Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Holt-tengeri tekercsek újabb töredéke került elő


A Holt-tengeri tekercsek korábban megtalált részei a jeruzsálemi Izrael Múzeumban, 2008. május 14-én.
A Holt-tengeri tekercsek korábban megtalált részei a jeruzsálemi Izrael Múzeumban, 2008. május 14-én.

A kincsvadászokkal versenyt futó izraeli régészek egy sor újabb leletre bukkantak a Holt-tenger melletti barlangok átvizsgálásakor. Ezek között vannak egy bibliai szöveg töredékei is. Ilyesmit már hat évtizede nem találtak arrafelé.

A leletek között, melyeket a Júdeai-sivatag forró, száraz levegője konzervált, ott van egy kisgyerek 6 ezer éves, részben mumifikálódott holtteste is. Akárcsak egy tökéletesen érintetlen, finoman szőtt kosár, amely 10.500 évre tekint vissza, és az izraeli műemlékvédelmi hatóság keddi bejelentése szerint vélhetően a legrégebbi a világon.

A hatóság egy több mint 100 kilométer hosszú sziklafalat vizsgált meg, a beléjük vájt vagy természetes úton keletkezett barlangokkal együtt.

Hasonlít a 12 kispróféta könyvére

A körülbelül 2 ezer éves pergamentöredékeken bibliai versek vannak, görög nyelven. Ezek hasonlítanak annak a tekercsnek a szövegére, melyet mintegy 60 évvel ezelőtt fedeztek fel és a "12 kispróféta könyvének" neveznek. Ez a tekercs azoknak a Holt-tengeri tekercsek néven ismert ősi zsidó szövegleleteknek az egyike, melyeket 1947-ben egy beduin talált meg a Kumráni-hegység egyik barlangjában, körülbelül 20 kilométerre keletre Jeruzsálemtől.

A gyűjtemény, amely a Holt-tenger nyugati partjának más vidékein fellelt szövegeket is magába foglal, ablakot nyit a zsidó társadalomra és vallásra Jézus ideje előtt, illetve után.

A feketepiaci kincsek új lendületet adtak

A tekercsek megtalálását a keresőakciók megszaporodása követte, de a kutatás végül kifulladt – egészen a közelmúltig, amikor is tekercsek és pergamenek újabb darabjai bukkantak fel a feketepiacon. Annak a valószínűsége, hogy sírrablók találtak egy új leletet, a hatóságot is intézkedésekre késztette.

2017 óta kutatócsapatok ereszkedtek le a márga és homokkő sziklákon, drónok indultak feltérképezni több száz barlangot és üreget. Sok közülük több évszázad homokjával és szemetével volt teli, ám abban a tucatnyiban, amiről úgy gondolták, hogy rejtekhelyek lehetnek, teljes körű ásatásokat végeztek.

A horror barlangja

Az új kézirattekercs-töredékeket a "Horror barlangjában" találták, ahol évekkel ezelőtt a Római Birodalom ellen fellázadt zsidók 1900 éves csontvázai bukkantak elő.

"Ezek a kirakós új darabjai, hozzáadhatjuk őket a korszakról és szövegről alkotott nagyobb képünkhöz" – mondta Oren Ableman a műemléki hatóság Holt-tengeri tekercsek részlegétől. "Még ha kicsik is ezek a darabok, olyan új információkat hordoznak, amelyeket eddig nem ismertünk."

A töredékek lehetővé tették a szöveg 11 sorának helyreállítását, és információkat adtak a pergamenről is, melyre a szöveget írták.

XS
SM
MD
LG