Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kilátástalan jövő is tüzelheti az utcára vonuló fiatalokat Spanyolországban


Tüntető fiatalok Spanyolországban Pablo Hasel bebörtönzése után. 2021. február 17.
Tüntető fiatalok Spanyolországban Pablo Hasel bebörtönzése után. 2021. február 17.

Néha erőszakig fajuló utcai tiltakozások kezdődtek Spanyolországban egy rapper letartóztatása miatt. Az ügybe bekavar a katalán szeparatizmus is, de sok fiatal mélyebb elégedetlenséget is érez a rendszer és a kilátástalan jövő miatt.

Bárki felszólalhat azon a Barcelonában felállított hangrendszeren, amit azután vittek ki az utcára, hogy egy újabb rappert tartóztattak le Spanyolországban, amiért a hatóságok szerint a terrorizmust éltette és a királyságot szidta.

„Nem csak miatta vagyok itt, hanem a szólásszabadság miatt is, és azért, mert sok dologgal elégedetlenek az emberek, amiken változtatni kell” – mondta a 25 éves Alex Reis, aki az utcai tüntetésekre kivitte a hangfalakat. Pablo Hasel katalán rappernek kilenc hónapra kellett börtönbe vonulnia a szövegei miatt.

A szólásszabadság kérdése is előkerült

Az ügy ismét a felszínre hozta a szólásszabadság kérdését Spanyolországban, és a kormány ígéretet tett rá, hogy lazítanak azokon a törvényeken, amelyek büntetik, ha az ember a vallásokra vagy a királyságra tesz sértő megjegyzéseket, vagy ha a szeparatista mozgalmakat élteti.

De Hasel bebörtönzése az olyan fiataloknak, mint Reis is – aki munkanélküli, jelenleg utcazenélésből tartja fenn magát – alkalmat adott arra, hogy más problémák miatt is kifejezzék az elégedetlenségüket. A tüntetések, amelyek olykor erőszakossá váltak, többek között a munkanélküliség és a politikai berendezkedés miatti elégedetlenségnek adtak hangot, de a koronavírus is szerepet kap.

Katalánok: "Nem akarunk királyt!"
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:39 0:00

„A Hasel-ügy volt a szikra, ami meggyújtotta a lángot” – mondta Sergi Prat, egy 19 éves tüntető, aki szerint a tiltakozások segítettek egy kicsit azon a „depresszión, dühön és apátiát”, amit a gazdasági visszaesés és a Covid-krízis generáltak Spanyolországban.

A járvány súlyosan érintette a spanyolokat, több mint hárommillió embert fertőzött meg a vírus és a 70 ezerhez közelít az áldozatok száma. Az országban szigorú lezárásokat vezettek be tavaly és a gazdaság 11 százalékot esett vissza.

Mélyebb elégedetlenség

A munkanélküliségi is az egekbe szökött, a 25 év alattiak 40 százalékának nem volt tavaly munkája Spanyolországban, ez az Európai Unióban a legmagasabb szám.

A dolgot tovább bonyolítja, hogy a letartóztatott rapper katalán, az északi régióban az elmúlt évtizedben egyre instabilabb a helyzet a szeparatista törekvések miatt. De szélesebb körben is komoly társadalmi feszültség van Spanyolországban, sok fiatal dühös és elveszettnek érzi magát. Az országot nagyon megviselte a 2008-as válság is, és sokan bizonytalannak érzik a jövőt a koronavírus és a klímaváltozás miatt.

„Világos, hogy valami nem működik … Nem az van, hogy a fiatalok hirtelen megőrültek. Ennek okai vannak” – mondta Pablo Castilla, egy 21 éves tüntető, aki nem talál munkát már egy ideje.

Készült a Reuters tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG