Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kazah elnök a gazdagok és szegények közötti szakadékot okolja a véres tüntetésekért


Kazah rendfenntartók vesznek őrizetbe egy tüntetőt Almatiban egy korábbi, tavalyi tüntetésen, 2021. február 28-án
Kazah rendfenntartók vesznek őrizetbe egy tüntetőt Almatiban egy korábbi, tavalyi tüntetésen, 2021. február 28-án

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szerint a gazdagok és szegények közötti elfogadhatatlan szakadék vezetett a véres kormányellenes tiltakozásokhoz, amelyek január elején megrázták a közép-ázsiai országot.

Az olajban gazdag ország vezető cégeinek képviselőivel tartott január 21-i beszélgetésen Tokajev azt mondta, „igazi reformokra és a társadalmi szerkezet mélyreható átalakítására” van szükség ahhoz, hogy kezelni tudják a tiltakozók egy része által felvetett problémákat.

„A szakadék a bejelentett szociális gazdasági program és a valós helyzet között elérte a kritikus tömeget. Amire most szükségünk van, az a gazdaságpolitikánk teljes újraindítása” – állította Tokajev.

Az égő gyufa, a lőporos hordó és az állítólagos terroristák

„A jól ismert korrupció mellett a jövedelmi különbségek játszották a meggyújtott gyufa szerepét a lőporos hordó mellett; a helyzetet kihasználták a terroristák, a fegyveresek és a mögöttük álló ötletgazdák” – mondta Tokajev, hozzátéve, hogy ő „már hozott nehéz döntéseket, és hoz majd ilyeneket a jövőben is”.

Január elején az üzemanyagárak ugrásszerű emelése miatt a távoli Zsanaozen városában kirobbant tüntetések gyorsan átterjedtek Kazahsztánra, és erőszakos összecsapásokhoz vezettek az ország legnagyobb városában, Almatiban és másutt is.

A tüntetők haragja jórészt Tokajev elődje, Nurszultan Nazarbajev ellen irányult, aki 1989 óta vezette Kazahsztánban, mielőtt átadta volna a hatalmat. Azonban széles körben úgy gondolták, hogy továbbra is ő irányít a színfalak mögött.

A tiltakozások nyomán Tokajev azt állította, hogy Almatit húszezer terrorista támadta meg, figyelmeztetés nélküli lőfegyverhasználatra adott ki parancsot, és behívta az Oroszország vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének csapatait. Egyetlen tisztviselő sem mutatott fel közvetlen bizonyítékot arra, hogy terroristák vettek volna részt a zavargásokban, és azt sem közölték, hogy pontosan mik voltak a követeléseik.

Először bírálta Nazarbajevet

Tokajev Nazarbajev elleni első nyilvános kritikájában a múlt héten azt mondta, hogy elődje vezetése alatt sok jövedelmező vállalkozás és rendkívül gazdag ember tűnt fel Kazahsztánban, és itt az ideje, hogy a hétköznapi emberek is megkapják, amit megérdemelnek.

Közben Nazarbajev közeli hozzátartozói közül egyre többen vesztették el hivatalukat, ami arra utal, hogy a kormány arra törekszik, hogy megtisztítsa magát a volt elnök tágabb családjától vagy háttérbe szorítsa a tagjait. Nazarbajev egyik legközelebbi munkatársát, az ország Nemzetbiztonsági Bizottságának vezetőjét, Karim Maszimovot és két helyettesét hazaárulás vádjával tartóztatták le.

A kazah hatóságok szerint a zavargások során 227 embert öltek meg, köztük 19 rendfenntartót, és további 12 ezret vettek őrizetbe.

Emberi jogi csoportok úgy vélik, hogy ez a szám sokkal magasabb lehet, rengeteg embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván. Olyan embereket is agyonlőttek vagy letartóztattak, akiknek semmi közük nem volt a tüntetésekhez – teszik hozzá.

Az Újságírók Védelméért Bizottság (CPJ) január 20-án közleményt adott ki, amelyben azt követeli a kazah hatóságoktól, hogy „hagyják abba a minapi országos tiltakozásokról tudósító újságírók bebörtönzését és beidézését, és engedjék szabadon dolgozni a sajtót”.

Válaszokra várnak a kazah tüntetések áldozatainak családjai
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:06 0:00

XS
SM
MD
LG