Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vitára hívja a németeket a kötelező oltásról az államfő


Tüntetők csapnak össze rendőrökkel a koronavírus okán bevezetett korlátozások elleni demonstráción Frankfurtban 2021. december 4-én
Tüntetők csapnak össze rendőrökkel a koronavírus okán bevezetett korlátozások elleni demonstráción Frankfurtban 2021. december 4-én

A német elnök alapos vitára szólította fel országa polgárait szerdán a kötelező koronavírus elleni védőoltás tervéről. Szerinte ugyanis egy ilyen drasztikus intézkedést átfogóan meg kell okolni.

Olaf Scholz kancellár egyetért a kötelező Covid–19 elleni védőoltás bevezetésével. A törvényhozók várhatóan még ebben a hónapban megkezdik a törvényjavaslat vitáját. A közvélemény-kutatások szerint a német lakosság többsége támogatja a kötelező oltást, de egy hangos kisebbség ellenzi az ötletet.

„A világjárvány miatt kialakult rendkívüli helyzet növeli az államra nehezedő nyomást annak érdekében, hogy cselekedjen, de nem helyettesíti az érvek mérlegelésének és az érdekek egyensúlyának követelményét” – mondta Frank-Walter Steinmeier német elnök a kérdésről a német polgárokkal folytatott kerekasztalvita elején.

„A kötelező oltás kötelező vitát jelent” – tette hozzá.

Ostobaság, hogy a koronavírus diktatúrává változtatta Németországot

Steinmeier, akinek szerepe nagyrészt ceremoniális, azt mondta, hogy nem foglal állást a vitában, de felszólította az érintetteket, hogy „tiszteljék a többi álláspontot, de tartsák tiszteletben ugyanakkor a tényeket és a józan észt is, amelynek közös valutánknak kell lennie és annak is kell maradnia”.

„Teljes ostobaság az az állítás, hogy a koronavírus-járvány diktatúrává változtatta Németországot” – mondta. Szerinte az ilyen állítások a demokratikus intézmények és a jogállamiság megvetéséről árulkodnak.

„Barátok között, a munkahelyen, az iskolában, a bölcsődében, a klinikákon és az idősotthonokban, a városházákon, az egészségügyi hivatalokban és a parlamentekben az emberek mindenütt együtt próbálják kitalálni, mit kell tenni” a világjárvány elleni harcban – mondta Steinmeier. „És pontosan erről szól ez a demokratikus küzdelem, ma is, itt, ebben a vitában.”

Többet tehettek volna azért, hogy meggyőzzék az oltáselleneseket

A vitázók között ott volt egy kölni ápolónő és egy berlini idősotthon vezetője, akik hangsúlyozták a védőoltás fontosságát, különösen annak érdekében, hogy a társadalom legsebezhetőbb tagjait – a betegeket és az időseket – meg tudják védeni a vírustól.

Egy egészségügyi kommunikációval foglalkozó professzor rámutatott, hogy sokan, akik megtagadják az oltást, egyszerűen félnek a vakcinától. Cornelia Betsch bírálta a hatóságokat, amiért kezdetben sok lehetőséget elszalasztottak arra, hogy jobban elmagyarázzák, mennyire biztonságosak és fontosak az oltások.

„Sokan egyszerűen félnek attól, hogy beoltassák magukat, a kötelező jelleg ellenérzéseket kelthet” – mondta, hozzátéve: több erőfeszítést kell tenni annak érdekében, hogy tájékoztassák azokat, akik nem biztosak a védőoltások előnyeiben.

A németek csaknem háromnegyede teljesen beoltott

A németek körülbelül 72,2 százaléka tekinthető teljesen beoltottnak, míg legalább 44,2 százalékuk kapott emlékeztető oltást is.

A német járványügyi hivatal most egyetlen nap alatt 80 430 újonnan igazolt Covid–19-esetet jelentett, ami új rekord a járvány kezdete óta. Az országban az elmúlt 24 órában 384-en haltak meg a koronavírus miatt.

A kötelező oltás ellenzői között van a kormánykoalícióhoz tartozó szabaddemokraták néhány tagja, valamint Németország volt egészségügyi minisztere, aki tavaly nyáron ígéretet tett arra, hogy nem vezet be általános kötelező oltást. A politikai vezetők megállapodtak abban, hogy a kérdésben a törvényhozók saját lelkiismeretük szerint szavazzanak, ne pedig a pártok véleménye alapján.

A kötelező jelleg bevezetésének fenyegetése összehozta azokat az oltásellenes hangadókat, akik részt vettek a németországi korlátozások elleni tiltakozásokban. Néhány tüntetés a közelmúltban erőszakba torkollt, a tüntetők a rendőrökre támadtak, miután távozásra szólították fel őket.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG