Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A héten harmadszor állított fel nem hivatalos hőségrekordot a Föld


Kislány hűti magát egy csatorna vizében Pekingben 2023. július 3-án
Kislány hűti magát egy csatorna vizében Pekingben 2023. július 3-án

Új, nem hivatalos rekordot döntött csütörtökön a Föld átlaghőmérséklete. Ez a harmadik ilyen mérföldkő a mostani héten, amely már maga is minden idők legmelegebb hetének számít.

A bolygó átlaghőmérséklete csütörtökön 17,23 Celsius-fok volt, meghaladta a keddi 17,18 fokot és a vele megegyező szerdai hőmérsékletet a Maine-i Egyetem Climate Reanalyzer nevű eszköze szerint. Ez a világhelyzetet méri műholdak adatai és számítógépes szimulációk felhasználásával.

Az említett átlag magában foglalja az életveszélyes hőség kínozta helyeket – mint például a kínai Csingsing megye, ahol 43,3 Celsius-fokot mértek – és a meleg szempontjából szokatlan területeket, így például az Antarktiszt, ahol a hőmérséklet a kontinens nagy részén 4,5 Celsius-fokkal volt magasabb a megszokottnál a héten.

Ehhez kapcsolódóan: A korábbinál több mint kétszer gyorsabban emelkedik a világ tengereinek szintje

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) csütörtökön arra figyelmeztetett: nem tudja megerősíteni a maine-i eszköz részben számítógépes modellezésből származó adatait.

„Bár a NOAA nem tudja hitelesíteni a Maine-i Egyetem elemzésének módszertanát vagy következtetését, elismerjük, hogy a klímaváltozás miatt meleg időszakot élünk” – közölte.

Ennek ellenére a maine-i adatokat széles körben az éghajlatváltozás újabb aggasztó jelének tekintik szerte a világon. Egyes klímakutatók a héten azt mondták, nem lepődtek meg a nem hivatalos rekordok láttán.

Robert Watson tudós, az ENSZ Klímaváltozási Kormányközi Testületének korábbi elnöke szerint a kormányok és a magánszektor „nem igazán elkötelezettek a klímaváltozás kezelése mellett”, ahogy a polgárok sem.

„Olcsó energiát, olcsó élelmiszert követelnek, és nem akarják megfizetni az élelmiszer és az energia valódi költségét” – mondta Watson.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG