Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A hegyeken át gyalog szökött meg az iráni börtönbüntetés elől egy antropológus


Kamil Ammadi

Egy brit-iráni kettős állampolgárságú antropológus, akire Iránban több éves börtönbüntetést szabtak ki, azt állítja, hogy az országot határoló hegyeken keresztül gyalog szökött meg, hogy visszatérhessen Nagy-Britanniába.

Akkor menekült el, amikor óvadék ellenében szabadlábra helyezték és a börtönbüntetése elleni fellebbezése még folyamatban volt, állítja a kutató. "Egyszerűen csak elmentem. Bepakoltam a táskámba egy borotválkozókészletet, néhány könyvemet és egy laptopot" - mondta Kamil Ahmadi a BBC-nek.

A brit-iráni kettős állampolgárságú antropológus azt is elmondta, hogy pakolt még "meleg ruhákat, mert tudtam, hogy a hegyekben kell elszöknöm a vonatból. Nagyon hideg volt, nagyon hosszú, nagyon sötét és nagyon ijesztő."

Ahmadi a The Guardian-nek elmondta, hogy iraki és török csempészek által használt ösvényeket követte, 1,5 méter mély hóban és ködben gázolt át, miközben megpróbálta elkerülni az iráni határőröket.

Állítólag ellenséges kormánnyal működött együtt

Az antropológust 2020 decemberében több mint kilenc év börtönre ítélték, mert állítólag ellenséges kormánnyal működött együtt. A férfit, aki tagadja a vádakat, 722 ezer dollárnak megfelelő pénzbírság megfizetésére is kötelezték.

Az akadémikust 2019 augusztusában tartóztatták le teheráni otthonában, majd három hónapot töltött a teheráni Evin börtönben, ahol elmondása szerint „úgynevezett fehér kínzásoknak, azaz pszichológiai nyomásnak vetették alá őket."

Majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték addig, amíg a Forradalmi Törvényszék nem hoz ítéletet az ügyében.

Kettős állampolgársága miatt válhatott célponttá

Ahmadi kisebbségi kurd, akinek kutatásai olyan kényes kérdéseket érintettek, mint a gyermekházasság, a női nemi szervek megcsonkítása, a kisebbségek, a gender-elméletek és a síita iszlámban – főleg Iránban - gyakorolt úgynevezett ideiglenes házasságok, amelyeket az iszlám vallási jog szerint az élvezetek érdekében szóban kötnek egy férfi és egy hajadon nő között.

Szülei 18 évesen küldték Nagy-Britanniába tanulni: először a Kenti Egyetemen, majd a London School of Economics-on tanult. Mielőtt visszatért Iránba, kérelmezte a brit állampolgárságot.

Ahmadi a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy nemcsak kettős állampolgársága miatt vált célponttá, hanem azért is, mert Irán egy nemzetközi incidenst is meg akart torolni. Arra utalt, hogy Nagy-Britannia 2019-ben lefoglalt egy iráni olajszállító tartályhajót Gibraltár mellett, mert úgy vélték, hogy megsértette az uniós szankciókat.

„Mindig tudtam, hogy vonzó lehetőséget kínál személyem [a támadásra], de ez nem azt jelenti, hogy bármi rosszat is elkövettem volna” – mondta.

Ahmadinak szexuális zaklatással vádjával is szembe kell néznie. Múlt évben elbocsátották az Iráni Szociológiai Társaságtól, miután számos vád érkezett ellene.

Irán az elmúlt években több alkalommal is őrizetbe vett külföldieket és kettős állampolgárokat, akiket emberi jogi aktivisták és más kormányok szerint megalapozatlanul vádoltak meg.

Készült a BBC és a The Guardian tudósításai felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG