Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A honvédségtől is eltávolították a leváltott vezérkari főnököt


Ruszin Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség korábbi parancsnoka 2022. augusztus 15-én
Ruszin Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség korábbi parancsnoka 2022. augusztus 15-én

Ruszin-Szendi Romulusz június végén a honvédségtől is távozni kényszerült, miután április végén a miniszter leváltotta a Honvéd Vezérkar éléről. Korábban az arcát adta a tömeges kirúgásokat lehetővé tevő fiatalításhoz, most e rendelet alapján küldhették el őt is. Tervezett diplomáciai karrierje sem indul zökkenőmentesen.

Április 26-án mentette fel Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot vezérkari főnöki beosztásából, két hónappal később pedig a Magyar Honvédségtől is eltávolították – írja a hvg.hu.

A hadsereg legfiatalabb parancsnoka, úgy tűnik, a Szalay-Bobrovniczky Kristóf ötletére levezényelt fiatalítás áldozata lehet, amelyre hivatkozva az elmúlt fél évben több száz tisztet és főtisztet rúgtak ki a honvédségtől. Sokak szerint a honvédségen belül zajló példátlan leépítés egyfajta politikai tisztogatás, amelyben Ruszin-Szendi több saját embere is elvérzett – írja a lap.

Ehhez kapcsolódóan: Belső vizsgálat indult a honvédségnél a szolnoki kiképzésen bántalmazott katonanők ügyében

A lap szerint először úgy volt, hogy a volt vezérkari főnök Washingtonban kap majd fontos megbízatást, de ez meghiúsult, amihez köze lehetett utódjának, Böröndi Gábor altábornagynak, akit korábban, érkezésekor Ruszin-Szendi Romulusz váltott le a vezérkar főnökének helyettese beosztásból.

A lap szerint szóba került, hogy Ruszin-Szendi Romuluszt Törökországba küldik nagykövetnek. Voltak egyeztetések az altábornagy diplomáciai kiküldetéséről, október elején meg is hallgathatta volna a Külügyi Bizottság, de most úgy tűnik, mégsem így alakul a jövője, mert állítólag „más döntés született”.

Kvíz: Haderőfejlesztés nem működő fegyverekkel és kirúgott katonákkal?

Kvíz: Haderőfejlesztés nem működő fegyverekkel és kirúgott katonákkal?

Indítsa el a kvízt, ha többet akar megtudni

XS
SM
MD
LG