Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A hét, amely elhozta a kampány (eddigi) mélypontját – összefoglalónk


(képünk illusztráció)
(képünk illusztráció)

Végtelennek tűnő vita a tervezett tévévitákról, kampánycélból össze nem szedett szemét, valótlan állítás az autók kitiltásáról Budapestről, és hazug gyűlöletkeltés a Robert Fico elleni merénylet kapcsán – ezt hozta a magunk mögött hagyott hét a kampányban.

Múlt hét végén egy rövid időre úgy tűnhetett, Magyarország normális ország: a köztévé ugyanis bejelentette, hogy vitát szervez az európai parlamenti választásokra listát állítani tudó pártok listavezetői között. Ez máshol a kampány szériatartozéka, de nálunk utoljára hasonlóra a 2006-os országgyűlési választások előtt került sor Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc között. Mivel 2010 óta az ellenzék politikusai csak minimális időt szerepelhetnek a közmédiában, a döntés több mint meglepő volt.

Főleg azért, mert a minden ilyen vita elől mereven elzárkózó Fidesz részéről Deutsch Tamás jelezte, hogy elmegy – miként Dobrev Klára, Donáth Anna, Ungár Péter, Róna Péter, Vona Gábor és a többi listavezető is. Kivéve Magyar Pétert, akinek számos kifogása volt – az első mindjárt az, hogy ha mindenki ott lehet, ő el sem megy.

Túl sok a tévévita?

Volt vita a Partizánon is – Magyar Péter ide azért nem ment el, mert ez korábban volt a köztévésnél, Deutsch Tamás pedig azért, mert „dollármédiába nem megy”, így péntek este Dobrev Klára, Donáth Anna, Lee Marietta (MKKP) és Toroczkai László vitatkozott. Ide csak azokat hívták meg, akiknek a pártját legalább 3,5 százalékra mérték a közvélemény-kutatók.

Az esemény maga túl sok izgalmat nem tartogatott, jórészt a már megismert kommunikációs paneleket hallhattuk vissza minden szereplőtől. Donáth Anna szerint – többek között az ő európai parlamenti munkájának köszönhetően is –"repedezik Európa jelenleg legkorruptabb rendszere", Dobrev Klára megismételte, hogy ha olyan eredmény születik, a kormány már 2026 előtt távozhat, míg Toroczkai László "bárkivel fogadna", hogy június után is marad Orbán Viktor – legalább 2026-ig. Le Marietta arról beszélt, hogy mivel az Unió előírásai ellenére sem sikerült felszámolni a korrupciót, az MKKP létre hozná a Robin Hood Alapot és ezen keresztül osztaná el az EU-s pénzeket.

A Partizánon lesz a tervek szerint főpolgármester-jelölti vita is, legalábbis Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között, mert Szentkirályi Alexandra egyáltalán nem reagált a megkeresésre. Szervezne az ATV is, oda azonban nemcsak a Fidesz jelöltje, de a regnáló főpolgármester sem megy: Karácsony Gergely érdekes módon azzal indokolta távolmaradását, hogy egy ilyen vita éppen elég.

Ehhez kapcsolódóan: A magyar EU-elnökség egyik első teendője a deficiteljárás megindítása lehet saját maga ellen.

A héten találkozhattunk néhány igazán kicsinyes kampánymegnyilvánulással is. Gór Csaba II. kerületi fideszes jelölt például képet tett közzé egy szemetesről, amelyből kiszórták a szemetet – példaként arra, hogy szerinte mennyire rendezetlen lett Őrsi Gergely MSZP-s polgármester működése alatt a kerület. Fodor Fanni ellenzéki képviselőjelölt erre odament, összeszedte a szemetet, és természetesen ő is posztolt róla.

Szentkirályi Alexandra továbbra is meglehetősen magára hagyva kampányol Budapesten, miközben Orbán Viktor az országot járja. A jelölt egyik erős állítása a héten az volt, hogy hangfelvétele van róla: Karácsony Gergely kitiltaná Budapest belvárosából a tíz évnél idősebb autókat – ez jelenleg a járműállomány kétharmada. A főpolgármester hiába szólította fel Szentkirályit, hogy tegye közzé a hangfelvételt, a Fidesz jelöltje csak Ámon Ada fővárosi klímabiztos egy beszélgetését hozta nyilvánosságra, amelyben egy szó sincs a tíz évnél idősebb autók kitiltásáról.

Magyar Péter felszántotta a végeket

Érdekes összeállítást közölt a héten a Telex: térképre tette, hogy a kampányban Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor és Deutsch Tamás, valamint Magyar Péter mely településekre látogatott el. Ez alapján jól látszik, hogy Magyar Péter messze több helyszínen találkozott közvetlenül a választókkal, mint politikai riválisai összesen. Érdekes a felkeresett települések földrajzi eloszlása is: míg a Fidesz politikusai nem nagyon mozdulnak ki a főváros körzetéből, Dobrev Kláráék már szinte minden megyébe eljutottak, igaz, eddig jobbára csak egy-két településre. Magyar Péter ugyanakkor kis túlzással felszántotta az ország keleti és nyugati végét, viszont egyelőre hanyagolta a középső régiókat. (Igaz, hétvégén a Balaton-partra és Pest megyébe is elment.)

Ha már középső régiók: Szolnok az egyik olyan település, ahol a kegyelmi botrány okozta népszerűségvesztés miatt a Fidesz pozíciókat veszíthet. A héten azonban érzékeny veszteség érte az ellenzéket: a városban az LMP önállóan indul, a többi ellenzéki párt összefogott. Csakhogy az egyik – jobbikos – egyéni képviselőjelölt visszalépett, és a szabályok szerint már nem lehet pótolni. Pedig a megyeszékhelyen könnyen előállhat a kiegyensúlyozott politikai erőviszonyok miatt olyan helyzet, hogy akár egyetlen mandátum dönt majd a közgyűlési többségről.

Ehhez kapcsolódóan: Ha meg is kapja az Orbán-kormány az uniós forrásokat, nehéz lesz teljesen elkölteni.

Ha már országjárás: egészen vicces, hogy a Fidesz továbbra is a rejtett országjárás műfaját műveli csak: politikusai kizárólag zárt fórumokon jelennek meg, ahová nem mehet be akárki, pedig – elvileg – választási gyűlések lennének. A héten például Pusztaszabolcson Deutsch Tamás a helyi művelődési ház hátsó kijáratán távozott, hogy ne kelljen találkoznia az utcán rá váró újságírókkal, a Fidesz polgármesterjelöltje, Tüke László pedig hiába lakik alig száz méterre az épülettől, egy elkordonozott autóba ült be a rendezvény után, hogy távozhasson.

Szerda este egy – az eddigi információk szerint – magányos merénylő Nyitrabányán többször rálőtt Robert Fico szlovák kormányfőre, és életveszélyesen megsebesítette. A hírek szerint a politikus állapota stabil, de nem tudni, nem szenvedett-e maradandó egészségkárosodást, és azt sem, mikor tudja újra elfoglalni hivatalát. A 71 éves merénylő korábban bizonyíthatóan rendszeresen részt vett a szélsőjobboldali, paramilitáris Szlovák Honvédek nevű szervezet rendezvényein. A kormánymédia és a kormány megmondóemberei ennek ellenére „baloldali aktivistaként” hivatkoznak rá, és a merényletet rögtön kampánytémává tették. Péntek reggeli rádiós beszélgetésében Orbán Viktor is így beszélt róla, azt sejttette, hogy Ficót a „békepártisága” miatt akarták meggyilkolni.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG