Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Katonák nem leszünk” – a Kamara átírná az új orvostörvényt


Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozók a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én
Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozók a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én

Új törvényt fogadott el a Parlament, amely jelentősen növeli az orvosok alapbérét, viszont számos olyan kikötés van benne, amely az Orvosi Kamara Szerint akár az ellátás stabilitását is veszélyeztetheti.

Közleményt adott ki a Magyar Orvosi Kamara az orvosok béremeléséről és a hálapénz tiltásáról szóló törvénnyel kapcsolatban. Bár a törvény gerincét alkotó bértábla és a paraszolvencia kriminalizálása a Kamara javaslata szerint valósult meg, a törvénybe bekerült több olyan elem is, amely a szervezet szerint problémás.

Egyeztetni kellett volna a törvényről

„A Magyar Orvosi Kamara álláspontja szerint egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni” – írja a MOK a közleményben. A Kamarának csak néhány órája volt átfutni a több mint harmincoldalas törvényjavaslatot, miután azt a parlamenti előkészítő bizottság jóváhagyta.

Dr. Kincses Gyula a MOK elnöke levelet írt Kásler Miklósnak, amelyben több ponton kifogásolta a végleges tervezetet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely hétfő este azt nyilatkozta, hogy a kormány javaslatára a Magyar Orvosi Kamara összes, törvényi szinten kezelendő módosító javaslatát elfogadta a parlament törvényalkotási bizottsága.

Úgy tűnik azonban, hogy végül lényegében csak annyi került be a kedden elfogadott törvénybe a MOK módosításai közül, hogy ne lehessen lefelé eltérni a bértáblában meghatározott bérektől.

Működésképtelenné válhatnak egyes intézmények

A béremeléssel, és azzal a szándékkal, hogy egy transzparens és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre: egyetértünk. A hálapénz eltörlése, a tiszta viszonyok megteremtése szakpolitikai és társadalmi fordulatot jelent – írja a Kamara.

A Kamara szerint súlyos problémát okozhat, hogy átmenet nélkül, egyszerre akarják rendezni a különböző orvosok jogviszonyait, ez főleg azokat érinti, akik vállalkozóként „bedolgoznak” kórházaknak. A MOK szerint az átalakítás lebonyolítása az ellátást is akadályozhatja.

A jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné. Ezen felül az az adminisztratív feladat-tömeg, amely a több ezer orvos másodállásának ellátási érdek miatti engedélyeztetésével jár, nem hajtható végre a hatályba lépésig rendelkezésre álló idő alatt. Így számos szakrendelő, kórházi osztály orvos nélkül marad – írják.

„Katonák nem leszünk”

Egy másik újdonság az új törvényben, hogy az orvosokat kétszer egy évre másik kórházba vagy akár másik városba vezényelhetik a katonákhoz és a rendőrökhöz hasonlóan. Valamint az, hogy feltételekhez kötött a másodállás vállalása, a feltételrendszer azonban korántsem tiszta.

"Nagy a veszély, hogy az orvosi léttől idegen korlátozások, a 2 évre elrendelhető kirendelés, és feltétel nélküli áthelyezés lehetősége miatt orvosok tömege inkább a magánellátást fogja választani "– olvasható a MOK közleményében.

A Kamara szerint megnyugtató együttműködés és lépések nélkül csökken a járvány elleni védekezés esélye, közvetlen veszélybe kerül a lakosság ellátásának biztonsága. Ezért a törvény végleges szövegének elemzése és javaslataik kidolgozása után a MOK kérni fogja törvény módosítását és a végrehajtási rendeletek közös kidolgozását.

„Katonák nem leszünk. A magyar orvostársadalom a fő céllal, a tiszta, átlátható egészségügy kialakításával egyetért, ezért azt gondoljuk, a kialakult helyzet szakmai alapon nyugvó valódi összefogással menthető” – zárul a közlemény.

XS
SM
MD
LG