Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Tisztelettel és szeretettel” fogadták Szerbiában a kínai elnököt


A kínai és a szerb elnök Belgrádban 2024. május 8-án
A kínai és a szerb elnök Belgrádban 2024. május 8-án

Nagy pompával fogadta Aleksandar Vučić szerb elnök kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget és feleségét, Peng Li-jüant szerdán Belgrádban.

A kínai vezető e heti európai körútja második állomásaként érkezett Szerbiába Franciaországból, ahol több kérdésben is összekülönbözött Emmanuel Macron francia elnökkel, így például az Oroszországhoz fűződő kapcsolatok és a kereskedelmi feszültségek ügyében.

Semmi hasonlóra nem került sor Szerbiában, ahogy vélhetően Magyarországon sem fog, miután a két ország Kínával és Oroszországgal szemben sem igen szokott bírálatokat megfogalmazni.

Ehhez kapcsolódóan: Salát Gergely: Ízlés kérdése, hogy ki milyen kapcsolatokat ápol Kínával

Hszit vörös szőnyeggel fogadták a szerb főváros kormányzati negyedében, majd Vučićcsal egy erkélyről integettek az odasereglett emberek ezreinek, akik közül egyesek kínai zászlót lobogtattak.

A szerb elnök „Szerbia barátjának” nevezte kínai hivatali partnerét, úgy vélekedve, hogy „sehol máshol nem találhat olyan tiszteletre és szeretetre, mint Szerbiában”.

Kijelentette: „Álláspontunk világos és egyszerű Kína területi integritását illetőleg. Igen, Tajvan Kína része.”

Ehhez kapcsolódóan: Macron a francia hegyekbe kirándul kínai kollégájával, de ott is Ukrajna és a kereskedelem a téma

Hasonló hangnemben nyilatkozott Hszi, aki ugyancsak a két ország barátságát méltatta, és reményét fejezte ki, hogy hazája a továbbiakban is hozzá tud járulni Szerbia fejlődéséhez, illetve úgy vélekedett, hogy a két országnak határozottan támogatnia kell egymás alapvető érdekeit.

Kína dollármilliárdokat ruházott be az utóbbi években Szerbiában és a balkáni országokban, különösen a bányászati és az ipari szektorban. Peking és Belgrád tavaly szabadkereskedelmi megállapodást kötött.

Ez Hszi Csin-ping első látogatása Európában 2019 óta.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG