Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kivégzések árnyékában élnek az iráni nemzeti kisebbségek


Dzsavid Dehgan
Dzsavid Dehgan

A nemzetközi tiltakozások ellenére kivégeztek egy beludzs származású férfit Iránban, aki az Amnesty Intranational jelentése szerint kínzás hatására vallotta magát bűnösnek. Iránban december óta egyre fokozódik a nyomás a nemzeti kisebbségeken, a kelet-iráni beludzsok mellett kurd és arab közösségek is fokozódó üldöztetésről számolnak be.

A 31 éves Dzsavid Dehgant, akit szombaton akasztottak fel Iránban, még 2017-ben ítélték halálra, miután azzal vádolták, hogy megölte az Iráni Forradalmi Gárda két tagját. Az ENSZ korábban többször is arra szólította fel Iránt, hogy halasszák el az ítélet végrehajtását, és vizsgálják felül Dehgan tárgyalását, amely (hasonlóan sok más, Iránban hozott halálos ítélethez) sokak szerint hamis érvek alapján mondta ki bűnösnek a férfit.

Az Amnesty szerint kínzással kényszerítették ki a vallomást

A bíróság szerint Dehgan a beludzs kisebbség egyik militáns szervezetének, a Dzsais al-Adl-nak volt az egyik vezetője. A beludzsok egy Irán keleti részén, illetve Pakisztánban és Afganisztánban élő népcsoport, akik a perzsához közel álló nyelvet beszélnek, de az irániak nagy részével szemben szunni vallásúak. Beludzs szervezetek régóta próbálják kivívni a népcsoport függetlenségét Iránnal és Pakisztánnal szemben. Ezek egyike a radikális iszlamista elveket valló Dzsais al-Adl, amely az 2018-ban és 2019-ben több támadást is végrehajtott iráni fegyveresek ellen. 2019 februárjában a szervezet egy öngyilkos merénylője felrobbantotta magát egy a Forradalmi Gárda tagjait szállító buszon, megölve 27 embert.

Dehgan a szervezetnek egyik vezetőjének mondta magát a tárgyaláson, de az Amnesty International jelentése szerint a vallomást kínzással csikarták ki, és a tárgyalás egy koncepciós perre hasonlított. A jogvédő szervezet még a kivégzés előtt az ügy újratárgyalására szólította fel Iránt. Dehgan kivégzését elítélte az ENSZ genfi emberjogi bizottsága (OHCHR) is.

A szervezet közleménye szerint december óta 28 kétséges jogszerűségű kivégzést hajtottak végre Iránban, amelyek áldozatai nagyrészt nemzeti kisebbségek tagjai voltak. Ravina Shamdasani, az OHCHR szóvivője szerint Iránban idén december óta egyre fokozódik a hatósági nyomás a nemzeti kisebbségeken, különösen a beludzs, kurd és iráni arab közösségeken.

Kína után Iránban végzik ki a legtöbb elítéltet A Szabad Európának több, iráni ügyekkel foglalkozó szervezet is megerősítette, hogy az elmúlt két hónapban újabb és újabb módokat találnak a hatóságok a kisebbség jogainak korlátozására. Januárban megtiltották Beludzsisztánban új szunnita mecsetek építését, majd a félkész épületeket le is rombolták. Decemberben a nyugat-iráni, kurdok lakta tartományokban a Forradalmi Gárda letartóztatott mintegy 50 embert, köztük ismert művészeket, civil aktivistákat és helyi politikusokat is.

Abdollah Aref, az európai központú Beludzs Aktivisták Kampánya nevű szervezet vezetője úgy véli, Dzsavid Dehgan kivégzése is a kisebbség megfélemlítését szolgálja. Hozzátette: az elmúlt két hónapban 16 beludzs származású embert végeztek ki Iránban.

Az Amnesty jelentése szerint Kína után Iránban hajtják végre a legtöbb halálos ítéletet, 2019-ben például 251 személyt végeztek ki különböző okokból. Irán után Szaúd-Arábiában (184) és Irakban (100-nál több kivégzés) hajtják végre a legtöbb halálbüntetést, ezt követi Egyiptom (32-nél több), majd az Egyesült Államok, ahol 2019-ben 22 embert végeztek ki.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG