Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A harmadik hullám ellenére Berlin megkezdi a kulturális nyitást


Kiállítás a berlini Pergamon Múzeumban, 2011-ben. (Képünk illusztráció)
Kiállítás a berlini Pergamon Múzeumban, 2011-ben. (Képünk illusztráció)

A koronavírus-fertőzöttek számának növekedésével Németországban november elején bezártak a múzeumok. Bár az esetszámok jelenleg sem csökkennek, a hatóságok a hónap elején enyhítették a korlátozásokat, így egyes múzeumok, galériák és koncerttermek újra megkezdhetik a látogatók fogadását.

Néhány város, köztük Köln már a múlt héten nyitni kezdett. Most a főváros is követi a példát és újra megnyitja a látogatók előtt a berlini Múzeum-szigeten - a város egyik kulturális nevezetessége, az UNESCO Világörökség része - lévő gyűjtemények egy részét.

A híres berlini Pergamon Múzeum március 16-án nyit ki, de csak szigorú feltételek mellett.

„Senki sem tudja pontosan, hogy a vírusos esetek száma tovább emelkedik-e vagy sem, és ha igen akkor mikor, de mindenesetre mi most kinyitunk" - mondta Markus Farr, a berlini állami múzeumok szóvivője.

A berlini kulturális újranyitási terv értelmében a látogatóknak az interneten kell jegyet vásárolniuk, majd regisztrálni kell a nevüket is miután beléptek az épületbe. Ezenkívül 40 négyzetméterenként csak egy látogatót engednek majd be a múzeumokba és mindenki számára kötelezővé teszik a maszkviselést, valamint a szokásos higiéniai és távolságtartási szabályok betartását is.

A Pergamon és az Ősi Közel-Kelet Múzeuma mellett Berlinben újból megnyílik a Régi Nemzeti Galéria, a James Simon Galéria és a Neues Múzeum is.

A múzeumok nyitvatartási feltételeit az új fertőzöttek számától teszik függővé

Az új szabályozás értelmében azokon a területeknek, ahol 100 ezer lakosból hetente 50-nél kevesebb az új fertőzöttek száma, a múzeumok szigorúbb korlátozások nélkül kinyithatnak – természetesen az alapvető higiéniás szabályok betartásával: maszk, távolságtartás és kézfertőtlenítés.

Ahol a fertőzöttek aránya 50 és 100 között van - mint például Berlinben, ahol ez az arány jelenleg 75,1 -, ott kötelező lesz a jegyeket az interneten megvásárolni és a létszámot korlátozni.

Ha a fertőzöttek száma három egymást követő napon 100 fölé emelkedik, akkor a múzeumoknak újra be kell zárniuk.

Nemcsak a múzeumok nyithatnak ki

Sokak örömére a múzeumokon túl más kulturális helyszínek is elkezdték tervezgetni az újra nyitást.

A dpa német hírügynökség szóvivője szerint miután a Berlini Filharmonikusok a múlt héten bejelentették, hogy még ebben a hónapban tartanak egy koncertet, az online jegyek „perceken belül elkeltek”.

A Filharmónia március 20-án legfeljebb ezer látogató előtt tartja meg Kirill Petrenko sztárkarmester vezetésével szimfonikus koncertjét.

Daniel Barenboim pedig április 2-án a Berlini Állami Operaházban vezényli majd a Figaro házasságát.

Az esemény napján tesztelik majd a látogatókat és a dolgozókat is

Minden nézőnek, mint a színészeknek, a zenészeknek és a többi dolgozónak is, az esemény napján a megjelölt tesztközpontok egyikében koronavírus tesztet kell csináltatni, és igazolni kell a negatív eredményt személyigazolványuk és személyre szóló belépőjegyük bemutatásánál.

„Ez a kísérleti projekt egyedülálló Németországban. Remélhetőleg minél előbb a kulturális események zavartalan látogatásához való visszatéréshez vezet” - mondta Berlin állami kulturális szenátora, Klaus Lederer.

Az fertőzöttségi ráta szerint március 16-án 83,7 az új fertőzöttek országos heti átlaga 100 ezer lakosra kivetítve. Ez a szám várhatóan tovább növekedik majd mind Berlinben, mind Németország legtöbb részén.

Félő, hogy alighogy kinyitottak, hamarosan ismét zárhatnak is be a múzeumok.

Készült az AP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG