Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kimentettek négy túszt az izraeli erők Gázából – a Hamász szerint több mint 200 palesztin élete árán


Noa Argamani, az egyik kiszabadított túsz Jichák Hercog izraeli elnökkel beszél 2024. június 8-án
Noa Argamani, az egyik kiszabadított túsz Jichák Hercog izraeli elnökkel beszél 2024. június 8-án

Az izraeli erők szombaton négy túszt mentettek ki élve két különböző helyről a Gázai övezet középső részén, al-Nuszeiratban – közölte a hadsereg. A túszmentő akció idején tűz alá vették egy lakónegyed szívét, ahol az izraeli katonai szóvivő szerint a Hamász a civilek között rejtegette a túszokat.

A négy túszt, három férfit és egy nőt, akiket a Hamász támadása során raboltak el fegyveresek tavaly október 7-én a dél-izraeli Nova zenei fesztiválról, kórházba vitték orvosi ellenőrzésre. A hadsereg közlése szerint jól vannak.

A négy túsz a 25 éves Noa Argamani, a 21 éves Almog Meir Jan, a 27 éves Andrey Kozlov és a 40 éves Shlomi Ziv.

A szombati gázai rajtaütésben palesztin tisztviselők szerint több mint 200 ember halt meg, így ez a nyolc hónapja tartó háború egyik legvéresebb izraeli támadása.

A túszmentő műveletre és az azt kísérő intenzív légitámadásra a Gáza középső részén fekvő al-Nuszeirat sűrűn lakott környékén került sor, a terület gyakran került célkeresztbe Izrael és a Hamász konfliktusában.

Az izraeli katonai szóvivő azt mondta, hogy a város egyik lakónegyedének szívében a Hamász két különálló lakótömbben tartotta a túszokat fegyveres őrizet alatt. Az izraeli erők heves tűz alá kerültek a támadás során, "a levegőből és az utcáról" lőtték őket – tette hozzá Daniel Hagari ellentengernagy.

"Körülbelül 100 (palesztin) áldozatról tudunk. Nem tudom, hány terrorista van köztük" – mondta újságíróknak. Az izraeli különleges erők egyik parancsnoka is életét vesztette a műveletben – közölte a rendőrség.

Gázai mentősök és a lakosok arról számoltak be, hogy a támadásban rengeteg ember halt meg, férfiak, nők és gyerekek szétroncsolódott holttestei hevertek egy piactéren és egy mecsetben.

A Hamász fegyveres al-Kasszám brigádjainak szóvivője, Abu Ubaida azt mondta, hogy néhány túsz is életét vesztette a mentőakció során. A Hamász korábban azt közölte, hogy még mindig nagyszámú túszt tart fogva.

Az Egyesült Államok és a térség országai többször is megpróbáltak tető alá hozni olyan megállapodást, amely alapján tűzszünet fejében az összes megmaradt túszt szabadon engednék, ám ezek sorra kudarcot vallottak. Közben Izrael tovább támadta Gázát, szombaton újabb lakóházakat értek légicsapások délen, Rafah városában – közölték ottani lakosok és a Hamász illetékesei.

A Hamász október 7-i támadása nyomán kitört pusztító gázai háború nyolc hónapja után a fegyveresek által elhurcolt mintegy 250 túszból 116 van még a palesztin enklávéban izraeli adatok szerint – közülük legkevesebb 40-et távollétükben halottnak nyilvánítottak a hatóságok.

Ehhez kapcsolódóan: Izrael négy újabb túsz halálát jelentette Gázából

Jichák Hercog izraeli elnök hivatala közzétett egy videót, amelyen az államfő Noa Argamanit hívja telefonon.

"Annyira boldog vagyok, hogy itt lehetek. Köszönök mindent, köszönöm ezt a pillanatot" mondta a mosolygós Argamani a kórház egyik szobájából, ahol édesapja is ott ült mellette.

Egy másik videón Argamani Benjámin Netanjáhú miniszterelnökkel beszélt telefonon: "Nagyon meg vagyok hatódva. Olyan régóta nem hallottam már héber szót."

Egy korábbi videó azt mutatta, ahogy Argamani találkozott az édesapjával és mosolyogva megölelte őt.

A fiatal nőt október 7-én reggel hurcolták el a barátjával, Avinatan Orral a Supernova fesztiválról. A férfi a feltételezések szerint még mindig fogságban van.

Argamani a túszválság egyik arca lett, amikor az interneten felvételek jelentek meg arról, ahogy két motoros férfi elrabolta. A videón az elkeseredett Argamani azt kiabálta: "Ne öljenek meg!"

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

XS
SM
MD
LG