Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Karinthy gimnázium tanára: Megdöbbentő volt, mekkora tömeg gyűlt össze 


Tanárok, diákok, szülők és szimpatizánsok tiltakoznak a Külső-Pesti Tankerületi Központ épületénél 2022. október 7-én
Tanárok, diákok, szülők és szimpatizánsok tiltakoznak a Külső-Pesti Tankerületi Központ épületénél 2022. október 7-én

Látva a mostani támogatást, biztos benne, hogy folytatniuk kell a tiltakozást, mert ez így nem maradhat – mondta Berta Beáta, a gimnázium egyik tanára, aki kollégáival péntek reggel személyesen vette át a figyelmeztető levelet a tankerülettől szerdai polgári engedetlenségi akciójuk miatt. A tankerületnél hatalmas tömeg gyűlt össze, a rendőrség végül lezárta az Üllői utat, mert az emberek már nem fértek el a járdán.

„Vagyunk 24-en, ha kirúgatjuk magunkat, akkor ezt az iskolát kinyírjuk, de nem ez a cél. Szeretnénk, ha még több iskola összefogna, hiszünk a tömeg erejében” – mondta Berta Beáta, a pestszentlőrinci Karinthy Frigyes Gimnázium magyar-angol szakos tanára a Szabad Európának.

„Megdöbbentő volt, hogy mekkora tömeg gyűlt össze, nagyon támogatók és kulturáltak voltak, befelé sírtunk végig. Irdatlan megható volt az egész” – mesélte érzéseit péntek reggeli akciójukat követően.

A Karinthy gimnázium 24 tanára vett részt szerdán polgári engedetlenségben: diákokkal és szülőkkel közösen élőláncot alkottak az iskola körül, majd a közeli parkban tiltakoztak leragasztott szájjal.

„Nincs tanár, nincs jövő” – Több kilométeres élőlánc a tanárokért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:15 0:00

Szerintük emiatt rendelte be csütörtökön a tankerület az iskola igazgatóját, akinek átadtak 24, névre szóló levelet azoknak a tanároknak címezve, akik részt vettek a polgári engedetlenségben. A tíz, hivatalos formában sztrájkoló tanár nem kapott ilyet.

Mivel ez volt a gimnáziumban az első polgári engedetlenség, arra lehetett számítani, hogy figyelmeztetést és nem felmondást kapnak első körben. A tiltakozó tanárok nem vették át az igazgatótól a levelet, mondván, az ő munkáltatójuk a tankerület igazgatója, csak tőle veszik át.

Ezt péntek reggelre szervezték meg. Hatalmas tömeg gyűlt össze az utcán, a rendőrök végül lezárták az Üllői utat. A tanárokat csak kettesével engedték volna be, de ők mindannyian benyomultak ügyvédeikkel a tankerület épületébe – mondta Berta Beáta.

A folyosóról már tényleg csak kettesével akarták beengedni őket, első körben bementek hárman, plusz az ügyvédek. Ekkor kisebb dulakodás alakult ki, egyik kolléganőjüket megpróbálták kinyomni az ajtón, az ügyvédektől pedig írásbeli meghatalmazást kértek.

Mint mondta, a tankerület jelen lévő tagjai nem mutatkoztak be, egyikőjükről kiderült, hogy civil ruhás rendőr. Ráber Krisztina, a tankerület vezetője sem mutatkozott be. Átadta a leveleket, amelyben egy figyelmeztetés volt, amit más iskolák tiltakozó tanárai is kaptak korábban. Ebben az szerepel, hogy ha folytatják a polgári engedetlenséget, rendkívüli felmondással megszüntetik a munkaviszonyukat – számolt be a pedagógus.

Három kollégájuk azért nem volt ott péntek reggel, mert nekik volt 0. és 1. órájuk, és csütörtök este 8 után kaptak egy telefont, hogy a tankerület vezetője azt üzeni, ha nem tartják meg az óráikat, gond lesz, pedig péntekre szabadnapot vettek ki az ügyintézés miatt – tette hozzá.

Két tanár tévesen kapta meg a figyelmeztetést, mert nekik a szerdai tiltakozás alatt nem volt órájuk, de ezt csak mostanra sikerült kideríteni, pedig a tankerület rálát a tanárok óráira – hívta fel rá a figyelmet.

Mint mondta, 24 ember nevében nem tud nyilatkozni, de a többségük biztosan folytatja a tiltakozást, bíznak a tömeg erejében, hogy más iskolák tanárai is erőt merítenek ebből. Úgy tudja, van a kerületben egy másik iskola, ahol a tiltakozó tanároknak hétfőn akarja a tankerület eljuttatni vélhetően ugyanezt a levelet, és lehet, hogy ők is csak a tankerülettől veszik át.

Eddig ő is úgy érezte, hogy 24 tanárt nem küldhet el az iskolából a tankerület, mert ők is tudják, hogy akkor vége, de látva a péntek reggel történteket, az elszántságot a tankerületi vezető szemében, ami megdöbbentő volt, erről már nincs meggyőződve – mondta.

Abba nem hajlandó belegondolni, hogy mihez kezd, ha kirúgják.

„Én tanár vagyok, nem én ártok az oktatásnak, én tanár szeretnék maradni. Ha felmentenek, nem akarom elképzelni, mi lesz utána. Úgy képzelem, hogy valami történik, és nem engem fognak felmenteni. A jég hátán is megélek, de tanár akarok maradni” – fogalmazott.

A PSZ és a PDSZ nyílt levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz

Ebben egyebek mellett azt kérik, hogy a jövő hétre hívják össze a sztrájkbizottság újabb ülését, mert szerintük nem indokolt az Európai Bizottság döntésére várni, a kormány az állami költségvetésből is megkezdheti az érdemi béremelés azonnali kifizetését, amelyhez ragaszkodnak.

Nyomatékosan kéri a miniszterelnököt, hogy haladéktalanul nevezzen ki olyan, az oktatás minden területéhez értő és az elmúlt időszak kudarcaihoz nem köthető kormánybiztost, akivel megkezdhető a szakmai párbeszéd az oktatás strukturális átalakításáról, a pedagógushiány megszüntetéséről, a munkaterhek csökkentéséről, a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatáról, a közoktatás modernizációjáról.

A szakszervezetek szerint a kormánybiztos kinevezését az indokolja, hogy ez a minden család életét és az ország jövőjét meghatározó terület még mindig nem rendelkezik saját minisztériummal, ezáltal nincs a kormányban közvetlen és hatékony képviselete. A belügyminiszternek nincs szakmai tapasztalata, amely elősegítené az alapvető változásokat a közoktatásban – írják levelükben.

„A tüntető, demonstráló fiatalok –​ a társadalom támogatásával –​ azt bizonyították október 5-én: nem hagyják, hogy jövőjüket elvegye tőlük a mostani hatalom. Nekik nincs félnivalójuk, miként önnek sem volt 1989-ben” – zárul a kormányfőnek írt nyílt levél.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG