Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A háború támogatására kényszerítik az Oroszországban bebörtönzött közép-ázsiaiakat


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az oroszországi Szamara egyik büntetőkolóniáján arra kényszerítik a közép-ázsiai férfiakat, hogy támogassák Moszkva Ukrajna elleni háborúját olyan dolgokkal, mint például katonai felszerelések gyártása a fegyveres erőknek. Erről két levelet is kapott a Szabad Európa az ottani raboktól.

Az egyiket egy üzbegisztáni születésű tádzsik, Zafar Jakubov írta, aki sok éven át az oroszországi Tatár Köztársaságban élt, mielőtt 2018 áprilisában elítélték, amiért tagja volt az abban az évben betiltott Hizb ut-Tahrir iszlám csoportnak. A második levél névtelen, de említést tesz Jakubovról – jelentette a Szabad Európa június 13-án.

Jakubov, akit a Memorial emberi jogi csoport politikai fogolyként tart számon, levelében azt írta, hogy a büntetés-végrehajtási intézet őrei arra kényszerítik a közép-ázsiai fogvatartottakat, hogy a kolónia üzemében katonai felszerelések gyártásában vegyenek részt az ukrajnai háborúban harcoló orosz erőknek.

„Tavaly a kolónia vezetése közép-ázsiai országok állampolgárainak tucatjait küldte a különleges katonai műveletbe (ahogy hivatalosan az ukrajnai háborút hívják Oroszországban). Miután ezt nem tudták folytatni, elkezdték arra kényszeríteni az üzbég állampolgárokat, hogy az állam védelmének programjához állítsanak elő eszközöket, így támogassák a különleges katonai műveletet. Akik megtagadják a munkát, azokra embertelen körülmények várnak” – áll Jakubov levelében, hozzátéve, hogy az ilyen fogvatartottakat általában büntető magánzárkába helyezik.

A második levél szerint Jakubovot többször is magánzárkába rakták, amikor felesége előre kijelölt látogatására készült.

Jakubov felesége, Alszu Naszibullina megerősítette a Szabad Európának, hogy hosszú ideje nem látta a férjét, mivel „mondvacsinált okokból” minden egyes látogatás előtt magánzárkába helyezték.

Levelében Jakubov arra kéri az orosz ügyészeket, hogy „vizsgálják ki az üzbég állampolgárok törvénytelen felhasználását az ukrajnai háborúval kapcsolatos munkákban, illetve méltóságuk megsértését az orosz tisztviselők által, akiket felelősségre kell vonni”. Hozzátette, hogy „tájékoztatni kell a helyzetről a közép-ázsiai országok tisztségviselőit”.

XS
SM
MD
LG