Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A háborús helyzetre is kiterjesztenék a veszélyhelyzeti kormányzást


Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón 2021. július 7-én
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón 2021. július 7-én

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzeti kormányzás május végén megszűnik, de a kormány szerint az ukrajnai háború miatt szükség lehet újabbra, emiatt az Alaptörvény módosítását kezdeményezik. Egyebek között erről, az árstopról és a kormányalakításról is szó volt a választások utáni első Kormányinfón.

A május 16-val kezdődő héten választja meg az Országgyűlés a miniszterelnököt, a kormányfő megválasztása után egy-két nappal megalakul az új kormány – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a választások utáni első Kormányinfón.

Gulyás Gergely emlékeztetett: a kormány megalakulásának feltétele, hogy a parlament elfogadja a kormány szerkezetéről szóló törvényt, ezt a kormány május 2-a, az új Országgyűlés megalakulása után beterjeszti.

A kormányzati szereppel is megkínált Kocsis Máté frakcióvezető marad

Orbán Viktor miniszterelnök Kocsis Mátét javasolja a Fidesz frakcióvezetőjének. Kocsisnak egyébként kormányzati pozíciót is ajánlott Orbán Viktor, ő azonban frakcióvezetőként akarja folytatni a munkát. Gulyás Gergely elmondta, hogy nem közjogi, hanem politikai értelemben véget ért a kormány tevékenysége.

Orbán Viktor sokakkal beszélt már, akikkel a jövőbeni kormányzást elképzeli, ha a tárgyalások eredményre vezetnek, azt a kormányfő közölni fogja a nyilvánossággal, addig minden, személyekkel kapcsolatos hír csak találgatás.

Alaptörvényt módosítanának

A kormány szerint az orosz–ukrán háború hónapokig, akár évekig is eltarthat. A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet május 31-én megszűnik, az ukrajnai háború miatt azonban a kormány javaslatot tesz arra, hogy az Alaptörvényben kiszélesítsék a veszélyhelyzet jogállását a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott: remélhetőleg nem kell majd élni ezzel az eszközzel, de meg kell teremteni a lehetőségét.

Az ukrajnai helyzet kapcsán arról is beszélt a miniszter, hogy az orosz offenzíva kezdete, február 24-e óta mintegy 625 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra. A többségük továbbutazott, de így is több tízezer kárpátaljai és kelet-ukrajnai ember tartózkodik Magyarországon. A kormány eddig negyvenmilliárd forintot költött az ukrajnai menekültekre, ennek két százalékát fizette az Európai Unió. A gyerekeket integrálják a magyar oktatási intézményekbe, háromszáz ukrán óvodással, ezer iskolással és 440 egyetemistával ez már megtörtént.

Nem lesz önálló egészségügyi minisztérium

Ezt korábban a Magyar Orvosi Kamara nyílt levélben kérte a miniszterelnöktől. A szakmai szervezet szerint új, komplex nemzeti programra van szükség az egészségügyben tapasztalható kedvezőtlen folyamatok megfordításához.

Korábban több egészségügyi szakértő is problémának nevezte az önálló egészségügyi tárca hiányát a Szabad Európának nyilatkozva. Gulyás Gergely a Kormányinfón közölte, hogy biztosan nem lesz önálló egészségügyi minisztérium, szerinte ez a baloldali kampány része volt.

Hamarosan döntenek az árstopokról

A kormány szerint beváltak az árstopintézkedések, mérsékelték az inflációt. Arról, hogy mi lesz a sorsuk, még nem döntöttek. Az élelmiszerárstopokról legkésőbb a jövő héten határoznak, külön-külön, méghozzá politikai és szakmai megfontolások alapján, nem pedig a gazdasági növekedés mértéke szerint.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG