Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A korábbinál több mint kétszer gyorsabban emelkedik a világ tengereinek szintje


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Tavaly új csúcsot döntött a globális tengerszint emelkedése, ez több mint kétszerese a mérések első évtizedében, 1993 és 2002 között regisztrált adatoknak – közölte a Meteorológiai Világszervezet.

A WMO szakértőinek legfrissebb jelentése szerint a nagy jégtakarók extrém gyorsaságú olvadása és az óceánok rekordmértékű felmelegedése is hozzájárult ahhoz, hogy 2013 és 2022 között átlagosan 4,62 milliméterrel emelkedett évente a tengerszint.

Ez nagyjából duplája az 1993 és 2002 közötti adatoknak, s nem is várható a trend megfordulása – írták, rámutatva, hogy a kilencvenes évek óta több mint tíz centiméterrel nőtt a tengerszint globálisan.

„Már elvesztettük a jégtakarók elvesztésével és az emelkedő tengerszintekkel kapcsolatos játszmát, és ez rossz hír” – jelentette ki Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára.

Majd aláhúzta, hogy olyan mennyiségben kerültek kibocsátásra üvegházhatású gázok, hogy a tengerek szintje még „évezredekig” emelkedni fog. A folyamat sok sziget és tengerparti város létét veszélyezteti.

Ehhez kapcsolódóan: Az ígéretek ellenére egyre több szén fogy a világon

A jelentés szerint az antarktiszi jégtakaró tavaly júniusban és júliusban rekordmértékben olvadt, és az óceánok hőmérséklete is csúcsot ért el.

Európában mintegy 15 ezer ember vesztette életét 2022-ben a hőhullámok következtében.

Taalas szerint a klímavédelmi intézkedésektől függetlenül a 2060-as évekig biztosan folytatódni fognak az ilyen szélsőséges időjárási jelenségek, ugyanakkor még mindig nem hiábavaló a hatékony fellépés.

„A jó hír, hogy képesek lennénk gátat szabni ennek a negatív trendnek, s még a 1,5 Celsius-fokos határt is elérhetnénk” – mondta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG