Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A helyi vezetés szerint meghaladta a húszezret a halálos áldozatok száma Gázában


Izraeli katonák a Gázai övezetben 2023. december 19-én
Izraeli katonák a Gázai övezetben 2023. december 19-én

Már több mint húszezer ember vesztette életét az izraeli hadműveletek következtében október eleje óta – közölte a Hamász terrorszervezet uralta övezet egészségügyi minisztériuma.

Ez a terület korábbi teljes lakosságának nagyjából egy százalékát teszi ki. A pusztítás mértéke azonban nem csak e számmal mérhető, az is árulkodó, hogy mostanra már a népesség csaknem 85 százaléka lakóhelye elhagyására kényszerült.

Az ENSZ friss jelentése szerint több mint félmillióan éheznek a külvilágtól teljesen elszigetelt Gázában, ennek dacára előző este ismét elhalasztották a szavazást a segélyszállítmányok célba juttatásáról és a tűzszünetről a világszervezet Biztonsági Tanácsában.

A testületben állandó tagként vétójoggal rendelkező Egyesült Államok visszautasítja, hogy azonnali fegyvernyugvást sürgessenek, illetve hogy az ENSZ kizárólagos feladatává tegyék a segélyszállítmányok átvizsgálását. Izrael biztonsági okokra hivatkozva ragaszkodik a részvételéhez ebben a folyamatban.

Washington ezzel szemben egy olyan határozattervezetet támogatna, amelyben a harcok haladéktalan beszüntetése helyett a tűzszünethez „szükséges körülmények megteremtésére” szólítanának fel. Erről péntekre írhatnak ki szavazást.

Eközben Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese a világ tétlenségét kárhoztatta.

„Levakarhatatlan folt a kollektív lelkiismeretünkön, hogy ilyen hosszú ideig engedtünk egy ilyen brutális konfliktust folytatódni a széles körű elítélő nyilatkozatok, a fizikai és mentális károk, az óriási pusztítás ellenére” – írta a korábban Twitterként ismert X-en.

Izrael leszögezte, hogy a háború addig folytatódik, amíg teljesen fel nem számolják az Egyesült Államok és az Európai Unió által is terrorszervezetnek nyilvánított Hamász tizenhat éve tartó uralmát Gázában, ami még hónapokig eltarthat.

A palesztin enklávé egészségügyi minisztériuma pénteken arról számolt be, hogy a harcok eddig 20.057 halálos áldozatot követeltek, a sebesültek száma pedig 53.320. A tárca nem tesz különbséget harcosok és civilek között a statisztikáiban, korábban azonban azt állították, hogy a halottak kétharmada gyerek és nő.

Az izraeli fél szerint mintegy hétezer fegyveressel végeztek eddig, csak az utóbbi három hét során kétezerrel, azonban nem mutattak be bizonyítékot. A harcokban eddig 137 izraeli katona vesztette életét.

Továbbra is jelentős nemzetközi diplomáciai erőfeszítések folynak egy újabb fegyvernyugvás tető alá hozása céljából.

Még novemberben egyiptomi és katari közvetítéssel egy hétig tartó tűzszünetről sikerült megállapodni, ez idő alatt a palesztin milicisták több mint száz túsza térhetett haza, köztük magyar állampolgársággal is rendelkezők.

Ehhez kapcsolódóan: Katar rendkívül fontos közvetítővé lépett elő a közel-keleti konfliktusban

Cserébe a zsidó állam börtöneiből 240 palesztin rabot bocsátottak szabadon. A többségük enyhébb bűncselekmény miatt került rács mögé, de olyanok is vannak köztük, akik merényletre készültek.

Az egyezség lehetővé tette a humanitárius segélyek bejuttatását az övezetbe. Napi kétszáz teherautó érkezhetett, köztük négy üzemanyag-szállító.

Az izraeli hatóságok további 129 fogva tartott emberről tudnak a területen.

A hadműveletek kiterjesztésével egyre szűkül az a terület, ahol a civil lakosság még biztonságban lehet. Az övezet 36 egészségügyi intézménye közül mára mindössze kilenc működik részlegesen, azok is mind a déli területeken.

Az izraeli hadsereg azt állítja, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolja a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból.

Szakértők szerint az izraeli szárazföldi offenzíva minden bizonnyal végül meg tudná semmisíteni a Hamász katonai infrastruktúráját, így a kiterjedt alagútrendszert is, de ez annyi palesztin áldozattal és olyan pusztítással járna, amit az Egyesült Államok nem tartana elfogadhatónak.

Izrael azután indította meg háborúját, hogy a Hamász fegyveresei a határkerítésen áttörve október 7-én 1200 embert megöltek és mintegy 240 túszt ejtettek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG