Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A járványügyi korlátozások lazításáról tárgyalnak Németországban


„Szabadság” feliratot feltartó tüntető a járványügyi korlátozások elleni demonstráción Berlinben 2021. augusztus 1-jén
„Szabadság” feliratot feltartó tüntető a járványügyi korlátozások elleni demonstráción Berlinben 2021. augusztus 1-jén

Olaf Scholz német kancellár a tizenhat szövetségi tartomány vezetőivel tárgyal szerdán a koronavírus-járvány elleni korlátozások kivezetéséről, miután az új esetek száma országszerte stabilan csökkenőben van.

Németországban számos más európai államnál később ugrottak meg a rendkívül fertőzőképes, de a korábbi változatoknál kevésbé súlyos tüneteket okozó omikron-vírusvariáns okozta megbetegedések.

Szakértők szerint ez az érvényben lévő hatósági intézkedéseknek volt köszönhető, amelyek értelmében korlátozták az összejövetelek résztvevőinek létszámát, zárva tartottak az éjszakai szórakozóhelyek, illetve csak védettségi igazolvánnyal lehetett étterembe és bárba járni.

Más országokban, például a szomszédos Dániában ugyanakkor hamarabb feloldották a korlátozásokat, és egyre többen ezt követelik Németországban is. Egyes német tartományokban már tettek is lépeseket ebbe az irányba, így több helyen mindenki számára megnyíltak a nem alapvető fontosságú cikkeket árusító boltok is.

A szerdai találkozón várhatóan azokat a javaslatokat vitatják meg, amelyek alapján március 20-ig fokozatosan eltörölnék az óvintézkedések többségét.

A hatóságok friss adatai szerint napok óta jelentősen csökken a fertőzési arány az országban, bár még mindig magasabb az omikron megjelenése előtti szintnél.

„Túl vagyunk az omikron-hullám csúcsán, szinte pontosan azon a napon, amelyet egy hónappal ezelőtt megjósoltam” – mondta Karl Lauterbach egészségügyi miniszter a Bildnek kedden, hozzátéve, hogy ez lehetővé teszi a korlátozások mérsékelt lazítását.

Megosztó kérdés az oltási kötelezettség

A jelenlegi folyamatok tükrében egyre kevésbé valószínű Németországban az oltási kötelezettség bevezetése, amelyről nemrégiben még szó volt. A kancellár korábban támogatásáról biztosította az erre vonatkozó tervezetet, a hárompárti kormánykoalíció azonban megosztott az ügyben, ezért a szövetségi parlament képviselőire hagyták a javaslatok megalkotását.

A kormánypártok egyes politikusai múlt pénteken bemutatták első javaslatukat, amelynek értelmében október 1-jétől minden felnőttnek be kellene tudnia mutatni, hogy rendelkezik három oltással, vagy egy bizonyos időn belül átesett a betegségen. Ez alól lehetnek orvosilag indokolt kivételek, illetve a törvény csak 2023 végéig lenne érvényben, és addig is háromhavonta felül kellene vizsgálni.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor lehet szavazás a javaslatokról és mely indítvány mögé sorakozhat fel a szükséges többség.

Előző héten ugyanakkor a német alkotmánybíróság elutasította az egészségügyben és ápolásban dolgozók oltási kötelezettségét előíró törvény felfüggesztése érdekében benyújtott sürgősségi beadványokat. Németországban a kórházak, ápolóotthonok és hasonló létesítmények dolgozóinak így március 15-ig bizonyítaniuk kell, hogy beoltották őket koronavírus ellen. Aki ennek nem tesz eleget, azt eltilthatják a munkától, így mérsékelve a sérülékeny helyzetben lévő emberek megfertőződésének kockázatát.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG