejelzéseket is

Az EU elismerte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök még hónapokra ellehetetlenítheti az európai gazdaság egyensúlyát, és minden előrejelzést rendkívül bizonytalanná tehet.

„A gazdasági aktivitásra és az inflációra vonatkozó előrejelzések kockázatai nagymértékben függenek a háború alakulásától, és különösen annak az európai gázellátásra gyakorolt hatásaitól” – áll az EU közleményében.

A magasabb energiaárak és a rekord infláció okolhatók nagyrészt egy másik fenyegető gazdasági jelzésért: az euró nagyjából paritáson lebeg a dollárral, miután 20 év legalacsonyabb szintjére süllyedt.

Covid megint

Tovább rontja a helyzetet, hogy a Covid-19 megbetegedések számának újabb növekedése újabb idegességet okoz.

"Nem zárható ki annak lehetősége, hogy az EU-ban kiújuló járvány újabb zavarokat hoz a gazdaságban” – áll a közleményben.

Paolo Gentiloni gazdasági biztos azt mondta, hogy „mivel a háború alakulása és a gázellátás megbízhatósága nem ismeretes, ez az előrejelzés nagy bizonytalanságnak és lefelé mutató kockázatoknak van kitéve”.

A bizonytalanság azonban a másik irányba is billenhet, azzal a lehetőséggel, hogy a nyersanyag- és energiaárak a most előre jelzettnél gyorsabb ütemben csökkenhetnek.

A sötét idei előrejelzés után az euróövezeti infláció 2023-ban 4%-kal emelkedik, ami komoly növekedés a tavaszi 2.7 %-os előrejelzéshez képest.

A hitelfelvétel is megdrágul

Mindez éles ellentétben áll az egy évvel ezelőtti helyzettel, amikor az EU kifelé lábalt a világjárványból, és ismét készen állt a virágzó időkre.

Az eurózóna országainak magasabb hitelfelvételi költségekkel kell megküzdeniük, mivel az Európai Központi Bank a jövő héten 11 év után először kamatot emel, hogy gátat vessen az elszabadult áremelkedésnek.

Az energia nagy kihívást jelent az EU-nak, miután évek óta nagymértékben orosz olajra, földgázra és szénre támaszkodott az autók, gyárak, fűtési rendszerek és villamosenergia-erőművek energiaellátásában.

És jóllehet az EU szankciókat vezetett be és terveket hozott nyilvánosságra az orosz szén és olaj fokozatos kivezetésére, továbbra is erősen függ a földgáztól.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten azt mondta, hogy az uniónak vészhelyzeti terveket kell készítenie, felkészülendő az orosz gáz teljes leállására. Ha ez megvalósul, az nagy hatással lehet a gazdaság egészére.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG