Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy teljes nemzedékkel csúszik a férfiak és nők közti egyenlőség


Feminista aktivista egy nőnapi demonstráción Szentpéterváron 2021. március 8-án.
Feminista aktivista egy nőnapi demonstráción Szentpéterváron 2021. március 8-án.

A koronavírus-járvány több mint egy teljes nemzedékkel vetette vissza a férfiak és nők közötti egyenlőség eléréséhez szükséges időt a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) friss jelentése szerint.

A szerdán nyilvánosságra hozott értékelés szerint a helyzet országonként meglehetősen eltérő, általánosságban azonban az állapítható meg, hogy jelenleg 135,6 év kell a nemek közötti társadalmi egyenlőség eléréséhez, miközben az előző jelentésben még 99,5 évről írtak.

Az index négy fő dimenzióban méri a férfiak és nők egyenrangúságát: a gazdaság, az oktatás, az egészségügy és a politikai részvétel terén. A felmérésben 156 országot elemeztek, ezek közül 107 már a legelső jelentésben is szerepelt 2006-ban.

A szakértők rámutattak, hogy a koronavírus miatt több nő vesztette el a munkáját, mint férfi, ők ugyanis felülreprezentáltak a járvány negatív gazdasági hatásai által leginkább érintett szektorokban.

Magyarország lecsúszott

A WEF által felállított ranglistát immár 12. alkalommal Izland vezeti, amelyet Finnország, Norvégia, Új-Zéland, Svédország, Namíbia, Ruanda, Litvánia, Írország és Svájc követ. A legrosszabb Afganisztánban a helyzet, amelyet Jemen, Irak, Pakisztán és Szíria előz meg.

Magyarország a tavalyi adatokhoz képest hat helyet javítva 99. a rangsorban, ezzel utolsó az európai országok között. Megelőzi többek között Románia (88.), Oroszország (81.), Ukrajna (74.), Georgia (49.), Bulgária (38.), Belarusz (33.), Moldova (28.) és Szerbia (19.) is.

A rossz helyezés főként a nők gyenge magyarországi politikai képviseletének számlájára írható, az országban rendkívül kevés a női törvényhozó, ebben a dimenzióban Magyarország 124. a listán. Az egészségügyhöz való hozzáférést illetően Magyarország 29 másik országgal holtversenyben az első helyen áll, az oktatásban 72., a gazdasági lehetőségek terén pedig 86.

A 2006-os, első felmérésben Magyarország még az 55. helyen állt, és bár azóta valamelyest javultak a mutatók, más országokban jóval nagyobb mértékben volt ez látható.

XS
SM
MD
LG