Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A hágai Nemzetközi Bíróság a rafahi katonai művelet leállítására kötelezte Izraelt


Yaron Wax, Izrael hollandiai nagykövetségének helyettes misszióvezetője (középen) és Malcolm Shaw KC brit ügyvéd, Izrael jogi csapatának tagja (jobbra) a Nemzetközi Bíróság (ICJ) meghallgatásán Hágában 2024. május 24-én
Yaron Wax, Izrael hollandiai nagykövetségének helyettes misszióvezetője (középen) és Malcolm Shaw KC brit ügyvéd, Izrael jogi csapatának tagja (jobbra) a Nemzetközi Bíróság (ICJ) meghallgatásán Hágában 2024. május 24-én

Azonnal állítsák le a katonai műveleteket a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában – szólította fel Izraelt az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága pénteken. Izrael várhatóan ennek nem tesz eleget, de a döntés fokozza a nyomást az egyre inkább elszigetelődő országon.

Egyre több kritika éri Izrael magatartását a gázai háborúban – még legközelebbi szövetségesétől, az Egyesült Államoktól is, amely próbálta meggyőzni Izraelt, hogy ne indítson támadást Rafah ellen, ahol palesztinok százezrei kerestek menedéket a máshol folyó harcok elől menekülve.

A héten három európai ország bejelentette, hogy elismeri a palesztin államot, és egy másik ENSZ-bíróság főügyésze letartóztatási parancsot kért az izraeli miniszterelnök és a Hamász vezetői ellen.

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnökre otthon is nagy nyomás nehezedik, hogy véget vessen a háborúnak, amelyet az váltott ki, hogy a Hamász fegyveresei berontottak Izraelbe, megöltek 1200 embert, többségében civileket, és mintegy 250-et foglyul ejtettek. Izraeliek ezrei csatlakoztak a héten tartott tüntetésekhez, amelyeken a kormányt a túszok hazahozatalára szólították fel, attól tartva, hogy fogytán az idő.

Bár a Nemzetközi Bíróság döntése csorbát ejthet Izrael nemzetközi megítélésén, nincs eszköz a kikényszerítésére. Egy másik ügyben Oroszország is figyelmen kívül hagyta a bíróság 2022-es felszólítását, hogy állítsa le az Ukrajna elleni háborút.

Izrael már korábban jelezte, hogy figyelmen kívül fogja hagyni a hadműveletek leállítására vonatkozó bírósági utasítást. „A világ egyetlen hatalma sem fogja megakadályozni Izraelt abban, hogy megvédje állampolgárait és harcoljon a Hamász ellen a Gázai övezetben” – mondta Avi Himan kormányszóvivő csütörtökön.

Ehhez kapcsolódóan: Az izraeli erők visszatérnek a régi gázai hadszínterekre; kétségek a háború célja körül

A bíróság elnöke, Nawaf Salam felolvasta az ítéletet, közben a bíróság előtt palesztinbarát tüntetők kis csoportja demonstrált.

„A korábban a rafahi fejleményekkel kapcsolatban megfogalmazott félelmek beigazolódtak, a humanitárius helyzet most már katasztrofálisnak minősíthető” – áll az ítéletben.

A bíróság nem követelt teljes tűzszünetet az egész Gázai övezetben, ahogy Dél-Afrika a múlt heti meghallgatásokon kérte.

A tűzszüneti kérelem része annak a keresetnek, amelyet Dél-Afrika tavaly év végén nyújtott be, és amelyben Izraelt népirtással vádolta a gázai hadjárat miatt. Izrael tagadja a vádakat. Az ügy lezárása évekig tarthat, de Dél-Afrika ideiglenes intézkedést kért a palesztinok védelme érdekében, amíg a per zajlik.

Múlt héten a Nemzetközi Bíróságon tartott nyilvános meghallgatáson Dél-Afrika hollandiai nagykövete, Vusimuzi Madonsela sürgette a tizenöt nemzetközi bíróból álló testületet, hogy utasítsa Izraelt „teljes és feltétel nélküli kivonulásra” a Gázai övezetből.

A bíróság már megállapította, hogy Izrael katonai műveletei „valós és közvetlen veszélyt” jelentenek a gázai palesztinokra.

Izrael offenzívája több mint 35 ezer palesztint ölt meg a gázai egészségügyi minisztérium szerint, amely nem tesz különbséget harcosok és civilek között. A hadműveletben egész városnegyedek semmisültek meg, több százezer ember menekült el otthonából, és a terület egyes részeit éhínség sújtja.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG