Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A hét, amikor már majdnem beindult a választási kampány


Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke felszólal a parlamentben 2024. február 26-án
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke felszólal a parlamentben 2024. február 26-án

Szándékosan sokkolni akaró DK, mindenkivel beszélgetni szerető MSZP, a kormánysajtó által összepedofilozni próbált Fidesz-kritikus celebritás – ahogy az elvirágzó hóvirágok után lassan előbújó ibolyák, úgy a választási kampány is kezdi kidugni a fejét a kora tavaszi felhők közül. Heti összefoglaló a választási kampányról, minden vasárnap a Szabad Európától.

Nagyon fejnehezen indult a hét politikai szempontból. Még csak hétfő reggelt írtunk, de Vona Gábor már nyilvános vitára hívta ki Magyar Pétert. A Jobbik volt és a Második Reformkor párt jelenlegi elnöke szerint azzal, hogy Varga Judit volt férje bejelentette: pártot alapít, és akár már az EP-választásokon elindulna, „megváltozott a helyzet” körülötte, így érdemes lenne megismerni a hazai közállapotok javítását célzó elképzeléseit. Magyar Péter elfogadta a kihívást, a felek – nyilvános közösségi médiás bejegyzéseik szerint – jelenleg időpontot egyeztetnek.

Ezt követően csak két órát kellett várni, hogy magától Orbán Viktortól tudhassuk meg: jobb többet keresni, mint amennyit elköltünk, nem fordítva. A miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitó rendezvényén beszélt, és a fenti igazság mellett olyanokat is megosztott a hallgatósággal, mint hogy jobb, ha nekünk tartoznak, mint ha mi tartoznánk másoknak; jobb, ha mi keresünk másokon, mint ha fordítva történne; illetve jobb dolgozni, mint tengeni-lengeni és éhen halni. Orbán Viktor nem öncélúan mondta ezeket: mint elárulta, ezek a magyar gazdaságpolitika alaptételei.

Karácsony Gergely a "pusztító"

Délután aztán már valóban komoly dolgok is történtek: a fideszes vezetésű Győrben egy volt fideszes önkormányzati képviselő tett feljelentést egy, az önkormányzat városüzemeltető cégéhez kapcsolódó, kétmilliárd forintos korrupciógyanús ügyben. A győri városüzemeltető cég ugyanis városüzemeltetésre írt ki közbeszerzést kétmilliárd forint értékben. A tenderen hogy, hogy nem a kormányközeli milliárdos vállalkozó, Paár Attila cége futott be. Ezután tett feljelentést Hajtó Péter.

Ehhez kapcsolódóan: sárkány ellen sárkányfű – heti kampány-összefoglaló

Ő egyébként most Borkai Zsolt csapatát erősíti. A nyugat-magyarországi nagyvárosban ugyanis a regnáló Dézsi Csaba mellett a szexbotrányba belebukó egykori olimpiai bajnok is elindul a polgármesteri székért. Mellettük az ellenzéki pártok három jelöltet is indítanak: a DK Glázer Tímeát, az MSZP Pollreisz Balázst, a Momentum és az LMP Pintér Bencét. (Az ugytudjuk.hu újságírója a Tiszta Szívvel a Városért civil szervezet képviseletében indul.) Ezenkívül nekifut még az Összefogás Győrért Egyesület színeiben Balla Jenő, illetve a Megoldás Mozgalom részéről Szilágyi Norbert.

Keddig kellett várni, hogy az önkormányzati választási kampány kihömpölyögjön Budapest utcáira: Karácsony Gergely főpolgármester harcias hangvételű videóban jelentette be, hogy mostantól „a saját kezével fogja levágni” a számos budapesti épület homlokzatát valóban elcsúfító óriási molinókat. A főpolgármester szerint a bíróság hiába mondta ki korábban jogerősen, hogy nem lehet kitenni ezeket, a kormányhivatalok nem tesznek semmit.

Kunhalmi Ágnes (balról), és Tüttő Kata egy MSZP-s kampányrendezvényen
Kunhalmi Ágnes (balról), és Tüttő Kata egy MSZP-s kampányrendezvényen

Nem sokkal később Vitézy Dávid (aki még mindig nem jelentette be, hogy az LMP színeiben elindul a főpolgármesteri székért) szúrt oda egyet Karácsony Gergelynek, amikor közösségi oldalán egy kelenföldi tízemeletes épületről osztott meg fotót, amelyet a fővárosi önkormányzat adott bérbe egy hatalmas reklám elhelyezésére. Vitézy Dávid szerint Budapest vezetése maga is tehetne saját hatáskörben a vizuális környezetszennyezés csökkentéséért. Várjuk Karácsony Gergelyt késsel a kezében.

Összepedofilozni az influenszert

Ugyan nem tartozik szorosan a választási kampányhoz, de a jelenlegi politikai hangulatra jellemző, ahogy a kormánymédia megpróbálja pedofília hírébe hozni a Hősök terén tartott tüntetés egyik szervezőjét, Osváth Zsolt celeb-influenszert. A HVG közölt részleteket az ügyről, a kormánymédiában pedig már pedofíliával vádolták a kormánykritikus influenszert, aki erre azt mondta: a közlések hamisak, és feljelentést tesz rágalmazás miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Borkai Zsolt: kamukéró a korrupcióra épített kampány ellenem

Ahol akkumulátorgyár épül, ott nyilván ez lesz a helyi kampány egyik fő témája, ami egy kormánypárti polgármesternek okozhat kellemetlen perceket. Valószínűleg így van ezzel Debrecen fideszes önkormányzata, ezért nem kevesebb mint ötvenpontos zöldkódexet fogadtatott el a közgyűléssel. Ebben – mint a Népszava megírta – többek között az is szerepel, hogy „még az idén elindítják tizenhat komplex mérőállomással az egész városra kiterjedő, összefüggő rendszert, amely a nap 24 órájában adatokat szolgáltat majd a környezetről. Ezenkívül új energiatároló akkumulátorokkal felszerelt napelemparkokat építenek, korszerűsítik a közvilágítást, növelik a zöldbuszok számát, folytatják a víz- és környezetgazdálkodás zászlóshajójának tekinthető Civaqua programot. Az egész városban esővízgyűjtőket osztanak majd, elültetnek újabb tízezer fát, létrehoznak egy városi faiskolát is.”

Csakhogy érdekes módon a városban működő veszélyes üzemek felsorolásából éppen az akkumulátorgyár maradt ki – arra hivatkoztak, hogy az üzem még nem termel. A Civil Fórum Debrecen nevű szervezet szerint emiatt az egész program hiteltelenné válik, ráadásul a városvezetés nem mert összehívni az ügyben közmeghallgatást, csak egy online fórumot tartottak, ahogy erre egy nemrég elfogadott törvény lehetőséget biztosít.

A "sokkoló" DK

Felpörgeti kampányát a Demokratikus Koalíció. Molnár Csaba, a párt EP-képviselője a héten jelentette be, hogy félmillió darabot osztanak szét a Tőled elvesszük, nektek odaadjuk című kis füzetből (a cím lehet, kissé zavaró nyelvileg, de úgy értelmezendő, hogy a DK szerint a kormány az átlagpolgártól vesz el és a haveroknak ad), amelyben a mindennapi emberek problémáit szembesítik (infláció, magas albérletárak, alacsony nyugdíjak) a rendszer egy-egy kegyeltjének képével (Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Tiborcz István, Orbán Győző).

Ehhez kapcsolódóan: a 2024-es választások után ezermilliárdos önkormányzati fejlesztési programot indíthat a kormány

Molnár Csaba kitért a nagy vitát kiváltó, Isten? Haza? Pedofília! feliratú plakátjaikra is. Mint a 24.hu-nak elmondta: kifejezett céljuk volt, hogy a Fidesz törzsszavazói bázisát adó kistelepülésekre is eljusson a plakát, amellyel bevallottan sokkolni akarnak egy nagy erkölcsi felháborodást keltő ügyben.

A körmendi fideszes választók a héten valószínűleg DK-s óriásplakát nélkül is sokkolódtak: ahogy szintén a 24.hu megírta, rövid időn belül a kormánypárt második polgármesterjelöltje jelenti be visszalépését. A várost 2002 óta folyamatosan vezető Bebes István azzal indokolta ezt, hogy „megtisztelő külföldi megbízást kapott”. Ez érdekes módon rímel Magyar Péter egy korábbi kijelentésére. Varga Judit volt férje elárulta, hogy amikor már válófélben voltak, egy alkalommal a kormányból valaki diplomáciai állást ajánlott neki, ha csendben lezajlik a házasság felbontása.

A DK legújabb kampánykiadványa
A DK legújabb kampánykiadványa

Belháború

Körmenden fideszes belháború tombol, Bebes kegyvesztetté vált, Belencsák István szintén fideszes alpolgármester már korábban bejelentette, hogy a kormánypárt őt indítja, mire Bebes közölte, hogy akkor függetlenként indul el. Csakhogy pár nappal a bejelentés után Belencsák István azt mondta, hogy visszalép, mert „ismeretlen fenyegetéseket kapott”.

Csipkedi magát az MSZP is. A párt hamarosan összegyűjti a százezer aláírást a közös EP-listáért, és a sikeren felbuzdulva Kunhalmi Ágnes bejelentette, hogy „húszezer beszélgetést” kezdeményeznek a következő három hétben, hogy még jobban megismerjék választóik véleményét. Igaz, az MSZP társelnöke szerint ez már amúgy is ismert: az ellenzéki tábor közös listát akar. Apróság, hogy az MSZP-n kívül egyik ellenzéki párt sem szeretne.

Szintén a tágabb értelemben vett kampányhoz tartozik, hogy David Pressman amerikai nagykövet többek között a már említett Osváth Zsoltot vagy a Hősök terén szintén jelen lévő Carson Coma zenekar tagjait hívta meg vacsorázni. Rajtuk kívül jelen volt többek között Keszthelyi Vivien autóversenyző és Rasovszky Kristóf úszó.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG