Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Hamász nyomásgyakorlást kér Washingtontól Izraelre a gázai háború befejezése érdekében


Palesztinok vizsgálják a károkat és a romokat egy nappal az izraeli különleges erők túszmentő művelete után, 2024. június 9-én a Gázai övezet középső részén
Palesztinok vizsgálják a károkat és a romokat egy nappal az izraeli különleges erők túszmentő művelete után, 2024. június 9-én a Gázai övezet középső részén

A Hamász egyik vezető tisztviselője hétfőn sürgette az Egyesült Államokat, hogy Antony Blinken hétfőre tervezett térségbeli látogatása előtt gyakoroljon nyomást Izraelre a gázai háború befejezése érdekében. Az amerikai külügyminiszter célja a tűzszüneti erőfeszítések előmozdítása.

Blinken hétfőn Egyiptomba és Izraelbe látogat. Azt is szeretné elérni, hogy a háború ne terjedjen át Libanonra.

„Felszólítjuk az Egyesült Államok kormányát, hogy gyakoroljon nyomást a megszállóra a gázai háború leállítása érdekében. A Hamász mozgalom kész pozitívan kezelni minden olyan kezdeményezést, amely biztosítja a háború befejezését” – mondta Szami Abu Zuhri, a Hamász vezető tisztviselője.

Az évtizedek óta tartó izraeli–palesztin konfliktus legvéresebb epizódját kiváltó október 7-i, Izrael elleni Hamász-támadás óta nyolcadik térségi látogatásán Blinken a héten Jordániát és Katart is felkeresi.

A tervek szerint Kairóban találkozik Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, majd még hétfőn Izraelbe utazik, ahol a külügyminisztérium tervei szerint Benjámin Netanjáhú miniszterelnökkel és Joáv Galant védelmi miniszterrel tárgyal.

Hétfőn palesztinok arról számoltak be, hogy a hajnali órákban az izraeli tankok egyre mélyebbre próbáltak behatolni Rafahban Sabura irányába, amely a város szívének egyik legsűrűbben lakott része és a militánsok egyik fellegvára.

Az izraeli hadsereg tankjai elfoglalták a teljes, Rafahon keresztül a Földközi-tenger partjáig húzódó határsávot Gáza és Egyiptom között, és behatoltak a 280 ezer lakosú város számos kerületébe, ezért a Rafahban menedéket kereső, mintegy egymillió palesztin kénytelen volt továbbmenekülni.

Blinken látogatását megelőzően Joe Biden amerikai elnök május 31-én egy háromfázisú izraeli tűzszüneti javaslatot vázolt fel, amely az ellenségeskedés végleges lezárását, az izraeli túszok és palesztin foglyok szabadon bocsátását, valamint Gáza újjáépítését irányozza elő.

A Hamász októberi támadásában 1200 embert ölt meg és mintegy 250 túszt ejtett izraeli adatok szerint. Válaszul Izrael offenzívát indított a Gázai övezet ellen, amelyben több mint 37 ezer palesztin halt meg – közölte vasárnapi frissítésében a Hamász által irányított területen működő egészségügyi minisztérium.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG