Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Távolodik a nyájimmunitás az új vírusmutációk miatt


A vírus életünk része maradhat örökre - mondják szakértők.
A vírus életünk része maradhat örökre - mondják szakértők.

A vírus mutációja miatt a védőoltások sem hozzák el a pandémia gyors végét a Washingtoni Egyetem szakértője szerint. A frissen publikált modellek alapján nem valószínű, hogy teljesen sikerül megszabadulni a koronavírustól, ami valószínűleg az influenzához hasonlóan, szezonálisan visszatér majd.

Chris Murray, a Washingtoni Egyetem járványügyi szakértője, akinek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos előrejelzéseit világszerte használják, a Reutersnek adott interjúban elmondta: a vírus új variánsa miatt lassabban érhetik el az országok a nyájimmunitást, mint ahogy azt korábban remélték a döntéshozók. Emiatt a belföldi és nemzetközi korlátozások tovább maradhatnak érvényben, és bár nyárig feltehetően lassulni fog a járvány terjedése, világszerte még így is több százezer életet követelhet.

„Nem tudtam aludni, miután láttam az adatokat. Mikor lesz már vége?” – mondta Murray, aki egy olyan új előrejelzési modellen dolgozik, amely a természetes immunitást megkerülő vírusmutációk hatását is figyelembe veszi.

Mutáns házasságok: veszélyes új Covid-variánsok
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:02 0:00

A mutációk miatt oda a nyájimmunitás

A kutató elmondása szerint a fő problémát a vírus Dél-Afrikából és Brazíliából származó változata jelenti. Elmondása szerint az új mutációk a korábbi változatoknál gyorsabban képesek terjedni, és olyanokat is megfertőzhetnek, akik korábban már (egy másik vírustörzs miatt) átestek a betegségen. Bár az újonnan kifejlesztett védőoltások bizonyos szintű védettséget nyújtanak az új variánsok ellen, mára kutatások igazolják, hogy a brazil és dél-afrikai mutációval szemben nem teljes körű a védelem.

A Novavax gyógyszercég klinikai vizsgálata szerint a saját vakcinájuk csak 50 százalékos védettséget nyújtott például a dél-afrikai vírusváltozat ellen. Az AstraZeneca vakcinák vizsgálata szintén azt mutatta, hogy a dél-afrikai variánssal való megfertőződést nem tudja megakadályozni az oltás, csak a fertőzés erősségét csökkenti.

Az oltások így is életet menthetnek

Azok, akiket beoltottak, kevésbé vannak veszélyben, az életveszélyes vagy kórházi kezelést igénylő megbetegedést akkor is elkerülhetik, ha a vírus egyik ismert mutációjával fertőződnek meg. A fertőzés terjedése azonban, az új kutatások tükrében a vártnál kevésbé lassulhat le azokban az országokban is, ahol az oltóprogramok jól haladnak – a természetes nyájimmunitást pedig lényegében el lehet felejteni.

Murray modellje szerint, az új variánsok terjedési statisztikái, valamint az oltóprogram jelenlegi üteme alapján, az Egyesült Államokban június 1-ig még további 62 ezer halálos áldozattal járhat a koronavírus-járvány (eddig több mint félmillió beteg halt meg).

Az orvos emellett arra számít, hogy a mutációk hatására a járványból úgynevezett endémia lesz. Vagyis, szemben például a védőoltásokkal szinte teljesen legyőzött kanyaróval, a koronavírus belátható időn belül nem tűnik el teljesen, hanem folyamatosan lappang majd, és bizonyos időközönként fellángol, hasonlóan az influenzához.

Mint az influenza, de veszélyesebb

Murray szerint az első ilyen hullám idén télen lehet. Mint mondta, ha akkor a most ismert, az új variánsok ellen csak részben hatásos oltások állnak rendelkezésre, és az amerikai lakosság mintegy felét beoltják, a halálos áldozatok száma akkor is elérheti a 200 ezret. A szezonális koronavírus-járványok Murray szerint így évente négyszer annyi halálos áldozatot követelhetnek, mint a szezonális influenzajárványok.

Bár Murray és más kutatók úgy látják, hogy a közvetlen vészhelyzet az Egyesült Államokban és több más országban már elmúlt, ez még csak azt jelenti, hogy a kórházak már nincsenek túlságosan leterhelve, el tudják látni a betegeket. Maga a fertőzésveszély azonban még hosszú ideig fennállhat: Anthony Fauci vezető amerikai epidemiológus emiatt azt javasolja, hogy a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók a lazítások bevezetése után is kerüljék a zsúfolt helyeket és viseljenek maszkot, különösen, ha még terjedőben vannak valamilyen mutáns vírusváltozatok, amelyek bármikor új járványt robbanthatnak be. „Elég egy kis szikra, azaz egy új variáns, és ki is lehet dobni minden előrejelzést” – mondta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG