Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A hivatalban lévő osztrák államfő nyerte az elnökválasztást az előzetes eredmények szerint


Alexander Van der Bellen osztrák elnök Bécsben, 2020. november 3-án
Alexander Van der Bellen osztrák elnök Bécsben, 2020. november 3-án

A hivatalban lévő, függetlenként induló osztrák államfőt a vasárnap tartott elnökválasztás első fordulójában újraválasztották. Alexander Van der Bellen a levélszavazatok összesítése nélkül a voksok 54,6 százalékát szerezte meg, így nincs szükség második fordulóra.

Az APA osztrák hírügynökség alapján az MTI arról ír, hogy a hétfőn összesítésre kerülő több mint 800 ezer levélszavazat már csak arányokon, illetve a harmadik és negyedik helyezett személyén változtathat.

Van der Bellen már a biztató exit poll eredmények közzétételét követően videóüzenetében köszönetet mondott a választóknak. Úgy fogalmazott:

"függetlenül attól, hogy szavazatukat nekem, vagy egy másik jelöltnek adták, a legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint fogok az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriában élők javára dolgozni."

Alexander Van der Bellen összefogásra szólított minden konstruktív erőt, mert, mint mondta nagy feladatok előtt állnak, és összefogásra van szükség a megoldásukhoz.

Az osztrák elnökválasztáson Walter Rosenkranz, az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje lett a második helyezett a szavazatok 19,1 százalékával, Tassilo Wallentin ügyvéd a harmadik a szavazatok 8,4 százalékával, Dominik Wlazny, a Sörpárt elnöke a szavazatok 8,2 szerezte meg, míg Gerald Grosz, az FPÖ, illetve a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártok korábbi politikusa a szavazatok 6 százalékát tudhatja magáénak az előzetes eredmények szerint. Két másik jelölt a voksok nagyjából két százalékát kapta.

Ausztriában vasárnap tartották az elnökválasztást, mintegy 6,4 millió embert vártak az urnákhoz, és már a közvélemény-kutatások is Alexander Van der Bellen hivatalban lévő köztársasági elnököt tartották a legesélyesebbnek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG