Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járvány nyomán nagyot csökkent a várható élettartam


Egészségügyi dolgozók kórházba szállítanak egy koronavírusos beteget Moszkvában 2021. július 26-án
Egészségügyi dolgozók kórházba szállítanak egy koronavírusos beteget Moszkvában 2021. július 26-án

A koronavírus-járvány nyomán a második világháború vége óta nem látott mértékben csökkent a várható élettartam egy friss tanulmány szerint.

Az egyebek mellett több európai országot, az Egyesült Államokat és Chilét felölelő vizsgálat során a kutatók arra jutottak, hogy a pandémia hosszú évek javulását nullázta le a várható élettartamot illetően.

Dr. Ridhi Kashyap, az International Journal of Epidemiology című folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője kiemelte, hogy megállapításaik megmutatják, mekkora sokkot jelentett számos ország számára a világjárvány.

A vizsgált huszonkilenc ország közül tavaly huszonkettőben több mint hat hónappal csökkent a várható élettartam 2019-hez képest. A legtöbb helyen a férfiakat súlyosabban érintette a járvány, tizenegy országban több mint egy évvel csökkent a várható élettartamuk, míg a nőknél ez „csak” kilenc országban volt tapasztalható. A férfiak várható élettartama a legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban csökkent, 2,2 évvel, ezt Litvánia követi 1,7 évvel.

Az Egyesült Államokban a mortalitási arány növekedését elsősorban a munkaképes korúak, a hatvan év alattiak fokozott elhalálozása okozta, míg Európában az idősebb korcsoport tagjainak elhalálozása jelentősebb mértékben járult hozzá ehhez az emelkedéshez.

Amerikában már többen haltak bele a Covidba, mint a spanyolnáthába
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:40 0:00

Évek eredménye veszett el

„A világjárvány olyan mértékben növelte meg a halálozási arányt 2020-ban, amilyet nem tapasztaltunk Nyugat-Európában a második világháború vége, Kelet-Európában pedig a Szovjetunió összeomlása óta” – írták.

Egy másik társszerző, José Manuel Aburto elmondta, hogy a vizsgált országokban korábban átlagosan 5,6 évig tartott, mire sikerült egy évvel növelni a várható élettartamot.

A kutatók a 2020-as évet elemezték, amikor a hivatalos adatok szerint világszerte 1,8 millió ember vesztette életét a koronavírus következtében. Mára ez a szám mintegy 4,7 milliónál tart a Johns Hopkins Egyetem tájékoztatása szerint. Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a valós adatok jóval magasabbak lehetnek ennél, számos országban ugyanis nem készülnek megfelelő, a valóságot tükröző jelentések.

A tanulmányban megjegyezték, hogy a járvány közvetetten kihatással volt a halálozási arányra másképp is, például azáltal, hogy sokan nem kaphattak kezelést más betegségükre a kórházak túlzsúfoltsága miatt, de olyan módon is, hogy a lezárások miatt kevesebb volt a közlekedési baleset.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG