Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb tanárok kockáztatják az állásukat a szerdai tiltakozással


Végzős diákok Józsefvárosban, a Vörösmarty Mihály Gimnázium ballagásán 2022. április 29-én
Végzős diákok Józsefvárosban, a Vörösmarty Mihály Gimnázium ballagásán 2022. április 29-én

A Vörösmarty Mihály Gimnázium 23 tanára vesz részt a tervek szerint szerda reggel egy flashmobban a Madách téren. Korábbi, hasonló polgári engedetlenségért már mindannyian megkapták a Belső-Pesti Tankerületi Központ figyelmeztetését, hogy ha folytatják, elbocsátják őket, ennek ellenére az újabb tiltakozás mellett döntöttek.

Ugyanez a tankerület mondott fel a Kölcsey gimnázium öt tanárának pénteken, ahogy arról több cikkben beszámoltunk. Mindezek tudatában nem veszik fel a munkát szerdán, hanem részt vesznek a tiltakozó megmozdulásokon – mondta a Szabad Európának Takács Gergely, a Vörösmarty gimnázium magyar–történelem szakos tanára.

Hozzátette: természetesen tartanak a kirúgástól, de nem hajlandók elfogadni, hogy olyan indokkal bocsátanak el tanárokat, hogy miattuk sérült a diákok tanuláshoz való joga, mert egy-két órát vagy napot tiltakoztak, miközben éppen az elbocsátásuk miatt nem maradt a végzősöknek osztályfőnökük, matek-, magyar- és franciatanáruk – mondta, utalva a Kölcsey gimnázium esetére.

„Ki által sérül itt a diákok tanuláshoz való joga? Fel vagyunk háborodva azon, ami a Kölcseyben történt, ezért nem vagyunk hajlandók ezzel a fenyegetéssel számolni. (…) Ha 23 embert elbocsátanának, akkor az iskola nem tudna működni. Ideig-óráig lehet helyettesíteni, de itt akkor rengeteg szakóra maradna el, rengeteg osztálynak az osztályfőnöke távozna, nem valószínű, hogy a normális oktatás megvalósulna az iskolában. Ebben bízunk, hogy 23 embert csak nem lehet elbocsátani, de ugyanakkor tartunk tőle, és látjuk a Kölcsey esetében, hogy a hatalmat nem érdekli az oktatás, nem érdeklik a diákok, ő a saját dolgait szeretné keresztülverni mindenáron, tehát a félelem megvan ettől” – fogalmazott Takács Gergely.

Az is előfordulhat, hogy nem mindenkit, csak pár embert rúgnak ki, azzal ugyanakkor még egyikük sem foglalkozott komolyabban, hogyan tovább, ha elbocsátják őket. Diplomás, nyelveket beszélő emberekről van szó, ezért Takács Gergely nem hiszi, hogy nagy gondot jelentene új állást találniuk, ez inkább lelkileg lesz törés, anyagilag még az is lehet, hogy sokkal jobban járnak.

Sokan ugyanis szerinte ilyen helyzetben nem maradnának a tanári pályán. Lehet, hogy a központosított rendszer miatt állami állást nem is kaphatnának, így a többség esetében marad a pályaelhagyás – tette hozzá.

Mint mondta, ezzel csak még súlyosabb lesz a tanárhiány, miközben a hatalom folyamatosan a diákok érdekeire hivatkozik.

A Kölcsey gimnázium igazgatója: Nincs mentség a hibás döntésre

Fazekas Csaba, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója Facebookon azt írta: iskolájuk elveszíti öt kiváló tanárát, mert polgári engedetlenség keretében, írásos figyelmeztetés ellenére is megtették, hogy nem vették fel egy-egy napon a munkát.

„Radikális fellépésük okainak a tisztázása, a deklarációkban megfogalmazott problémák megvitatása és kezelése helyett büntetés következett. Ezt a pedagógiai hibát a XXI. század iskoláiban már nem szokás elkövetni, és ez akkor sem mentség a döntéshozókra nézve, ha közöttük esetleg nem volnának pedagógusvégzettségűek” – fogalmazott.

Mint írta, a döntéshozók cselekedetükkel tovább súlyosbítják a tanárhiány problémáját is.


„Miközben a diákok tanuláshoz való jogára hivatkoznak, megfosztják őket a tanáraiktól. Válaszul néhány óra elmaradására a tanév hátralévő óráit kockáztatják. A döntéshozók vajon tájékozódtak róla, hogy kik azok az emberek, akiket elküldenek? Tudják, hogy milyen űr marad utánuk?” – írta Fazekas Csaba.

Az igazgató részletesen bemutatta az öt kirúgott tanár eredményeit, munkáját, közülük többen is a gimnázium korábbi diákjai voltak.

„Diákjaink tanuláshoz való jogait súlyosan megsértette a döntéshozó. Van olyan érettségiző tanulónk, aki most elveszítette a magyar- és a matematikatanárát, aki egyben az osztályfőnöke volt. Még ha volna is az elbocsátott pedagógusok helyére beállítható új tanár, a tanulóknak a törvényben is rögzített, mindenek felett álló érdeke megsérült, és elfogadhatatlan, hogy senki még csak nem is tájékozódott a körülményekkel és ezen érdekekkel kapcsolatban” – fogalmazott az igazgató.

Testükkel védték tanáraikat a Szent István Gimnázium diákjai

Tanáraik védelmében demonstráltak a Szent István Gimnázium diákjai kedd reggel – írja a 444.hu. A kockás ingbe öltözött fiatalok békésen próbálták megakadályozni, hogy a tankerület képviselői átadják az írásbeli figyelmeztetést három olyan tanárnak, akik részt vesznek a polgári engedetlenségben.

„El fogjuk állni az utat, csendesen és kulturáltan. Istvánosokhoz méltóan” – idézi a lap a tiltakozást szervező diákokat.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG