Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kiábrándult szavazókra hajt a francia szélsőjobb a regionális választásokon


A Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen újságírókkal beszél az európai parlamenti választások után pártja párizsi székházában, 2019. május 26.
A Nemzeti Tömörülés vezetője, Marine Le Pen újságírókkal beszél az európai parlamenti választások után pártja párizsi székházában, 2019. május 26.

Marine Le Pen és pártja arra készül, hogy megszerezze az első régióját a vasárnapi voksoláson. Egyre többen ábrándulnak ki a jövőtlenség, a bűnözés és a politikai elit viselkedése miatt a hagyományos pártokból, és kacérkodnak a Nemzeti Tömörüléssel – derül ki a Reuters riportjából.

Abdel Denfer lemondott Franciaország tradicionális politikai csoportjairól, és Marine Le Pen szélsőjobboldali pártjára váltott, ami a támogatást illeti. Az ok: egy roma csoport engedélyt kapott arra, hogy az otthona közelében letelepedjen.

A nyugdíjas arra panaszkodik, hogy a romák kellemetlenséget okoznak, gumiabroncsokat égetnek, veszekednek és zavarják a helyieket. Az ő jelenlétük volt az utolsó csepp a pohárban, mondja, miután a politikai elit évek óta megszegi az ígéreteit és nem hallgat senkire.

A férfi az Hauts-de-France régióban él, aggódik a bűnözés és a fiatalok munkalehetőségei miatt. Ez az a két ok, amiért az iparától megfosztott északi vidék a szélsőjobboldal fellegvára.

A politikai elittel és a lecsúszással van bajuk

„Elég abból, hogy a legmagasabb munkanélküliségi rátát felmutató térségek között is dobogós helyen állunk, és nem hallatszik a hangunk” – mondja Denfer, miközben áthajtunk Roubaix-n, a belga határ közelében fekvő szegény városon, ahol a szőlőtőkék bedeszkázott vörös téglás házakon fúrják át magukat.

Az ipar hanyatlásától megtépázott régióban élő Denfer évekig a szocialistákra szavazott, mielőtt a jobbközéppel kezdett flörtölni. A vasárnapi regionális választásokon viszont már inkább Le Pen Nemzeti Tömörülésére adja le a voksát.

Méregtelenítő kúrán a Nemzeti Tömörülés

Le Pen számára a szavazás a saját hitelességének és sikerének próbája pártja imázsának méregtelenítésében és a jobboldal szavazatainak elhódításában a 2022-es elnökválasztás előtt.

A szélsőjobb, amely mintegy tíz városházát irányít, köztük a déli Perpignan városáét, soha nem vezetett még egy egész régiót, több milliárd eurós költségvetéssel és felelősséggel a gazdaság fejlődéséért, a középiskolákért és a közlekedésért.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Le Pen apja által Nemzeti Front néven alapított Nemzeti Tömörülés hat régióban az élen áll, de valószínűleg ellenséges szövetségek kiépítésével és taktikai szavazásokkal szembesül majd a második fordulóban.

Már nem tartják annyira riasztónak

A párt legnagyobb esélye a Provence-Alpes-Côte d’Azur déli régió, amely magában foglalja a csillogó Riviérát éppúgy, mint Marseille durva külvárosait, ahol a bevándorlás motiválja a jobboldali szavazókat. De az észak pillanatképet ad az országos frusztráltságról a növekvő bűnözés, a munkahelyek bizonytalansága és a választók elől elzárkózott elit miatt.

A regionális megmérettetésen elért győzelem növelné annak a pártnak a hitelességét, amelyet egyre több ember tekint kevésbé veszélyesnek a demokráciára, mint egy évtizeddel ezelőtt – mondta Brice Teinturier, az IPSOS közvélemény-kutató elemzője.

„Minél jobban látják és ismerik a franciák a szélsőjobboldali szavazókat, annál kevésbé vonakodnak maguk is ugyanazt csinálni” – állítja Teinturier.

A Frexitet is beáldozta

Le Pen fenntartja szigorú álláspontját a biztonság, az iszlám és a bevándorlás kérdésében, de lágyított az Európát ért vitriolos támadásain, visszavonta felhívását arra, hogy lépjenek ki az Európai Unióból és az eurózónából.

A hagyományos mainstream választók elcsábítására irányuló kampánya egybeesik azzal, hogy a választók jobbra mozdulnak. Ám sok francia számára továbbra is elképzelhetetlen, hogy a szélsőjobbra szavazzon. Denfer azt mondja, a fivére már nem is áll szóba vele.

Az északi Lille város bevásárlónegyedében több fiatal választó arról beszél, hogy kortársaik egyre inkább komoly és alkalmas jelöltnek tartják Le Pent.

Olyan eredményre számíthat, mint 2015-ben

„Egyre több szó esik Le Penről a velem egyidősek között – mondja Marieke Vandermeersch 19 éves egyetemista. – Aggasztó. Nem értek egyet a szélsőjobboldali nézetekkel, és az a tény, hogy az eszméik gyökeret verhetnek itt, ahol élek, megrémít.”

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Nemzeti Tömörülés a vasárnapi első fordulóban a szavazatok mintegy 26 százalékát szerzi meg, hasonlóan 2015-ös eredményéhez. Abban az évben egy határozott „köztársasági frontot” hoztak létre a rivális jelöltek, szövetségeket kötöttek Le Pen kiszorítására. Ez és a polgárok taktikai szavazása megakadályozta, hogy akár egyetlen régióban is győzzön a szélsőjobb.

Kevéssé világos, hogy ez a front milyen szilárd lesz most, amikor a pártok 2022 előtt pozíciókat próbálnak szerezni, és egyre inkább elmosódik a határ a mainstream jobboldal és a szélsőjobb között – állítják elemzők.

Az üvegplafon arra van, hogy áttörjük

Az északi Wattrelos városában a héten a szélsőjobboldal vezető jelöltje, Sébastien Chenu szórólapokat terjesztett, amelyek kigúnyolták a hivatalban lévő konzervatívok teljesítményét a gyárak és a munkahelyek megőrzésében. Derűlátását fejezte ki azt illetően, hogy a szélsőjobb elhódítja az első régióját.

„Az üvegplafonok azért vannak, hogy áttörjük őket” – mondta.

Készült a Reuters riportja alapján.
XS
SM
MD
LG